Iulian Fota: România nu-şi schimbă politica externă şi de securitate în Orientul Mijlociu

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 4 august 2010

Iulian Fota: România nu-şi schimbă politica externă şi de securitate în Orientul Mijlociu

Consilierul prezidenţial susţine că ţara noastră nu va fi afectată de tensiunile dintre Iran şi SUA - Israel

Avem de recuperat creanţe de peste un miliard de dolari din zonă

România are relaţii diplomatice bune atât cu Israelul, cât şi cu celelalte state din Orientul Mijlociu, iar politica externă şi de securitate a ţării noastre în regiune rămâne neschimbată, a declarat, pentru ziarul BURSA, Iulian Fota, consilierul prezidenţial pe probleme de Securitate Naţională.

Declaraţia sa vine în contextul în care tensiunile din Orientul Mijlociu, între Iran pe de-o parte, şi SUA şi Israel de celalată parte, au luat amploare în ultimele zile, iar pe teritoriul ţării noastre au avut loc antrenamente militare comune româno- israeliene.

Este vorba despre exerciţiul aerian "BLUE SKY 2010" care, potrivit Ministerului Apărării Naţionale, a avut ca scop antrenarea, în comun, a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală, fără executarea de trageri sau utilizare de muniţii reale.

Despre aceste operaţiuni, în media internaţională se vehiculează că armata israeliană se antrenează în România deoarece relieful ţării noastre este asemănător celui din Iran - ţară împotriva căreia ar putea să fie declanşată o ofensivă militară a SUA şi a armatei israeliene, sub pretextul planurilor nucleare ale Teheranului.

În mod tradiţional, armata israeliană efectua acest gen de exerciţii în Turcia - ţară membră NATO - , însă relaţiile bilaterale între Ankara şi Tel Aviv s-au înrăutăţit în ultimii ani şi au ajuns într-un punct critic, recent, după evenimentele apărute în timpul blocadei marinei israeliene asupra fâşiei Gaza, în care accesul unui convoi umanitar a fost blocat de forţele israeliene.

Evenimentul a avut loc la finele lunii mai, când un convoi umanitar cu ajutoare pentru palestinieni a fost obstrucţionat de forţele israeliene să atingă ţărmul, şi s-a soldat cu un schimb de focuri de armă în care au fost implicaţi turci şi israelieni, înregistrându-se mai multe victime.

Întrebat de ce au loc aceste exerciţii militare de antrenament pe teritoriul ţării noastre, în condiţiile în care Israelul nu este ţară membră NATO, Iulian Fota a precizat că între România şi Israel există un acord în acest sens, care presupune efectuarea de exerciţii militare comune de antrenament.

Întrebat dacă relaţia ţării noastre cu alte state arabe şi cu Iranul ar putea să aibă de suferit prin prisma acestor exerciţii militare, în contextul situaţiei tensionate din Orientul Mijlociu, Iulian Fota (foto) a subliniat că nu sunt motive de îngrijorare.

Sunt voci care susţin, însă, că imaginea ţării noastre în lumea arabă şi în ochii iranienilor ar avea şi mai mult de suferit în urma acestor exerciţii militare care au loc într-un climat internaţional tensionat, în contextul în care proiectul amplasării scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre nu a fost pe placul ţărilor din regiune şi nici pe cel al Rusiei.

Din punct de vedere economic, trebuie precizat că ţara noastră avea de recuperat, la 31 decembrie 2009, o serie de creanţe de la statele din zona Orientului Mijlociu, iar tensionarea relaţiilor cu acestea ar îngreuna şi mai mult acest proces. România are de recuperat 35,8 milioane dolari de la Siria şi 971 milioane dolari din Irak, ambele state fiind sensibile la evenimentele din zonă. Asta, în condiţiile în care procesul de recuperare a creanţelor externe ale ţării noastre este şi aşa anevoios: de la Republica Arabă Siriană am recuperat doar 7,1 milioane euro, iar de la Irak - 5,7 milioane dolari.

Aceleaşi voci susţin că România ar putea să fie, automat, târâtă într-un conflict, atât în situaţia în care SUA ar ataca Iranul, deoarece Alianţa Nord-Atlantică funcţionează după "principiul muşchetarilor": "Toţi pentru unul, unul pentru toţi!", dar şi în eventualitatea unei ofensive iraniene cu rachete asupra elementelor defensive americane din Europa, deci implicit şi asupra scutului anti-rachetă, care ar putea fi amplasat, în anii următori, pe teritoriul ţării noastre.

Şeful Statului Major al armatei SUA, amiralul Mike Mullen, a anunţat, deja, că Statele Unite ale Americii au pregătit un plan de atac militar împotriva Iranului din cauza planurilor nucleare ale regimului de la Teheran.

Iranul a reacţionat prompt, avertizând, prin vocea şefului adjunct al Gărzilor Revoluţionare, generalul Yadollah Javani, că Teheranul va răspunde unei agresiuni militare a americanilor şi îşi va apăra integritatea teritoriului şi interesele în zonă.

Declaraţia liderului militar iranian vine după ce preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anunţat că SUA şi Israelul vor să atace Iranul şi că aramata iraniană "va da foc oraşului Tel Aviv", în cazul unei ofensive militare ostile. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, recent, că Iranul înarmat este "apogeul" ameninţării nucleare.

Ce bugete au armatele SUA, Iran şi Israel

Israel

Armata israeliană a fost fondată în 1948. Personalul activ al armatei este format din 187.000 militari, la care se adaugă alţi 455.000 de soldaţi în rezervă. În 2009, bugetul armatei a fost de 13,3 miliarde dolari, pentru înzestrarea armatei fiind alocată o proporţie de 6,8% din PIB.

Iran

Armata iraniană a fost formată în 1923. Este alcătuită din 545.000 de militari, la care se adaugă alţi 350.000 în rezervă. Bugetul pus la dispoziţie pentru anul acesta este de 18 miliarde dolari, pentru înzestrarea armatei fiind alocat 2,2% din PIB.

SUA

Armata SUA este activă din 1775. Aceasta este formată din 549.015 militari, la care se adaugă 563,688 de soldaţi în rezervă. După unele estimări, Casa Albă ar putea să aloce armatei un buget de 708 miliarde de dolari.

"BLUE SKY 2010": Operaţiune cu incidente

MARŢI, 3 AUGUST: Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, printr-un comunicat, că, în cursul dimineţii de ieri, două elicoptere israeliene de transport tip CH-53, care au participat la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010, aflate în zbor de repatriere, au solicitat autorităţilor române să aterizeze în regim de urgenţă, pentru o escală tehnică, în zona localităţii Vulpeşti, judeţul Argeş. Potrivit sursei citate, autorităţile militare române sunt în contact cu echipajele celor două elicoptere, pentru stabilirea nevoilor de sprijin, urmând ca la înlăturarea cauzelor care au impus escala tehnică, elicopterele israeliene să-şi continue zborul.

LUNI, 26 IULIE: Săptămâna trecută, în Munţii Bucegi, în judeţul Braşov, s-a produs o catastrofă aeriană în care şapte militari (şase israelieni şi unul român) şi-au pierdut viaţa, din cauza defecţiunilor tehnice ale unui elicopter israelian de transport tot de tipul CH-53.

DUMINICĂ, 18 IULIE: Un alt incident a avut loc luna trecută, când un alt elicopter israelian de transport, tot de tipul CH-53, care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian "BLUE SKY 2010", a aterizat în regim de urgenţă, în zona localităţii Priboiu, judeţul Dâmboviţa, după ce echipajul a sesizat o defecţiune la bord.

*

Potrivit ministerului de resort, în perioada 18-29 iulie, la aerodromul Boboc, s-a desfăşurat exerciţiul comun aerian "BLUE SKY 2010". Acest exerciţiu are ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală (MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale.

Legenda Sikorsky

Elicopterele Sikorsky CH-53 care au fost implicate în incidentele din cadrul operaţiunii "BLUE SKY 2010", au mai cauzat, de-a lungul existenţei lor, şi alte incidente de acest gen, în care şi-au pierdut viaţa zeci de militari. După unele statistici, până în prezent aceste elicoptere au fost implicate în incidente în care şi-au pierdut viaţa peste 130 de persoane, toate catastrofele având cauze suspecte. Elicopterele "Sikorsky" poartă numele inventatorului lor, inginerul american de origine rusă, Igor Sikorsky, unul din pionerii aviaţiei. Igor Sikorsky a constuit, conform informaţiilor oficiale, primul elicopter practic utilizabil în 1939, după ce a construit şi unul dintre primele modele de bombardiere în 1910. Aceste aparate de zbor sunt produse în SUA.

Scutul antirachetă: discuţiile reluate în toamnă

A doua rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă a avut loc la Bucureşti, în perioada 26-27 iulie 2010, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Conform sursei citate, delegaţia română a fost condusă de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE, iar cea a SUA de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor. În documentul citat se arată: "Cu prilejul acestei runde au fost continuate negocierile privind cadrul juridic care va reglementa amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa, fiind înregistrate progrese semnificative. Următoarea rundă este programată pentru toamna lui 2010".

Amintim că pe 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Noua abordare garantează acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Preţul petrolului - peste 82 de dolari/baril

Cotaţia petrolului brut a crescut şi ieri, pe piaţa din New York, atingând nivelul maxim al ultimelor trei luni, însă ascensiunea nu a fost provocată de tensiunile dintre Iran şi SUA. Creşterea s-a produs ca urmare a deprecierii dolarului, dar şi pe fondul aşteptării datelor oficiale privind situaţia stocurilor de ţiţei din SUA. Analiştii estimează că aceste stocuri s-au redus săptămâna trecută.

Preţul petrolului cu livrare în septembrie a urcat cu 76 de cenţi (0,9%) în sesiunea electronică de la New York Mercantile Exchange, ajungând la 82,10 dolari/baril. Cotaţia a trecut de 82 de dolari/baril pentru prima oară după luna mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb