Preşedintele american Joe Biden a declarat că va călători în Vietnam "în curând" întrucât această ţară vrea să îşi sporească relaţiile cu Statele Unite şi să devină un partener major, informează news.ro.
Biden a făcut aceste afirmaţii marţi, în timpul unui discurs la o acţiune politică de strângere de fonduri, în New Mexico.
Întrebat despre anunţul lui Biden, un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat că nu este "nimic în plus de împărtăşit la acest moment".
La o reuniune din aprilie, premierul vietnamez Pham Minh Chinh şi secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi-au exprimat dorinţa de a aprofunda legărurile, în contextul în care Washingtonul încearcă să îşi întărească relaţiile cu partenerii din Asia pentru a contracara China tot mai autoritară.
Blinken şi-a exprimat speranţa că acest lucru s-ar putea întâmpla "în săptămânile şi lunile care urmează".
Washingtonul lucrează la ridicarea legăturilor cu Hanoi la nivelul unui parteneriat "strategic" de la unul care, în ultimul deceniu, a fost numit "cuprinzător", deşi Vietnamul a fost precaut, dat fiind riscul de a antagoniza China, un vecin uriaş care asigură intrări cheie pentru exporturile vitale, sau Rusia, un alt partener tradiţional.
Biden a declarat, la o strângere de fonduri din Maine, în 28 iulie, că a fost sunat de "şeful Vietnamului" care "vrea cu disperare să se întâlnească cu mine când merg la G20", referindu-se la planurile sale de a călători în India pentru un summit al grupului care ar urma să se desfăşoare la New Delhi, în 9-10 septembrie.
"Vrea să ne ridice la partener major, alături de Rusia şi China", a declarat Biden atunci, referindu-se, conform analiştilor, la şeful Partidului Comunist din Vietnam, aflat la guvernare, Nguyen Phu Trong, cu care preşedintele SUA a vorbit la telefon în martie.
Oficialii nu au precizat ce ar plica o relaţie mai apropiată, dar experţii spun că ar putea include o cooperare militară sporită şi livrarea de arme americane.
Firme din industria de apărare din Washington şi din SUA, în geenral, au declarat public că vor să creascp livrările militare în Vietnam - până acum limitate în general la navel ale pazei de coastă şi aeronave de antrenament - în contextul în care ţara încearcă să se desprindă de Rusia, care rămâne principalul său furnizor.
Afacerile militare cu SUA s-ar putea confrunta cu obstacole, totuşi, inclusiv posibilitatea ca ele să fie întârziate de legislatori americani care critică trecutul Vietnamului în ceea ce priveşte drepturile omului.