Prima Doamnă americană Jill Biden a sosit luni în Franţa, unde participă marţi la o ceremonie care marchează revenirea Statelor Unite în UNESCO, Organizaţia ONU a Educaţiei, Ştiinţei şi Culturii, relatează AFP, conform news.ro.
Jill Biden a sosit luni, către ora locală 10.00 (11.00. ora României), pe Aeroportul Orly, în sudul capitalei franceze, la bordul unui avion oficial american, a constatat un fotograf AFP.
Ea purta un taior galben şi a salutat persoanele care au primit-o, după care a plecat.
Prima Doamnă americană - care efectuează prima sa vizită oficială în Franţa - şi-a petrecut după-amiaza de luni împeună cu membrii Ambasadei Statelor Unite şi familiile acestora, potrivit unui program transmis AFP de către serviciile acesteia.
Marţi ea se întâlneşte cu şoţia şefului statului francez, Brigitte Macron, la Palatul Elysee, după care trece la partea importantă a vizitei sale, ridicarea steagului american în incinta UNESCO, care marchează revenirea Americii în această organizaţie ONU cu sediul la Paris.
Jill Biden suţine un discurs cu această ocazie, alături de directoarea generală a UNESCO Audrey Azoulay.
Miercuri, ea vizitează Cimitirul American din Bretagne pentru a "aduce un omagiu militarilor americani care şi-au pierdut viaţa" în al Doilea Război Mondial, iar apoi vizitează Mont-Saint-Michel, un sit al Patrimoniul Mondial al Umanităţii, pentru a "sublinia importanţa conservării siturilor patrimoniului cultural în întreaga lume", potrivit programului oficial.
Brigitte Macron va fi prezentă şi ea la Mont-Saint-Michel.
Statele Unite au revenit în mod oficial în UNESCO la 30 iunie, în urma unui plebiscit al statelor membre ale organizaţiei, în pofida opoziţiei Rusiei şi Chinei.
Ele au părăsit-o în timpul lui Donald Trump, în 2017, denunţând "părtiniri antiisraeliene persistente" ale acestei instituţii. Această retragere, însoţită de cea a Israelului, a intrat în vigoare în decembrie 2018.
Revenirea sa se înscrie în contextul general al unei rivalităţi tot mai mari cu China, în contextul în care Beijingul vrea să transforme ordinea internaţională multilaterală de după al Doilea Război Mondial a cărei emanţie este şi UNESCO.
Doar zece ţări s-au opus, la sfârşitul lui iulie, întoarcerii americane - între care Iranul Siria, China, Coreea de Nord şi mai ales Rusia, care a încetinit în mod voit dezbaterile, fără să reuşească să răstorane rezultatul.
Statele Unite au părăsit UNESCO şi în 1984, în timpul lui Ronald Reagan, invocând o presupusă inutilitate şi derapaje bugetare ale organizaţiei, însă au revenit în 2003.
Revenirea Americii reprezintă o uşurare pentru organizaţie, ale cărei contribuţii americane reprezintă 22% din bugetul său.
Washingtonul s-a angajat să-şi ramburseze intergral arieratele - care ating 619 milioane de dolari -, o sumă mai mare decât bugetul anual al UNESCO, evaluat la 534 de milioane de dolari.