IULIAN FOTA, CONSILIER PREZIDENŢIAL PE SECURITATE: Sistemul de apărare antirachetă nu creează probleme Rusiei

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2010

Sistemul de apărare antirachetă nu creează probleme Rusiei, a declarat, vineri, Iulian Fota, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate al României, în cadrul dezbaterii "Situaţia securităţii internaţionale în perspectiva Summit-ului de la Lisabona 2010 - aşteptări şi perspective".

Domnia sa a afirmat: "În acest moment, din punct de vedere strategic, tehnic şi militar, nu există argumente pentru susţinerea ideii că actuala amplasare a scutului şi actuala formulă tehnologică folosită pentru scut ar crea vreo problemă din punct de vedere militar şi strategic Federaţiei Ruse".

Participarea NATO la acest proiect, dar şi a altor ţări, precum Rusia, este importantă, a precizat consilierul prezidenţial: "Sunt şi alte state care pot oferi fie soluţii tehnologice, fie poziţii geografice".

În plus, colaborarea mai multor state la sistemul de apărare antirachetă ar încuraja parteneriatul şi pe alte subiecte, este de părere Iulian Fota: "Nu se poate nega modul în care anumite state îşi dezvoltă armamentul personal. De ce, pentru acele state, posesia de rachete este importantă şi pentru ce simt ele nevoia să le dezvolte? Putem lua în calcul nu neapărat o lansare intenţionată, ci şi o lansare accidentală. Ar fi suficiente motive pentru justificarea tuturor discuţiilor legate de dezvoltarea acestui proiect".

Domnia sa a subliniat că la fel de importante ca securitatea statelor implicate în proiect sunt şi aspectele de ordin financiar: "O colaborare în cadrul Alianţei, dar şi dincolo de ea, pe relaţia NATO-Rusia, ar putea să scadă costurile unui asemenea proiect".

În cadrul dezbaterii de vineri, Sorin Ducaru, şeful delegaţiei române la NATO, a subliniat că noul concept strategic NATO se află, în prezent, în etapa finală de dezbatere. Mizele noului concept sunt apărarea teritorială a membrilor săi şi nevoia de a răspunde noilor ameninţări la securitatea internaţională: terorismul, ameninţările cu arme de distrugere în masă, ameninţările cu rachete şi pirateria.

Sorin Ducaru a explicat: "Există ideea ca NATO să decidă asupra unei misiuni în domeniul apărării anti-rachetă, pornind de la proiectul american, care, în acest domeniu, ar fi o contribuţie la o arhitectură mai largă, deschisă şi altor state" (n.r Rusiei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb