Janet Yellen avertizează în privinţa unei crize constituţionale în SUA

A.F.
Internaţional / 8 mai 2023

Janet Yellen avertizează în privinţa unei crize constituţionale în SUA

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a emis ieri un avertisment dur, că un eşec al Congresului de a acţiona cu privire la plafonul datoriei ar putea declanşa "o criză constituţională" care ar pune sub semnul întrebării buna gestiune a guvernului federal, transmite Reuters.

Janet Yellen a tras un semnal de alarmă cu privire la posibilele consecinţe de pe piaţa financiară, dacă plafonul datoriei nu va fi ridicat până la începutul lunii iunie, când a spus că guvernul federal ar putea rămâne fără numerar pentru a-şi plăti facturile.

Joe Biden a cerut Congresului să ridice plafonul datoriei fără condiţii.

Camera Reprezentanţilor condusă de republicani a adoptat luna trecută un proiect de lege care ar ridica plafonul datoriei guvernului de 31.400 miliarde de dolari, dar măsura include reduceri drastice ale cheltuielilor în următorul deceniu, cărora Biden şi colegii săi democraţi se opun.

Joe Biden se pregăteşte să se întâlnească marţi, la Casa Albă, cu preşedintele Republicii Camerei, Kevin McCarthy, liderul minorităţii republicane la Senat, Mitch McConnell, şi cei mai proemineni democraţi din Congres, pentru a discuta problema.

"Este datoria Congresului să facă acest lucru. Dacă nu reuşesc să o facă, vom avea o catastrofă economică şi financiară care va fi creată de noi. Şi nu ar trebui să ajungem în punctul în care trebuie să ne gândim dacă preşedintele poate continua să emită datorii. Aceasta ar fi o criză constituţională ", a spus Janet Yellen, făcând aluzie la delimitarea puterilor executivului şi legislativului conform Constituţiei SUA.

Joe Biden a spus ferm că nu va negocia majorarea plafonului datoriei, dar va discuta despre reduceri bugetare după trecerea unui nou plafon.

Congresul a asociat adesea majorări ale plafonului datoriilor cu alte măsuri de buget şi cheltuieli.

Washingtonul stabileşte în mod regulat o limită pentru împrumuturile federale.

În prezent, plafonul este egal cu aproximativ 120% din producţia economică anuală a ţării.

Datoria a atins acest plafon în ianuarie, iar Departamentul Trezoreriei şi-a menţinut obligaţiile în această limită, dar, până în iulie sau august, Washingtonul ar putea fi nevoit să înceteze cu totul împrumuturile.

În acest scenariu, undele de şoc s-ar putea răspândi pe pieţele financiare globale, deoarece investitorii ar pune la îndoială valoarea obligaţiunilor americane, care sunt văzute ca fiind printre cele mai sigure investiţii şi servesc ca elemente de bază pentru sistemul financiar mondial.

Proiectul de lege adoptat de Parlament ar reduce cheltuielile la nivelurile din 2022, iar apoi ar limita creşterea la 1% pe an, ar abroga unele stimulente fiscale pentru energia regenerabilă şi ar înăspri cerinţele de muncă pentru unele programe împotriva sărăciei.

Liderul majorităţii democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a început săptămâna trecută să elibereze calea pentru un vot pentru un proiect de lege care ar suspenda limita datoriilor guvernamentale timp de doi ani, fără condiţii.

Dar republicanii din Senat şi Cameră au spus că nu vor vota pentru o astfel de măsură.

Un grup de 43 de republicani ai Senatului au declarat sâmbătă că se opun votării unui proiect de lege care nu face decât să ridice plafonul datoriei SUA fără a aborda alte priorităţi, arătând că ar putea bloca un astfel de plan al democraţilor.

Legislaţia ar necesita 60 de voturi pentru a fi adoptată în Senatul cu 100 de locuri. Având doar o majoritate democrată de 51-49 în Senat, Schumer ar avea nevoie de sprijinul a cel puţin nouă republicani pentru a depăşi un prag de 60 de voturi pentru a promova o astfel de legislaţie.

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a subliniat pericolele unui default.

"Defaultul ar fi catastrofal pentru Statele Unite. Dacă ar fi să nu ne plătim datoria, ar avea un impact teribil asupra ratelor dobânzilor", a declarat Adeyemo pentru "The Sunday Show" de la MSNBC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa vina imprumuturile si mai mari,

    si cheltuielile record militare (900 miliarde/2023) si mai mari,

    cu conflicte militare si mai multe 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb