Ministerul japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei (METI) a anunţat vineri că a dublat estimările de costuri legate de dezastrul nuclear de la Fukushima, ce includ operaţiunile de dezafectare şi compensaţiile plătite. Suma este evaluată în prezent la 188,4 miliarde de dolari, relatează Reuters.
În 2013, Ministerul a calculat costul la aproape 94 de miliarde de dolari.
Noile estimări guvernamentale includ circa 69 de miliarde de dolari pentru compensaţii, faţă de suma alocată iniţial de 47 de miliarde de dolari.
Alte 105 miliarde vor fi alocate pentru decontaminare şi dezafectarea centralei Fukushima Daiichi, operată de Tokyo Electric Power Co, pe parcursul următoarelor patru decenii.
Unităţile de depozitare a solului contaminat vor costa 14 miliarde de dolari, cu 4,4 miliarde de dolari mai mult decât estimările iniţiale, se arată în comunicatul Ministerului.
"Deocamdată nu ne aşteptăm la noi creşteri ale costurilor, dar noile evoluţii şi factori neprevăzuţi înseamnă că există o şansă să urce şi mai mult", a spus ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei, Hiroshige Sego, într-o conferinţă de presă, relatează news.ro.
"Inovaţiile tehnologice de dezafectare şi o curăţare mai rapidă ar putea ajuta la reducerea costurilor şi este important să depunem eforturi în acest sens", a adăugat el.
Trei reactoare ale atomocentralei Fukushima Daiichi au fost avariate după cutremurul cu magnitudinea 9 care a afectat Japonia în martie 2011, declanşând un tsunami. Peste 15.000 de oameni au murit în urma calamităţii ce a provocat cel mai mare dezastru nuclear din lume, după cel de la Cernobîl, din 1986.
Exploziile de la centrală au dus la emiterea unei cantităţi importante de radiaţii şi la evacuarea a peste 160.000 de oameni din jurul centralei. Mulţi dintre ei nu se vor mai întoarce, probabil, niciodată la locuinţele lor.