IULIE FINANCIAR Indicii BVB s-au decuplat de la evoluţia pieţelor vestice

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2022

Indicii BVB s-au decuplat de la evoluţia pieţelor vestice

Creştere de 8,7% pentru acţiunile OMV Petrom, în condiţiile în care compania a raportat un profit semestrial de aproape cinci ori mai mare

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au decuplat în iulie de la dinamica marilor pieţe vestice, care în ansamblu au avut una dintre cele mai bune evoluţii lunare din ultimii aproape doi ani. Indicele BET, ce captează parcursul celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a avut un avans de 1,35%, la 12.460 de puncte, în timp ce cu tot cu dividende creşterea coşului de acţiuni a fost de 2,27%, cât este aprecierea indicelui BET-TR.

În Statele Unite şi Europa, evoluţia pieţelor a fost marcată de raportările companiilor pentru prima jumătate a anului, datele privind inflaţia şi reacţia băncilor centrale, laolaltă cu efectele războiului din Ucraina asupra aprovizionării cu gaz a ţărilor europene.

S&P 500 - la cea mai bună evoluţie lunară din noiembrie 2020 şi până în prezent

În ansamblu, rezultatele companiilor au fost peste aşteptări, element care probabil a fost principalul motor de creştere al indicilor din Statele Unite şi Europa, luna trecută. Peste Atlantic, inflaţia a ajuns la 9,1% în iunie (cea mai mare din ultimele patru decenii), peste estimările Dow Jones de 8,8%. Rezerva Federală a ridicat dobânda-cheie pentru a doua oară la rând cu 75 de puncte de bază, în intervalul 2,25%-2,5%, mişcare anticipată de pieţe. În schimb Jerome Powell, preşedintele Fed-ului, a afirmat că deciziile pe care banca centrală americană le va lua de acum înainte vor depinde foarte mult de datele din economie (care după anumite criterii a intrat în recesiune), mesaj interpretat într-o notă pozitivă de către pieţe. În esenţă, se pare că aşteptările relativ pesimiste ale pieţei care erau incluse în preţuri de câteva luni nu s-au concretizat decât în mică măsură, astfel încât indicele S&P 500 a avut luna trecută o creştere de 9,11%, cea mai bună evoluţie din noiembrie 2020. Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 6,71%, în timp ce Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 12,35%, în iulie.

De partea noastră a Atlanticului, unde pe parcursul lunii trecute companiile au venit în faţa investitorilor cu rezultatele obţinute în prima jumătate a anului, Banca Centrală Europeană a ridicat pentru prima dată în ultimii unsprezece ani rata dobânzii de politică monetară, cu 50 de puncte de bază, în lupta cu inflaţia care a atins 8,6% în iunie, peste nivelul din mai de 8,1%. Inflaţia este alimentată într-o bună măsură de preţurile energiei, într-un context în care multe ţări europene depind în proporţii semnificative de importurile de gaze din Rusia, care acum sunt la niveluri reduse. În iulie, indicele pan-european Stoxx 600 a avut o creştere de 7,64%, în timp ce DAX30 de la Frankfurth s-a apreciat cu 5,48%. La Londra indicele FTSE 100 a avut un avans de 3,54%, în iulie.

Cu toată creşeterea de luna trecută, indicii europeni şi americani sunt totuşi cu mult sub maximele atinse în urmă cu şase-nouă luni, şi probabil că includ în preţuri o recesiune economică uşoară.

Sectorul energetic a ţinut indicii bursei noastre pe linia de plutire

La Bursa de Valori Bucureşti, unde cu mici excepţii companiile încă nu şi-au prezentat rezultatele pentru primele şase luni ale anului, creşterile au fost mai reduse decât în marile pieţe internaţionale. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 0,56%, la 2.263 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, s-a apreciat cu 1,61%, la 1.091 de puncte.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, au urcat cu 8,72%, la 0,53 de lei, după ce compania a raportat pentru prima jumătate a anului un profit de aproape cinci ori mai mare decât cel din perioada ianuarie-iunie 2021. În plus, Petrom va distribui în septembrie un dividend suplimentar cu randament de 9-10%, conform votului acţionarilor de la finele lunii iulie. Pe termen scurt situaţia companiei este bună, în schimb pe termen mediu pare greu de crezut că poate repeta performanţa excepţională de acum, în condiţiile în care la orizont se porfilează o recesiune economică, fapt anticipate de pieţe inclusiv prin preţul petrolului, ce a coborât sub 100 de dolari pe baril.

Romgaz (SNG) cealaltă companie de la BVB puternic favorizată de contextul actual, a avut o scădere de 4,96% a preţului acţiunii luna trecută, în condiţiile în care cotaţia a înregistrat corecţia ex-dividend pentru alocarea cu un randament de 7%. La finele săptămânii viitoare producătorul de gaze cu sediul în Mediaş îşi va publica rezultatele pentru prima jumătate a anului, aşteptările pieţei fiind foarte ridicate.

La începutul acestei luni, Romgaz a finalizat achiziţia participaţiei Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, pe care urmează să-l exploateze alături de Petrom.

Acţiunile Transgaz (TGN), companie care îşi va prezenta rezultatele aferente primului semestru în data de 16 august, au urcat cu 3,7%, luna trecută, în timp ce acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 3,89%. Producătorul de energie electrică va veni în faţa investitorilor cu performanţa obţinută în prima parte a anului în data de 12 august, dar aşteptările pieţei sunt mai moderate, comparativ cu cele pentru producătorii de hidrocarburi.

În ansamblu, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 4,39%, cea mai bună evoluţie din iulie dintre coşurile de acţiuni de la BVB.

Oscilaţii reduse pentru acţiunile băncilor

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a stagnat, iar Banca Naţional a României a majorat dobânda de referinţă cu 1%, până la 4,75%, acţiunile celor două bănci din BET au avut oscilaţii reduse. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au scăzut cu 0,95% (în preţuri ajustate conform majorării de capital cu acţiuni gratuite operate de emitent) la 1,97 de lei, în timp ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 2,38%, până la 12,92 de lei. Chiar dacă veniturile au crescut, BRD a obţinut în primele şase luni ale anului un profit asemănător cu cel din prima jumătate a anului trecut, pe fondul constituirii de provizioane. Pe de o parte, dobânzile mai mari se pot translata în marje mai bune pentru bănci, dar perspectiva intrării în recesiune şi creşterea ratelor debitorilor poate afecta creditarea şi creşte soldul neperformantelor, cu impact negativ asupra rezultatelor instituţiilor de credit.

În rest, acţiunile companiilor din BET au avut preponderent scăderi, luna trecută. Titlurile TeraPlast, emitent ce a raportat pentru primele şase luni un profit în scădere, şi-au continuat declinul început încă de anul trecut, în iulie titlurile TRP având o depreciere de 7,35%, până la 0,63 de lei. Acţiunile Aquila (AQ) au scăzut cu 4,66%, la 0,654 lei, în timp ce titlurile Sphera Franchise Group (SFG) s-au depreciat cu 3,25%, până la 13,4 lei.

Discount-uri de tranzacţionare între 62% pentru SIF Banat-Crişana şi 39% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a scăzut în iulie cu 0,62%, la 50.092 de puncte, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB care s-a depreciat, luna trecută.

Acţiunile FP au coborât cu 3,79%, la 1,982 lei, în timp ce preţurile acţiunilor SIF-urilor s-au situat între o scădere de 4,49% pentru SIF Banat-Crişana (SIF1) şi 15,83% în cazul Transilvania Investments (TRANSI). Nu există niciun motiv fundamental evident care să explice evoluţia acţiunilor TRANSI, aşa cum nu a existat nici pentru trendul descendent al titlurilor demarat încă din toamna anului trecut. SIF-urile se cumpără între ele, direct sau prin diferiţi interpuşi şi sunt doar cu numele fonduri de investiţii alternative pentru retail.

La finele lunii, discount-urile de tranzacţionare dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) se situau între 62,4% pentru SIF Banat-Crişana şi 39,3% în cazul SIF Muntenia, în timp ce pentru titlurile FP, diferenţa relativă dintre preţ şi VUAN era de 28,75%.

Acţiunile FP - pe prima treaptă în topul rulajului, cu transferuri în valoare de 323 milioane lei

În luna recent încheiată, valoarea medie zilnică a transferurilor cu acţiuni listate în Piaţa Reglementată s-a ridicat la 47,5 milioane de lei, cu 73% sub cea din luna iunie, după cum se arată în Buletinul Lunar al BVB.

Cu tranzacţii de 322,8 milioane de lei, titlurile FP ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii trecute, fiind urmate de acţiunile SNP, care au cumulat transferuri de 156,8 milioane de lei.

Podiumul este completat de schimburile cu titlurile TLV, care s-au ridicat la circa 103,3 milioane de lei.

La finele lunii trecute, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 196,1 miliarde de lei, cu puţin mai mare faţă de cea consemnată la finele lunii iunie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. un profit de 5 ori mai mare nu este sustenabil! vor da cu gura de asfalt pe termen mediu - lung!

    plus ca nu vad utila "hanaliza" pe 1 luna! - nu spune mare lucru; mai mare deranjul pentru tabele si postare. 

    s c cret  

    1. Actiunile Petrom oricum erau subevaluate, chiar si pentru profitul de anul trecut, asa cum sunt in continuare.

    Afara cu OMV din tara. Nationalizam PETROM!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb