Japonia, retrogradată de Fitch

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai 2012

Ministerul Finanţelor de la Tokyo informa, în ianuarie, că datoria publică a ţării ar putea depăşi un cvadrilion de yeni pentru prima oară în anul fiscal care se încheie în martie 2013.

Ministerul Finanţelor de la Tokyo informa, în ianuarie, că datoria publică a ţării ar putea depăşi un cvadrilion de yeni pentru prima oară în anul fiscal care se încheie în martie 2013.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât ieri, cu două trepte, ratingul de credit al Japoniei pentru împrumuturile pe termen lung în valută, din cauza progresului limitat al guvernului în reducerea datoriei ţării.

Calificativul a fost redus de la "AA" la "A+", cu perspectivă negativă.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost coborât cu o treaptă, la "A+" de la "AA-", de asemenea cu perspectivă negativă. Ambele ratinguri sunt în categoria investment grade (recomandată investiţiilor).

"Retrogradările şi perspectivele negative reflectă riscurile în creştere privind profilul de credit suveran al Japoniei, ca rezultat al datoriei publice mari", a declarat Andrew Colquhoun, şeful departamentului de ratinguri suverane pentru Asia-Pacific, din cadrul Fitch.

Agenţia a avertizat că ar putea efectua noi retrogradări dacă guvernul nipon nu va reuşi să adopte măsuri adiţionale de consolidare fiscală pentru diminuarea datoriei de stat.

După anunţul Fitch, cursul yenului a crescut la 79,85 unităţi/dolar - maximul şedinţei.

Ratingul "A+" atribuit de Fitch Japoniei este cel mai slab în rândul calificativelor acordate acestei ţări de cele trei mari agenţii de rating. Moody's acordă statului japonez calificativul "Aa3", cu perspectivă stabilă, iar Standard & Poor's "AA-", cu perspectivă negativă.

Datoria de stat a Japoniei este de peste două ori mai mare decât Produsul Intern Brut al ţării, de aproximativ 5.000 de miliarde de dolari. Nivelul este cel mai ridicat din rândul ţărilor industrializate, iar creşterea a fost determinată de faptul că guvernul de la Tokyo a încercat să stimuleze economia pe parcursul a două decenii de creştere slabă şi deflaţie.

Fitch arată că datoria generală brută a guvernului Japoniei este proiectată că crească la 239% din PIB în 2012.

Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică , datoria publică brută a Japoniei va ajunge la 223% din PIB în 2013, de la 214% din PIB, cât este estimarea sa pentru anul curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb