Janet Yellen: " O neplată a datoriei noastre ar produce o catastrofă economică şi financiară"

A.F.
Internaţional / 26 aprilie 2023

Janet Yellen: " O neplată a datoriei noastre ar produce o catastrofă economică şi financiară"

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat ieri că eşecul Congresului de a ridica plafonul datoriei guvernamentale - şi defaultul rezultat - ar declanşa "o catastrofă economică" care ar duce la creşterea ratelor dobânzilor în anii următori, transmite Reuters.

Janet Yellen a afirmat, într-o declaraţie pregătită pentru un eveniment de la Washington cu directori de companii din California, că o neplată a datoriei SUA ar duce la pierderi de locuri de muncă, în timp ce plăţile gospodăriilor pentru ipoteci, împrumuturi auto şi carduri de credit vor creşte.

Ea a spus că este "o responsabilitate de bază" a Congresului să crească sau să suspende plafonul de împrumut de 31,4 trilioane de dolari, avertizând că o neîndeplinire a obligaţiilor financiare ale guvernului ar ameninţa progresul economic pe care Statele Unite l-au făcut de la pandemia de Covid-19.

"O neplată a datoriei noastre ar produce o catastrofă economică şi financiară. Un default ar creşte perpetuu costul împrumutului. Investiţiile viitoare ar deveni substanţial mai costisitoare", a spus Yellen membrilor Camerei de Comerţ Metropolitane din Sacramento.

Dacă plafonul datoriei nu este ridicat, întreprinderile din SUA se vor confrunta cu pieţele de credit deteriorate, iar guvernul nu va putea, probabil, să emită plăţi către familiile de militari şi persoanele în vârstă, care se bazează pe securitatea socială, a spus ea.

"Congresul trebuie să voteze pentru ridicarea sau suspendarea limitei datoriei. Ar trebui să facă acest lucru fără condiţii. Şi nu ar trebui să aştepte până în ultimul minut", potrivit şefei Trezoreriei.

Janet Yellen le-a spus parlamentarilor, în ianuarie, că guvernul îşi poate plăti facturile doar până la începutul lunii iunie, fără a creşte limita pe care guvernul a atins-o în ianuarie.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări dezvoltate, SUA impun o limită strictă a cât de mult se poate împrumuta guvernul.

Deoarece guvernul cheltuie mai mult decât încasează, parlamentarii trebuie să ridice periodic plafonul datoriei.

Kevin McCarthy, liderul Camerei Reprezentanţilor, controlată de republicani, a propus săptămâna trecută un plan care prevede reducerea cheltuielilor cu 4.500 miliarde de dolari şi creşterea plafonului datoriilor cu 1.500 miliarde de dolari, numindu-l baza pentru negocierile din săptămânile următoare.

Casa Albă insistă că cele două probleme nu ar trebui să fie legate, iar Senatul controlat de democraţi va respinge probabil propunerea.

Pieţele financiare sunt din ce în ce mai preocupate de impas, trimiţând costul asigurării expunerii la datoria SUA la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, analiştii financiari avertizând asupra riscului tot mai mare de neplată.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Exprimare mistica!

    Sa traducem: o intarziere de ridicare a tavanului datoriei = crestere de cheltuiala .. va produce o catastrofa ..= deficit de cash si credit! 

    s c cret 

    La aproximativ 5 mld venituri din taxe, US cheltuieste in 2023 cu 1,4 mld usd in plus, iar de la anul pana-n 2033 si-au programat sa cheltuiasca cu 2 mld /an in plus(deficit). Deficit de cca 6% din GDP acum, si din 2024 de cca 8% din GDP.

    Asta in conditiile in care GDP ul creste proiectat cu 2,4% /an in medie, dECI NU VA TINE NICICUM PASUL CU CHELTUIELILE. S-a ajuns in faza in care au atat de multe datorii, incat fac alte credite doar ca sa poata plati datorii mai vechi si dobanzi, si apoi restul. Acest lucru inseamna un singur final: ori dau faliment(nu cred), ori printeaza Muuuuuulti dolari sa-si achite datoriile. 

    Situatie absolut normala, dupa fapta si rasplata,

    tiparnita ''incinsa''- inflatie - cheltuieli federale tot mai mari -  

    sistemul financiar/bancar "instabil" - fuga de $ (ca trend crescator),

    vin vremuri grele 

    Nu-i problema! In tara tuturor posibilitatilor, tiparitul verzisorilor e sport national! Doar ca, China si Rusia, alaturi de tarile din BRICS, vor aduce valoarea dolarelului spre un 0 absolut!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb