Preşedintele american Joe Biden a afirmat, în cursul unei reuniuni cu noul premier britanic, Liz Truss, că ţările lor sunt "hotărâte să protejeze realizările" acordului de pace nord-irlandez, un subiect extrem de sensibil în relaţia lor bilaterală, notează AFP, conform Agerpres.
Liz Truss a spus, cu prilejul acestei întâlniri în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite, că "aşteaptă cu nerăbdare să discute" despre aşa-numitul acord din Vinerea Mare" şi "modul în care putem garanta că acesta este respectat în viitor".
Premierul britanic a introdus, pe când era încă şefa diplomaţiei, un proiect de lege modificând unilateral dispoziţiile referitoare la Irlanda de Nord, în urma Brexit-ului.
Proiectul este criticat vehement atât de Uniunea Europeană, cât şi de Washington, potrivit cărora orice modificare ar risca să fragilizeze pacea pe insulă.
Joe Biden, care îşi revendică cu orice prilej rădăcinile irlandeze, i-a făcut cunoscută nemulţumirea sa predecesorului lui Liz Truss, Boris Johnson.
Pe de altă parte, preşedintele american a precizat deja în mai multe rânduri că încheierea unui acord de liber schimb cu Regatul Unit nu este o prioritate pentru administraţia sa.
"În prezent, nu există negocieri în desfăşurare cu Statele Unite şi nu mă aştept ca acestea să fie lansate pe termen scurt şi mediu", le-a declarat premierul britanic jurnaliştilor aflaţi în avionul cu care se deplasa la New York.
Acordul din Vinerea Mare a pus capăt în 1998 la trei decenii de conflict între unionişti, în principal protestanţi, şi republicani, mai ales catolici partizani ai reunificării cu Republica Irlanda.
Protocolul nord-irlandez, negociat în momentul Brexit-ului, este menit să păstreze realizările acestui acord de pace, dar creează o frontieră vamală de facto între insula Marea Britanie şi provincia britanică.
Textul, care nu a fost niciodată aplicat cu adevărat, provoacă din această cauză furia unioniştilor, reaminteşte AFP.