J. C. FLOWERS, ULTIMA SPERANŢĂ A prins Carpatica, în sfârşit, buchetul de flori?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iunie 2015

A prins Carpatica, în sfârşit, buchetul de flori?
CĂLIN RECHEA

A fost linişte la ultima Adunare Generală a Acţionarilor Băncii Carpatica. Proprietarii deţinători ai unor cote minoritare, dar probabil şi acţionarul majoritar, care a lipsit din motive "obiective", au văzut ce scrie pe zid înainte de impact.

Votul deţinătorilor a circa 43% din capitalul social, deveniţi "majoritari" prin bunăvoinţa BNR, a deschis calea unui proces anevoios de redresare a instituţiei financiare cu capital românesc.

Toate punctele de pe ordinea de zi a AGOA (Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor) şi AGEA (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor) au fost aprobate, cu excepţia propunerii de fuziune cu Nextebank, probabil pe baza avertismentului din înţelepciunea populară "căci tot degeaba stăm noi la un loc amândoi, două nevoi".

Problemele adunării anterioare au fost rezolvate rapid. Deloitte a obţinut majoritatea voturilor şi a devenit auditorul extern al băncii, pe fondul nemulţumirii acţionarilor în ceea ce priveşte modul în care KPMG şi-a prezentat concluziile la şedinţa precedentă.

De asemenea, conducerea executivă a băncii a primit mandat pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor necesare în scopul revenirii la conducerea unitară a instituţiei financiare, un pas intermediar fiind reprezentat şi de reducerea numărului membrilor din Consiliul de Supraveghere de la cinci la trei.

Din păcate pentru BCC, evaluarea KPMG a activelor preluate de la debitori şi a celor fixe a fost foarte apropiată de cea a evaluatorului agreat de BNR. Conform datelor de la Fair Value, o companie înfiinţată în 2005, evaluarea activelor reposedate în conformitate cu ordinul BNR a fost de circa 33 de milioane de euro, semnificativ sub valoarea estimată de compania afiliată Cushman & Wakefield din România (43,6 milioane de euro). Diferenţa de milioane de euro înseamnă, bineînţeles, o nouă creştere a necesarului de capital al băncii.

Dar a apărut un cavaler alb pe cal de aceeaşi culoare, sau poate cavaler negru pe cal alb, care a transmis băncii o ofertă tentantă.

Johan Gabriels, directorul executiv al băncii, a informat acţionarii că fondul de investiţii american J. C. Flowers tocmai şi-a revizuit oferta pentru Carpatica. Fondul, înfiinţat în 1998 de un fost partener de la Goldman Sachs, nu este tocmai un rechin "Mare Alb" pe plan internaţional, dar este pe aproape şi poate "tulbura" serios apele sistemului bancar de la noi.

Poate că o astfel de ofertă agresivă este absolut necesară pentru piaţa bancară din România, unde BNR a "dormit" nu doar în anii precedenţi crizei financiare globale, ci mai ales după apariţia primelor semnale venite de pe pieţele internaţionale.

Spre deosebire de adunările generale anterioare, acţionarii "rămaşi" ai BCC au ajuns la concluzia că trebuie redus capitalul social al băncii, astfel încât să fie posibilă o majorare ulterioară, fără de care nimeni nu ar fi interesat de investiţii noi.

Un punct important pe ordinea de zi a fost adoptarea unor măsuri de austeritate, conducerea executivă prezentând un plan-cadru de acţiune. Unul dintre acţionari şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la acest program, deoarece nu au fost prezentate şi cifre concrete referitor la reducerea costurilor, concluzia sa fiind că "BCC este o bancă care consumă prea mult faţă de cât produce". Alt acţionar s-a arătat profund nemulţumit de intervenţia BNR în cadrul tranzacţiei cu Nextebank, finalizarea acesteia fiind condiţionată de reducerea capitalului BCC. Felul în care BNR a acţionat, cel puţin în ceea ce priveşte situaţia BCC, indică faptul că şi autoritatea de supraveghere a manifestat o atitudine cel puţin neglijentă, pentru a nu folosi un termen mult mai dur, referitor la supervizarea stabilităţii financiare.

În toţi aceşti ani, BNR a verificat periodic situaţia financiară a BCC şi portofoliul de credite. De ce a fost nevoie să se ajungă în această situaţie? Credea Banca Naţională că se va întâmpla o minune pe piaţa imobiliară, iar creditele neperformante din sistemul bancar vor reveni la viaţă? Costurile întârzierii nepermise a restructurării portofoliilor bancare, nu doar în cazul BCC, au crescut astfel exponenţial.

Înainte de a se cunoaşte rezultatele votului, dar pe fondul unei atmosfere de acceptare a realităţii, unul dintre acţionarii minoritari a precizat că decizia reducerii capitalului pentru acoperirea pierderilor, urmată de o nouă majorare, a fost inevitabilă, deoarece "suntem cu spatele la zid". Tot cu spatele la zid se află şi Banca Naţională, în special direcţia sa de supraveghere, şi ştim cu toţii care sunt reacţiile regnului animal în situaţii fără scăpare.

După comunicarea rezultatelor, directorul executiv Johnan Gabriels a promis că măsurile pentru redresarea băncii vor fi transparente şi a făcut un apel pentru o bună colaborare din partea acţionarilor.

În condiţiile în care apele vor fi limpezi, vom putea observa tactica de atac a rechinilor financiari internaţionali şi modul în care îşi "joacă" prada. Indiferent de rezultatul negocierilor dintre BCC şi J. C. Flowers, un cap de pod va fi construit în piaţa noastră bancară, iar BNR nu va putea opri "debarcarea" celor care pariază împotriva "autorităţii monetare şi de supraveghere din România".

Aceasta este prea mică pentru un război aşa de mare, mai ales după ignorarea avalanşei de semnale a crizei financiare la nivel global.

Poate că BCC va prinde, după atâţia ani, buchetul de "flowers" care să-i asigure un "măritiş" profitabil, dar cine va salva onoarea "nereperată" a Băncii Naţionale?

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cred ca este deja prea mult pentru BNR. In frunte cu guvernatorul si directorii vechi de zeci de ani, precum Cinteza Nicolae trebuie sa dispara de pe scena bancara. Idei fixe, nepricere, lipsa totala de orientare in politica financiara, lipsa totala de supraveghere bancara, etc., etc. Pana cand vom mai plati noi, romanii. aceste capuse care traiesc cu un salariu anual de zeci de mii de euro si care sunt total depasiti de insasi problemele pe le "gestioneaza" ?

    Nu poti spera ca se vor intampla prea curand schimbari la BNR . In aceasta institutie sunt parcati prea multi elefanti si politicul are o influenta mult prea puternica ...ori asta nu poate sa duca la performanta nicaieri in lume. Nu sunt sperante prea mari nici dupa ce va iesi Isarescu din poveste...

    Sanatatea unei companii e data de atitudinea actionarilor (!!!) si calitatea managementului, nu de ceea ce face reglementatorul. Aiuritoare sunt deciziile contradictorii ale AGA din iarna, primavara si vara! Refuzi o banca dar accepti un investitor de portofoliu cu experienta bancara limitata! Dupa mai bine de un an si jumatate de la prima ofertare... Cui ii serveste aceasta tragere de timp?

    1. Deocamdata nu s-a acceptat niciun investitor de portofoliu. "Cititorule", nu poti face supozitii pe baza altor supozitii decat daca citesti prea multe supozitii :) BNR vrea sa scape de Carabulea, asta e singura certitudine. Restul sunt doar ... supozitii. Insa scopul rareori scuza mijloacele. BNR actioneaza in aceeasi linie cu DNA si cu alte organisme asemanatoare care au ca scop epurarea societatii de tapii ispasitori alesi pe spranceana.

      Deocamdata nu s-a acceptat niciun investitor de portofoliu. "Cititorule", nu poti face supozitii pe baza altor supozitii decat daca citesti prea multe supozitii :) BNR vrea sa scape de Carabulea, asta e singura certitudine. Restul sunt doar ... supozitii. Insa scopul rareori scuza mijloacele. BNR actioneaza in aceeasi linie cu DNA si cu alte organisme asemanatoare care au ca scop epurarea societatii de tapii ispasitori alesi pe spranceana.

      BNR, ASF, DNA etc.... institutii care lucreaza la comanda. Bursa, piata bancara, asigurarile, afacerile din Romania s-au dus in jos si se vor duce si mai jos. Sunt unul care am fost furat de un intermediar de pe piata de capital si m-au chemat procurorii si politia parca eu eram vinoatul. Traim intr-o tara condusa de borfasi care pentru niste bani sunt in stare sa vanda si fratele. BCC este o banca care a rezitat dar a fost sufocata de atate institutii care lucreaza la comanda si atat. Numai la noi exista Tutancamoni la BNR. Cat e FED-ul de mare nimeni nu sta acolo miii de ani. Isarescu si tot BNR sunt inculti: Vasilesc, Florin Georgescu, etc.....

      Daca bei prea mult e de vina vanzatorul de la supermarket? Iar cel care a fost condamnat pt coruptie e .. nevinovat?

    about Mr. Sima?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb