IULIAN FOTA, FOST CONSILIER PREZIDENŢIAL:  "Ne aflăm în cadrul celei mai mari transformări a sistemului din ultimii 26 de ani"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Politică / 11 martie 2016

"Ne aflăm în cadrul celei mai mari transformări a sistemului din ultimii 26 de ani"

Valentin Naumescu, fost secretar MAE: "Suntem prea mari pentru a fi ignoraţi, prea mici pentru a putea fi decisivi"

Ne aflăm într-un moment istoric în sistemul internaţional, suntem martorii uneia dintre cele mai mari transformări de sistem din ultimii 26 de ani, a declarat, ieri, Iulian Fota, fost consilier prezidenţial şi expert în probleme de securitate, la o conferinţă cu privire la politica externă a ţării noastre, referindu-se la dezoccidentalizarea lumii şi la necesitatea ca ţările să se poziţioneze adecvat faţă de acest fenomen, la anxietatea care stăpâneşte lumea politică de astăzi şi la un "cod portocaliu" sub care se află regiunea României după anexarea Crimerii.

Potrivit spuselor domnului Fota, alt pericol pentru noi îl reprezintă declaraţia primului ministru al Franţei la conferinţa de la Munchen care a spus că dispariţia Uniunii Europene este o opţiune pe care ar trebui să o luăm serios în calcul.

Domnia sa susţine că ţara noastră este nepregătită să facă faţă marilor provocări ale momentului - hegemonia rusă, problemele Orientului Mijlociu şi fragilizarea Uniunii Europene: "Toate sunt mari chestiuni de securitate pe care România trebuie să le adreseze. NATO îşi face treaba, poate nu atât cât ne-ar plăcea nouă, dar este angajat în cea mai mare operaţiune de securitate colectivă din ultimii 20 de ani. Problema este: noi putem ţine pasul? Este absurd să ceri de la altul când tu nu faci ceea ce trebuie. Cred că suntem departe de o agendă care să ne garanteze că trecem următorii ani cu bine.

Decizia cu 2% pentru Apărare e foarte bună, dar nu suficientă. Procentul e un minim, dar, pe lângă bugetul Apărării sunt şi alte lucruri de făcut".

Printre aceste aceste decizii importante pentru România, consideră fostul consilier prezidenţial, se numără şi reformarea CSAT.

"CSAT este departe de a fi un consiliu adevărat de securitate naţională. Are nevoie de încă câteva structuri, inclusiv structuri de experţi, pe care nu ştiu dacă clasa politică poate să i le ofere. Inclusiv industria de apărare este la pământ", a mai spus Iulian Fota.

Despre relaţia cu SUA, Iulian Fota a precizat că ţara noastră nu mai investeşte în ea de câţiva ani şi că trăieşte din ce s-a conceput: "Americanii ne trasmit constant «uite ce am vrea noi să facem...» şi noi nu facem niciun pas. Să luăm din lista lor de obiective prioritare şi să începem să construim noi ceva, apoi să colaborăm pe proiecte, să venim noi cu idei".

Având în vedere politica pe care o dezvoltă statul rus, Iulian Fota a subliniat: "Nu ne este favorabilă deloc, deoarece ruşii sunt frustraţi, vor revanşa, sunt incompatibili ideologic cu noi şi se definesc ca fiind o ţara din Europa, dar nu un stat european. Problema este că politica pe care ruşii au pus-o în aplicare devine foarte periculoasă pentru noi şi toate aceste necunoscute care sunt legate de deciziile Moscovei au un efect şi asupra noastră".

Valentin Naumescu, expert în relaţii internaţionale şi fost secretar de stat, a declarat, la rândul său: "Suntem prea mari pentru a fi ignoraţi, prea mici pentru a putea fi decisivi, aceasta fiind o definiţie a statelor mijlocii".

Domnul Naumescu a mai spus: "Mai important decât populaţie şi de PIB, care sunt situate la un nivel mediu în UE, ţara noastră este afectată de o reputaţie internaţională mediocră, cu etichete mai mult sau mai puţin justificate, printre care aş enumera: ţară post-comunistă săracă şi coruptă, lipsită de credibilitate, nedezvoltată economic şi social, dependentă de asistenţa şi monitorizarea statelor occidentale, sursă de migraţie şi infracţionalitate în Occident".

De asemenea, domnul Naumescu a menţionat că politica externă a ţării noastre în Europa este corectă, continuând: "Ţara noastră este dominată de preocuparea primordială pe care a avut-o întotdeauna de a nu face greşeli în raport cu poziţionările finale ale UE şi de a ne conforma deciziilor mainstream-ului, ceea ce a condus la o timiditate şi la discreţia politică a statului nostru la Bruxelles".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb