Iuliu Stocklosa, preşedinte CCIB: "Principalul obiectiv de ţară - recuperarea decalajelor economice faţă de media zonei UE"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 1 - 2 decembrie 2023

Iuliu Stocklosa, preşedinte CCIB: "Principalul obiectiv de ţară - recuperarea decalajelor economice faţă de media zonei UE"

English Version

La 105 ani de la Marea Unire, avem nevoie, încă o dată, să urmăm exemplul înaintaşilor noştri şi să punem ceea ce avem mai bun fiecare dintre noi - manageri, antreprenori, oameni politici, specialişti în diverse domenii de activitate - în slujba unui obiectiv major: recuperarea decalajelor economice faţă de media zonei UE, este principalul mesaj transmis pentru cititorii ziarului BURSA de Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

Domnul Iuliu Stocklosa precizează: "Mai mult decât oricând, avem nevoie de o strategie axată pe valorificarea avantajelor noastre competitive, pe folosirea eficientă şi responsabilă a resurselor pe care le avem la dispoziţie, inclusiv a fondurilor europene disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, concomitent cu restabilirea echilibrului la nivelul anumitor mecanisme economice şi sociale. Este momentul ca o astfel de strategie care să vizeze un model de dezvoltare bazat pe investiţii să fie asumată de întreaga clasă politică şi să rămână prioritară indiferent de culoarea Executivului şi a Legislativului. România poate fi o forţă economică a Europei cu câteva condiţii. În primul rând, să acorde atenţie investiţiilor în domenii-cheie: infrastructură, domeniul energetic (în special pe segmentul energiei obţinute din surse regenerabile) şi în agricultură şi industria de prelucrare a produselor agro-alimentare, fără a neglija tehnologia informaţiei şi comunicaţiile. În al doilea rând, să asigure stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ, îndeosebi în domeniul fiscal, ceea ce ne permite nouă, oamenilor de afaceri, să ne punem în aplicare ideile şi proiectele şi face din România o destinaţie atractivă pentru investiţii străine. În al treilea rând, este nevoie de reformarea reală a administraţiei publice prin digitalizarea activităţii, interconectarea bazelor de date, simplificarea legislaţiei şi schimbarea mentalităţii funcţionarilor în sensul orientării către nevoile contribuabilului. Este realizabilă o astfel de strategie? Da, este! Într-adevăr, sunt importante viziunea, conduita şi consecvenţa decidenţilor, însă nu trebuie neglijat rolul comunităţii de afaceri şi al societăţii, în ansamblul ei. Dacă fiecare dintre noi ne facem datoria, cu profesionalism, perseverenţă şi mai ales cu bună-credinţă, atunci efortul nostru contează, indiferent de locul pe care-l avem în angrenajul uriaş care este societatea românească".

În mesajul său, preşedintele CCIB mai arată că la 1 Decembrie 1918, înaintaşii noştri ne-au dat o lecţie de viaţă excepţională: au reuşit să renunţe temporar la orgolii, să depăşească diferenţele de opinie şi să lucreze împreună, completându-şi eforturile şi punându-şi energia în slujba unui ţel comun - făurirea României Mari. Domnia sa menţionează că la 105 ani de la Marea Unire, industria, comerţul, transporturile şi comunicaţiile s-au dezvoltat şi modernizat, peisajul instituţiilor bancare şi de credit s-a schimbat, cercetarea şi învăţământul au evoluat, la aceste lucuri contribuind şi Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti care în 2023 a împlinit 155 de ani de la înfiinţare.

Preşedintele Iuliu Stocklosa concluzionează: "Instituţia noastră a pus bazele unor instituţii fără de care astăzi nu am concepe viaţa economică - Bursa şi Registrul Comerţului. De asemenea, Camera bucureşteană şi-a legat numele de elaborarea unor legi de mare importanţă pentru economia naţională. Legile privind încurajarea industriei naţionale, reglementarea relaţiilor de muncă şi a repausului duminical, mărcile de fabrică şi de comerţ, falimentul, introducerea cecului poştal ca modalitate de plată fără numerar sunt doar câteva exemple care atestă rolul de necontestat pe care l-a avut Camera din Capitală în dezvoltarea economică a ţării noastre. Instituţia noastră organizează primul târg de interes naţional, înfiinţează prima şcoală practică industrială, cu cămin propriu de ucenici, finanţează învăţământul superior economic, iar pâna la jumătatea secolului trecut sprijină şi finanţează învăţământul comercial şi de meserii. În final, doresc să mulţumesc Grupului de Presă Bursa pentru excelenta colaborare, pentru profesionalismul colectivului redacţional, pentru ideea acestui număr special dedicat Zilei Naţionale şi să urez tuturor membrilor Grupului La mulţi ani, noi realizări pe linia informării obiective a cititorilor cu privire la evoluţia economiei româneşti şi perspectivelor acesteia în context european şi chiar global. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb