Fondul Proprietatea poartă discuţii cu potenţiali investitori privind vânzarea deţinerilor sau a unor părţi din deţineri pe care le are la Hidroelectrica şi Salrom, a precizat, ieri, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, la Fondul Proprietatea.
Johan Meyer a spus: "În cazul Hidroelectrica am început un proces de evaluare a interesului posibililor investitori prin intermediul Citi Group şi UBS.
De câteva luni, purtăm discuţii cu potenţiali investitori şi sperăm să venim cu o actualizare privind progresele înregistrate în noiembrie sau decembrie".
În privinţa listării Hidroelectrica la BVB, managerul FP a subliniat că fără sprijin politic operaţiunea nu se poate realiza, iar dacă există intenţia ca listarea să aibă loc anul viitor, atunci procesul trebuie demareze imediat.
"Hidroelectrica reprezintă bijuteria coroanei pentru Fondul Proprietatea şi este un activ pe care nu vrem să-l vindem ieftin. Vrem să obţinem un preţ corect", a precizat Meyer.
CEO Franklin Templeton a adăugat: "În cazul Salrom ne confruntăm cu schimbarea frecventă la nivelul conducerii, ceea ce afectează în mod negativ şi strategia companiei, iar asta are legătură şi cu lipsa de implementare a principiului de guvernanţă corporativă în companiile de stat".
Legat de posibila listare a Engie România la Bursa de Valori Bucureşti, Johan Meyer a spus: "Prin listare se vor obţine câteva lucruri. În primul rând, Fondul Proprietatea îşi va mări componenta listată a portofoliului, ceea ce este benefic pentru discountul faţă de Valoare Activului Net. Practic, dacă se aprobă acest lucru, participarea noastră la Engie va fi listată la bursă".
De asemenea, oficialul FP a subliniat că listarea Engie ar fi benefică şi pentru Ministerul Energiei, care ar avea un reper privind preţul, în funcţie de care poate să îşi majoreze sau să îşi reducă deţinerea la companie.
"Pentru Guvern, întotdeaua a fost o mare provocare luarea deciziilor legate de preţ, ceea ce este întotdeauna adevărat pentru investiţiile nelistate. Există riscul unor probleme de natură legală, putând fi acuzat că ai plătit prea mult sau ai vândut prea ieftin active, fapt pe baza căruia am văzut o lipsă de luare a deciziilor. Însă atunci când există un preţ de piaţă transparent, este mult mai uşor să iei decizii privind execuţia tranzacţiilor.
Prin urmare, este logic ca Ministerul Energiei să susţină listarea Engie. Aceeaşi logică se extinde şi în cazul Engie SA (n.r. compania care prin Romania Gas Holding are aproape 51% din Engie România). În plus, listarea Engie ar ajuta bursa de a obţine statutul de piaţă emergentăv", a declarat Meyer.
De asemenea, CEO Franklin Templeton a subliniat că FP are nevoie de sprijinul acţionarului majoritar pentru aprobarea listării Engie România la Bursa de Valori Bucureşti.
În data de 28 noiembrie acţionarii Engie România sunt convocaţi, la solicitarea FP, ce deţine 11,99% din capitalul social al companiei, pentru aprobarea listării societăţii, Fondul având în vedere înstrăinarea pachetului de acţiuni deţinut la furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale.
În raportul pentru primul semestru al acestui an, FP evaluzează deţinerea avută la Engie România la 472 de milioane de lei, ceea ce ridică valoarea companiei la circa 3,933 de miliarde de lei.
De altfel, FP şi-a anunţat intenţia de vânzarea a participaţiei avute la Engie România încă de anul trecut, Fondul informând că a demarat o procedură competitivă ce este posibil să conducă la posibile vânzări ale participaţiilor FP la mai multe societăţi, printre care şi Engie.
Romania Gas Holding, entitate deţinută de Engie SA, are aproape 51% din Engie România, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, circa 37% din companie.
La finalul lunii septembrie, pachetul de acţiuni deţinut de FP la Engie România reprezenta 4,77% din Valoarea Activului Net al Fondului.