Jens Stoltenberg enunţă "decizii importante" care vor fi luate la summitul NATO

G.D.
Internaţional / 23 iunie 2022

Jens Stoltenberg enunţă "decizii importante" care vor fi luate la summitul NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi că la summitul NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid vor fi luate ''decizii importante'' la cinci capitole ''cheie'', printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Petr Fiala, secretarul general al NATO a amintit despre acest Concept Strategic că reprezintă ''planul cardinal pentru viitorul Alianţei noastre'' şi ''va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent''.

Acest document, revizuit ultima dată în anul 2010, descrie obiectivele NATO, identifică trăsăturile esenţiale ale mediului de securitate şi oferă orientări pentru adaptarea forţelor armate.

''Intensificăm descurajarea şi apărarea, ne consolidăm prezenţa, capacităţile şi disponibilitatea, în special în partea estică a Alianţei'', a adăugat Stoltenberg.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri de susţinere a Ucrainei şi a ''altor parteneri în situaţie de risc'', NATO având prevăzut să aprobe pentru Ucraina ''un pachet exhaustiv de asistenţă''. La summitul NATO va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legătură video.

Liderii statelor NATO vor aborda de asemenea la summit problema bugetelor alocate apărării şi ''vor ameliora repartizarea cheltuielilor, cu mai multe investiţii în apărare care să fie făcute împreună''.

Summitul de la Madrid va lua în discuţie şi cererile Finlandei şi Suediei de aderare la Alianţă, blocate însă de veto-ul Turciei, care solicită celor două ţări să-şi schimbe radical atitudinea faţă de organizaţiile politice kurde.

''Turcia are preocupări legitime pentru securitatea sa şi lucrăm la soluţionarea lor împreună cu Suedia şi Finlanda'', a declarat Stoltenberg despre acest subiect.

Summitul de săptămâna viitoare, a mai spus el, este ''o oportunitate de a ne angaja din nou faţă de legătura vitală între Europa şi America de Nord''.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala a subliniat că războiul rus împotriva Ucrainei va fi în centrul summitului de la Madrid şi al preşedinţiei semestriale a Consiliului UE care va fi preluată de Republica Cehă pe 1 iulie. El şi-a manifestat speranţa că în timpul acestei preşedinţii va fi semnată la Praga o nouă declaraţie comună asupra cooperării între UE şi NATO.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ajungem la 3 % din pib,america ne pune sa cotiza mai mult pt Ua,am luat o teapa monumentala cu nato,vo. Plati imens si vom investi in petice pe ici colea si in aparare!

    Am vazut cum te apara nato,cateva mii de soldati care in caz de agresiune nu inseamna nimic si cu ar.ament pe grane,resurse si credit,luind dupa razboi active valoroase in contul fierului livrat! 

    1. Mai bine stai cuminte iti vezi de cele de pe langa casa, cat se poate, si iei bate de la vecinul ca sa nu se gandeasca sa iti faca ceva mai rau, asa-i Kirille?

      Noi trdbuie sa tacem malc pt ca suntem niste nimeni economic si militar,singurul lucru care ii intereseaza este pozitia noastra la Marea Ng sicei 2.5 care se fac 3 din pib sa luam armament nou dar invdchit si sa curatam ferul si alumini dela norvegiei,portug platknd la americani up grade ul,clonie cum a zis Putin,f adevarat!

      Cati ani am platit si ce sume dupa al doilea razboi mondial russilor? Atunci nu am fost colonie? Kirille ori ai chiulit ori ai fost la scoala de partid!

    NATO își va declara poziția și față de provocările emergente și China.

    Să intelegem că se va discuta și cu China cu "cuțitele pe masă". 

    Lupta de clasă se ascute de nu o să mai putem deosebi domnii de tovarăși:)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb