Suedia şi Finlanda ar putea adera la NATO din 2023, a estimat astăzi secretarul general al NATO, care a reamintit totuşi că decizia depinde de parlamentele turc şi ungar, potrivit Agerpres.
"Mă aştept ca adeziunea să aibă loc în 2023, dar nu voi garanta data exactă, pentru că este vorba, bineînţeles, despre decizii suverane ale Parlamentului turc şi Parlamentului ungar, care nu au ratificat încă acordul", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru AFP.
Ungaria şi în special Turcia blochează din luna mai aderarea celor două ţări nordice la NATO.
"Am avut negocieri, şi ele au fost destul de exigente, în luna iulie a anului trecut, atunci când Turcia, Finlanda şi Suedia au convenit asupra unui memorandum comun în care ele descriu cum pot să-şi intensifice colaborarea, atât în ceea ce priveşte exporturile de arme, cât şi, de exemplu, în lupta împotriva terorismului", a reamintit Stoltenberg.
"Finlanda şi Suedia au respectat acest acord şi s-au angajat în mod clar să aibă o cooperare pe termen lung cu Turcia în aceste chestiuni. În consecinţă, a venit momentul pentru finalizarea procesului de aderare şi ratificarea protocolului de aderare", a declarat el.
Anterior în cursul zilei, prim-ministrul suedez a spus că ţara sa nu poate şi nici nu vrea să atingă unele exigenţe pe care le are Turcia pentru a-i permite să adere la NATO.
În decembrie, Curtea supremă din Suedia a refuzat să-l extrădeze pe jurnalistul Bulent Kenes, după cum solicita preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
"Ankara susţine de asemenea că vrea lucruri pe care nu putem şi nu vrem să i le dăm", a subliniat Ulf Kristersson în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate şi apărare.
Secretarul general al NATO a vorbit despre rapiditatea procesului de aderare a celor două ţări.
"Bineînţeles, mi-a plăcea să fie finalizat cât mai rapid posibil. Dar, în acelaşi timp, este un proces rapid în comparaţie cu toate procesele de aderare la NATO", a spus Stoltenberg.
"Sunt convins că acest lucru se va întâmpla, dar mă voi abţine să speculez asupra momentului exact", a conchis el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2023, 21:29)
Fara acordul Turciei nu se poate
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 00:10)
NATO ar fi mai castigata cu acceptarea Suediei si Finlandei si renuntarea la Turcia. Decat un gica contra duplicitar mai bine doi aliati loiali si in plus tehnologic, logistic si militar superiori turcilor
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 00:58)
Nu e chiar asa,
Turcia are cea mai mare si puternica armata din Europa,
un pic de documentatie,inainte de pareri e bine venit
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 07:14)
Au maturat kurzii cu "cea mai mare si puternica armata din Europa", alti desculti la fel ca si mujicii. NATO, avea chipurile nevoie de Turcia pentru accesul la Marea Neagra. Acum daca sunt isteti, fac din Romania, Bulgaria si Ucraina o forta navala combinata sa nu mai depinda de Bosfor si Dardanele si afara cu Turcia