Grupul IULIUS continuă investiţiile în dezvoltarea proiectului mixed-use de regenerare urbană Palas şi în consolidarea celui mai mare pol de business din afara Capitalei, care s-a format în centrul Iaşului - peste 130.000 mp, 70 de companii multinaţionale, 14.000 de angajaţi, conform unui comunicat remis recaţiei. Anul viitor, compania va începe dezvoltarea unei a opta clădiri de birouri clasa A, parte din ansamblul Palas Iaşi, cu 14 niveluri şi o suprafaţă de 18.000 mp. Imobilul va fi construit cu eficienţa unei clădiri verzi, sisteme smart de operare şi presupune o investiţie de aproximativ 40 milioane de euro.
Conform comunicatului, după recenta inaugurare a Palas Campus Iaşi, cea mai mare clădire de birouri din România, în aprilie 2023, compania IULIUS a ajuns la investiţii de peste jumătate de miliard de euro realizate doar în Iaşi, prin cinci proiecte real estate (proiectele mixte Palas Iaşi şi Palas Campus, Iulius Mall Iaşi şi două concepte de retail de proximitate Family Market în zona metropolitană). Grupul doreşte continuarea investiţiei în regenerarea urbană a zonei centrale a oraşului, cel mai amplu demers de acest tip din ţară, prin dezvoltarea, ca parte a ansamblului Palas Iaşi (primul proiect mixed-use realizat în România), a unei noi clădiri de birouri clasa A. Va fi al optulea imobil office integrat în proiect, cu o suprafaţă închiriabilă de 18.000 mp, format din parter, mezanin şi 10 etaje.
Construcţia va fi amplasată pe strada Sfântul Lazăr din Iaşi (fosta locaţie a unei staţii de carburanţi) şi va avea o înălţime mai mică faţă de cea a Palatului Culturii, astfel încât să nu se suprapună peste axul de vizibilitate al clădirii simbol dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, arteră principală a oraşului. Demersul deţine deja autorizaţia de construire, din luna septembrie a anului trecut, iar lucrările vor începe anul viitor.
La fel ca întregul portofoliu IULIUS, noul proiect va fi construit pe baza principiilor green, care asigură eficienţă în operare şi confort optim. Clădirea va beneficia de parcare subterană pe două niveluri, care va fi conectată cu parcarea subterană existentă a ansamblului, cea mai mare din România, cu peste 2.500 de locuri.
"Credem în potenţialul Iaşului de dezvoltare ca oraş reprezentativ pe harta tech din România, statut pe care şi l-a dobândit în ultimii ani şi la care considerăm că am contribuit prin dezvoltarea polului de business de anvergură din zona centrală, prin infrastructura office premium din Palas Iaşi şi Palas Campus. Aici sunt reunite zeci de companii etalon în industriile tehnologiei şi automotive, alături de care am păstrat în Iaşi 14.000 de talente. Prin noua dezvoltare venim în întâmpinarea planurilor de creştere ale companiilor, care manifestă interes pentru dezvoltările IULIUS, având deja negocieri în diferite etape", a declarat Ionuţ Pavel, Office Buildings Manager Palas Iaşi şi Palas Campus.
În prezent, pe segmentul office, IULIUS a creat la Iaşi, în ultimii zece ani, o infrastructură de spaţii de birouri premium de 130.000 mp, în Palas Campus şi Palas Iaşi. Aici s-a format o comunitate de business puternică de companii internaţionale şi naţionale din domeniile IT, Outsourcing, Automotive, asigurări şi servicii, unele cu unicul lor centru din România, care formează cel mai mare pol de tinere talente din regiune.
Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România (54.000 mp office şi 6.000 mp retail), a fost inaugurată recent şi a presupus o investiţie de peste 120 de milioane de euro. Proiectul a regenerat o zonă centrală nevalorificată într-un hub inovativ format din 13 companii din SUA, Germania, Franţa, Norvegia, Elveţia şi România, cu 5.000 de angajaţi. Palas Campus este singurul proiect care se află în dublu proces de certificare green (LEED - standard al US Green Building Council - şi EDGE - standard al IFC - International Finance Corporation), precum şi cel care a primit primul credit verde acordat unei companii româneşti de către IFC, parte a Băncii Mondiale. Campusul este conceput ca un proiect mixt integrat, incluzând: restaurante şi cafenele, un supermarket, o sală de fitness, un centru medical şi o zonă de servicii, spaţii verzi de peste 4.500 mp, inclusiv terase înierbate la înălţime (etajul 4), piste de ciclism de aproape 650 de metri, circa 500 de spaţii pentru biciclete, şase vestiare dotate cu duşuri, 16 staţii de încărcare pentru automobile electrice, două niveluri de parcare subterană cu 625 de locuri , lucrări de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii din zonă.
Noua clădire office va fi parte din Palas Iaşi, o investiţie de peste 320 milioane de euro până în prezent, care a avut un impact major în dezvoltarea oraşului şi întregii regiuni, la nivel economic, turistic şi social. Palas Iaşi înseamnă: un pol de business cu şapte clădiri de birouri clasa A (peste 75.000 mp 60 de companii 9.000 de angajaţi), cea mai mare destinaţie de shopping din nord-estul ţării (peste 63.000 mp 270 de magazine restaurante şi cafenele tematice),centru de evenimente cu patru săli premium, hotel de 4 stele, parc de 50.000 mp, carusel, patinoar sezonier şi alte facilităţi de timp liber, cea mai mare parcare subterană din România, cu peste 2.500 de locuri.
Prin mixul inedit şi complex de shopping şi entertainment, Palas atrage anual peste 20 de milioane de vizitatori, inclusiv din Republica Moldova.