Joe Biden şi Gustavo Petro şi-au exprimat poziţii comune privind democraţia şi clima

A.F.
Internaţional / 21 aprilie 2023

Joe Biden şi Gustavo Petro şi-au exprimat poziţii comune privind democraţia şi clima

Preşedintele Joe Biden şi omologul său columbian Gustavo Petro, şeful statului latinoamerican, au insistat ieri la Washington asupra poziţiei comune în special în privinţa combaterii schimbărilor climatice, fără a aborda public anumite puncte mai controversate din relaţia bilaterală, cum ar fi lupta împotriva traficului de droguri, transmite Agerpres.

Columbia este un stat cheie pe continent, a afirmat preşedintele american, în timp ce l-a primit pe omologul columbian în Biroul Oval, şi după ce i-a urat, cu o zi de întârziere, la mulţi ani.

Într-un scurt discurs adresat presei, preşedintele Joe Biden a vorbit despre eforturile comune ale celor două ţări de a aborda schimbările climatice şi a conserva pădurea tropicală amazoniană. El a subliniat, de asemenea, că SUA şi Columbia lucrează "împreună pentru a înfrunta traficul de droguri şi a răspunde nivelurilor istorice ale migraţiei" în America Latină. El a "mulţumit" omologului său pentru primirea migranţilor din Venezuela şi pentru "angajamentul său sincer şi puternic faţă de pace şi drepturile omului".

"Democraţia, libertatea şi pacea sunt programul nostru comun", a spus preşedintele columbian. El a cerut, de asemenea, o schimbare "profundă" a economiei globale pentru a se pune capăt dependenţei de combustibilii fosili.

În spatele acestei înţelegeri cordiale există şi dispute, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva traficului de droguri, în contextul în care Columbia rămâne primul producător şi exportator de cocaină la nivel mondial.

Gustavo Petro, fost luptător de gherilă şi primul preşedinte de stânga din istoria ţării, ales în vara anului 2022, pledează pentru o politică de "pace totală", ce urmăreşte să pună capăt unei jumătăţi de secol de conflict cu toţi actorii armaţi ai ţării. În acest scop, intenţionează să acorde avantaje legale traficanţilor de droguri care se supun justiţiei, în timp ce SUA tocmai au plasat pe lista celor mai căutaţi zece indivizi un lider de gherilă, acuzat de FBI de trafic de droguri.

Preşedintele columbian a criticat ferm "războiul împotriva drogurilor" condus de SUA şi pledează pentru o abordare mai puţin represivă, în special în ceea ce priveşte plantaţiile de coca, ceea ce îi îngrijorează pe americani.

Un alt subiect bilateral delicat este reprezentat de Venezuela. Preşedintele Gustavo Petro a cerut ridicarea sancţiunilor americane împotriva regimului preşedintelui Nicolas Maduro, în timp ce administraţia Biden a indicat că va face acest lucru doar dacă va fi reluat dialogul politic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Clima si democratia "problemele importante" a administratiei Biden,

    ce propaganda jenanta si penibila 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb