Preşedintele american Joe Biden a cerut luni Congresului să-i acorde o mai mare autoritate pentru a gestiona închisoarea militară de la baza americană Guantanamo, din Cuba, pe care Washingtonul a deschis-o în 2002 pentru a închide aici suspecţii de terorism, transmite EFE, citat de Agerpres.
Biden şi-a formulat solicitarea prin intermediul unui comunicat în care şi-a exprimat dezacordul faţă de anumite prevederi din bugetul pentru apărare pentru anul 2022, în valoare de 768 de miliarde de dolari, şi care reflectă noua politică a Washingtonului, de a lăsa în urmă Afganistanul şi a-şi concentra eforturile asupra Chinei şi Rusiei.
Acest buget, inclus în aşa-numita Lege de Autorizare a Apărării Naţionale (NDAA, conform siglei în limba engleză - n.r.), include de mai mulţi ani restricţii privind transferul de deţinuţi de la Guantanamo către alte ţări sau către un teritoriu american, ceea ce ridică obstacole directe în calea obiectivului lui Biden de a închide această închisoare.
"Solicit Congresului să elimine aceste restricţii cât mai repede cu putinţă", a cerut Biden în comunicat.
În pofida dezacordurilor, liderul de la Casa Albă a semnat luni legea menţionată, care include 24 de miliarde de dolari în plus faţă de suma solicitată iniţial şi presupune o creştere de 5% a bugetului de apărare, comparativ cu anul precedent.
Biden a declarat că doreşte să închidă închisoarea Guantanamo, însă a adoptat o atitudine mai discretă decât fostul preşedinte democrat Barack Obama (2009-2017), care nu a putut închide această închisoare şi a trebuit să se mulţumească să reducă populaţia carcerală prin intermediul transferurilor către ţări terţe.
În 2015, Obama a ameninţat să se opună prin veto NDAA din cauza clauzelor referitoare la Guantanamo, însă în cele din urmă a cedat şi a semnat legea.
În prezent mai sunt doar 39 de deţinuţi la Guantanamo, departe de cei 780 care au trecut pe aici de când fostul preşedinte republican George W. Bush (2001-2009) a deschis acest centru, în 2002.