Jocul la rupere al Elenei Lasconi

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 21 august

Sorin Rosca Stanescu

Om politic extrem de dur, reprezentând un partid slab, Elena Lasconi este silită de întreaga conjunctură politică să joace la rupere. Nu chiar ca un kamikaze, dar extrem de riscant. Şi a ales pentru început bine. Ocupă postul de libero, în acelaşi timp de centru înaintaş şi de marcator în alianţa virtuală, dar intens dorită cu PNL. Tocmai i-a aplicat lui Marcel Ciolacu câteva lovituri năprasnice.

Situaţia politică este mai complexă decât oricând. Aflat într-o guvernare, pe care încă nu este pregătit să o părăsească, PNL este legat de mâini şi de picioare şi, în consecinţă, nu îl poate ataca la baionetă pe Marcel Ciolacu, care, după multă şi deliberată izmeneală, şi-a anunţat intenţia de a candida. Chiar dacă ar dori să o facă chiar acum, chiar dacă ar renunţa la interesele de moment în favoarea unor obiective pe termen lung, chiar dacă şi-ar decupla oamenii de la borcanul cu miere al puterii, PNL nu poate lua decizia de a rupe alianţa cu PSD şi eventual de a introduce o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu decât în cazul unui congres. Din acest motiv, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă nu-şi poate regrupa partidul de azi pe mâine pentru a da de pământ cu Marcel Ciolacu. Iar o ruptură de PSD nu poate avea loc pentru moment. Prin urmare, liberalii se mişcă într-un cerc vicios şi nu pot utiliza decât o retorică duplicitară, neconvingătoare şi chiar penibilă din multe puncte de vedere împotriva încă partenerului de coaliţie. Şi nici nu se pot alia liberalii cu mireasa USR, care afirmă sus şi tare că, după ce şi-a întors de trei ori poalele peste cap, s-a transformat în partid de dreapta. Iar formaţiunea lui Ludovic Orban nu are nici ea o masă critică pentru a avansa electoral fără a sta în trena PNL.

Toată această conjunctură îi conferă Elenei Lasconi un rol cheie în retorica electorală din această lună. Pentru a-şi promova în cele din urmă partidul, pentru a reuşi să se lipească de PNL, pentru a uşura sarcina PNL de a se desprinde din orbita PSD, Elena Lasconi trebuie să lovească năprasnic în Marcel Ciolacu. Şi a început cu brio. Îl întreabă abrupt ce studii are şi când şi-a dat bacalaureatul. Asta că tot afirma profilerul Hartman că liderul PSD este un om foarte citit. Îi mai pune întrebări legate de statutul său de luptător cu merite deosebite în revoluţie, o revoluţie inexistentă, care ar fi avut loc la Buzău, statut care i-a permis lui Marcel Ciolacu să pună mâna în mod gratuit pe primul spaţiu comercial pe care l-a deţinut. Iar întrebările care fac valuri continuă şi vor continua cu certitudine în zilele următoare. Marcel Ciolacu va fi trecut de către USR prin veritabile furci caudine. În felul acesta, terenul va fi pregătit atât pentru fracturarea alianţei PSD-PNL, adică ruperea struţo-cămilei sau a pisicii, cum se spune în popor, cât şi pentru constituirea mult dorită a aşa-zisului pol de dreapta.

Să ne înţelegem bine. Din acest moment, o întoarcere pe dos a mesei de joc este nu numai improbabilă, ci şi imposibilă. PNL a băgat mult prea mulţi bani în campania electorală, sub pretextul promovării unui "ostaş în fruntea ţării", iar dacă pe ultima sută de metri ar recurge la un alt candidat, nu ar mai putea justifica sub nicio formă, nici măcar în maniera în care o face azi, din punct de vedere legal şi moral uriaşa risipă financiară. Şi Elena Lasconi s-a înscris în această cursă, USR instalând panouri publicitare care o promovează într-o viteză record şi la un cost care până acum se ridică la 1.500.000 de euro. Şi asta numai şi numai pentru ca Elena Lasconi să aibă ce să vândă, renunţarea la cursă, în perspectiva alianţei cu PNL.

La rândul său, Marcel Ciolacu s-a aşezat în mod oficial pe şine, urmând ca peste câteva zile Congresul PSD să îl confirme atât în calitate de preşedinte al partidului, cât şi în calitate de candidat. Şi să-i pună în palmă o nouă echipă de colaboratori, mai puţin periculoasă decât cea existentă în acest moment. Dacă în ceea ce-l priveşte pe Marcel Ciolacu, intrarea sa în turul doi este sigură, nu este deloc clar ce se va întâmpla cu generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, care până una alta se plasează sub scorul partidului. Iar scorul partidului este artificial, dacă nu cumva chiar fals, în condiţiile în care a fost obţinut prin trucul electoral al comasării localelor cu europarlamentarele. Dacă Ciucă nu intră în turul doi, PNL şi-a dat foc la valiză, pentru că numărul de mandate de parlamentar pe care le va putea obţine se va diminua dramatic.

În toată această scenă electorală, în următoarele zile cel puţin, Elena Lasconi poate juca un rol cheie.

Cât priveşte AUR, George Simion aleargă pe culoarul său, convins fiind că poate intra în al doilea tur de scrutin, surclasându-l pe Nicolae Ciucă, fără ca în prealabil să transpire pentru a se alia cu ceilalţi suveranişti şi afirmându-şi convingerea că între cele două tururi de scrutin milioanele de suveranişti vor decide să-l susţină pe el. Este şi acesta un fel de balet pe o gheaţă extrem de subţire.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. poate sa o intrebe si Ciolacu pe Lasconi la fel de abrupt , ce studii are !

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    suveranistii e putleristii lol. ca Orban. Trump, Le Pen, Sosoaca etc.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb