Japonia ameninţă SUA că majorează anumite taxe vamale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2005

Japonia va impune taxe vamale majorate cu 15% la importurile de oţel şi alte produse de provenienţă americană, în cazul în care SUA nu renunţă la amendamentul Byrd, ce taxează preţurile considerate de dumping ale produselor japoneze. Astfel, în cazul în care americanii nu renunţă la amendamentul amintit, tarifele adiţionale care s-ar putea traduce prin sancţiuni în valoare de 5,7 miliarde de yeni (51 milioane de dolari), vor intra în vigoare la începutul noului an fiscal nipon, adică la 1 octombrie. Japonezii i-au avertizat pe americani încă din luna iulie în acest sens, însă de la momentul respectiv nu s-a produs nici o schimbare. Taxele adiţionale pe care le pregătesc autorităţile nipone vor viza în special subansamblele pentru industria aviaţiei, rulmenţii şi alte produse din oţel.

În urmă cu o lună şi jumătate, Comisia Europeană a decis să impună sancţiuni comerciale Statelor Unite, măsura fiind hotărîtă după ce Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a declarat ilegal amendamentul Byrd, în vigoare în SUA. Autorităţile de la Bruxelles intenţionează să impună o taxă adiţională de 15% în cazul importurilor unor sortimente de hîrtie, textile şi aparatură. Amendamentul Byrd permite companiilor americane să încaseze "onorarii" antidumping, colectate de la societăţile străine despre care se presupune că îşi vînd produsele prea ieftin. Declaraţia Comisiei arată că valoarea totală a sancţiunilor este "puţin sub 28 de milioane de dolari". Executivul de la Bruxelles a acţionat alături de alte şapte state - Brazilia, Canada, Chile, India, Japonia, Coreea şi Mexic - în plîngerea înaintată la OMC. Acestea reproşează Statelor Unite că nu au abrogat amendamentul Byrd, deja condamnat de OMC. În baza amendamentului, aprobat în octombrie 2000, guvernul american rambursează taxele antidumping, percepute de vama SUA, companiilor americane care au denunţat primele cazurile de dumping. Conform autorităţilor UE, aceste vărsăminte privesc în special domeniul oţelului, al bunurilor de consum şi al alimentaţiei.

UE a propus ca valoarea sancţiunilor să fie echivalentă cu vărsămintele făcute anual companiilor de administraţia americană în numele acestui amendament, respectiv 330 de milioane de dolari în 2002, şi circa 240 de milioane de dolari din octombrie 2003, potrivit cifrelor UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb