Grupul IVECO anunţă semnarea unui Memorandum de Înţelegere cu Enel X, o companie parte a Enel Group, dedicată dezvoltării de soluţii şi servicii energetice inovatoare pentru electrificarea consumului şi a mobilităţii, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, memorandumul are ca obiectiv principal identificarea de soluţii optime pentru dezvoltarea mobilităţii electrice în Europa, cu accent pe vehicule comerciale uşoare, vehicule comerciale grele şi autobuze. Cele două companii vor evalua modalitatea prin care vehiculele electrice IVECO pot susţine tranziţia flotelor Enel la vehicule cu zero emisii, în timp ce analizează alte oportunităţi comune de colaborare în domeniul transporturilor.
Totodată, cu ajutorul departamentelor de Cercetare-Dezvoltare şi a expertizei tehnice de care dispun cele două companii, acestea vor evalua şi posibilitatea dezvoltării infrastructurii de încărcare la nivel european, dar şi posibilitatea interoperabilităţii infrastructurii de încărcare Enel X existente, cu vehiculele IVECO.
"Ne-am asumat un viitor cu zero emisii CO2, unde electrificarea este fundamentală pentru realizarea obiectivelor întregului sector de vehicule comerciale, iar semnarea acestui memorandum cu Enel X marchează începutul unei colaborări strategice cu unul dintre cei mai avansaţi jucători din sectorul energetic. Avem încredere că acest proiect va crea oportunităţi pentru a accelera în continuare tranziţia energetică", a declarat Luca Sra, preşedinte Truck Business Unit, IVECO Group.
"Enel X îşi propune să susţină decarbonizarea oraşelor prin soluţii inovatoare şi sustenabile, având la bază doi piloni importanţi: electrificare şi digitalizare. Jucăm un rol activ în acest domeniu de mai bine de un deceniu, mai ales în electrificarea transportului public, oferind servicii care aduc plus-valoare pentru peste 3.000 de autobuze electrice. Parteneriatele precum cel cu IVECO Group, lider în producţia de vehicule sustenabile, sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei în sectorul transporturilor, care în prezent generează o mare parte din emisii în zonele urbane", a declarat Valerio Vadacchino, Global Head of e-Bus, Enel X.
În ceea ce priveşte sustenabilitatea transporturilor din ţara noastră, România şi-a asumat prin intermediul PNRR, secţiunea Transport Sustenabil, creşterea cu cel puţin 100% a cotei vehiculelor cu emisii zero/cu emisii reduse zero (electrice şi hidrogen) din totalul parcului auto până în 2026 (raportat la valorile din 2020) şi dezvoltarea, în acelaşi interval de timp, a infrastructurii de încărcare pentru combustibili alternativi, respectiv 30.000 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice.
Din punct de vedere legislativ, ţara noastră îşi propune stabilirea de măsuri legislative privind stimularea utilizării de vehicule ecologice şi programe de reînnoire a parcului auto pentru persoane fizice private, companii private şi instituţii publice, se arată în comunicat.