JANWILLEM BOUMA (PENSIONSEUROPE): "România trebuie să nu slăbească sistemul de pensii private"

G.F.
Macroeconomie / 15 noiembrie 2017

"România trebuie să nu slăbească sistemul de pensii private"

Janwillem Bouma, preşedintele PensionsEurope, a precizat că ţara noastră nu trebuie să slăbească sistemul de pensii private, în contextul măsurii privind reducerea de către Guvernul României a nivelului contribuţiilor virate către Pilonul II de la 5,1% la 3,75%.

Preşedintele PensionsEurope a declarat, potrivit unui comunicat de presă: "Pensiile private sunt vitale pentru viitor, pe măsură ce presiunile asupra sistemelor publice se accentuează. România a reuşit până acum să construiască un sistem excelent de pensii private şi ar trebui să nu înceapă să îl slăbească prin reducerea nivelului contribuţiilor virate acestor fonduri."

La rândul ei, Matti Leppälä, secretarul general al organizaţiei, a subliniat că în domeniul pensiilor, reformele bune se bazează pe analize profunde şi au în vedere obiective de sustenabilitate pe termen lung.

"Pensiile private din România îndeplinesc aceste obliective şi este de importanţă capitală ca lucrurile să continue în această direcţie, de politici sănătoase pe termen lung. În loc să reducă procentul de contribuţie, Guvernul ar trebui să îl crească, potrivit legislaţiei şi unei viziuni pe termen lung. Acest fapt ar creşte încrederea publicului în intregul sistem de pensii, ceea ce stă de fapt la baza oricăror politici publice pe termen lung", a declarat Janwillem Bouma.

Toate statele europene se confruntă cu o populaţie în curs de îmbătrânire, datorită creşterii speranţei de viaţă şi a ratelor de fertilitate scăzută. Aceste fenomene determină creşterea populaţiei dependente şi totodată o provocare pentru guverne în privinţa presiunilor asupra sistemelor de servicii sociale.

În ansamblu, rata persoanelor în vârstă la nivelul UE se aşteaptă să crească de la 27,8% la 50,1% până în 2050, ceea ce înseamnă că vor exista doar două persoane active pentru fiecare persoană care are vârsta de peste 65 de ani.

Aceasta este şi perspectiva pentru ţara noastră, unde se estimează că speranţa de viaţă va creşte rapid de la 71,2 ani în 2013 la 80 de ani în 2050. În acel an, populaţia în vârstă (peste 65 de ani) va reprezenta aproape 30% din totalul populaţiei româneşti.

În acest context, Europa nu se poate baza doar pe pensiile publice, fiind necesare implicarea sistemelor private pentru a putea susţine pensii adecvate şi durabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb