JOHN LIPSKY, REPREZENTANT FMI: Preţul record al petrolului va duce la încetinirea creşterii economiei globale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2008

Preţul record al petrolului va duce la încetinirea creşterii economiei globale

Preţul record al petrolului, de peste 117 dolari pe baril, va determina încetinirea creşterii economice globale, este de părere John Lipsky, primul adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Acesta a precizat, citat de agenţia Reuters: "Slăbirea creşterii economice este sigură, dar, în mod cert, ea va fi benefică exportatorilor", a afirmat oficialul FMI.

John Lipsky a explicat că estimările FMI referitoare la expansiunea economică mondială se bazau pe o creştere a preţului petrolului mai uşoară faţă de cea consemnată în ultima vreme. Ieri, cotaţia ţiţeiului trecuse de 117 dolari barilul.

John Lipsky a reiterat că economia mondială va scădea cu unul sau două puncte procentuale, nu numai din cauza preţului petrolului, ci şi a costului alimentelor şi problemelor din sectorul financiar.

Domnia sa crede că, pentru redresarea sistemului financiar, există o lungă listă de măsuri ce trebuie luate. "Trebuie să asigurăm lichiditatea, să refacem capitalul şi tranzacţiile ale căror slăbiciuni au fost demonstrate", a subliniat oficialul FMI.

Luna trecută, FMI preconiza o creştere economică mondială de 3,7% în acest an, faţă de 4,1% - estimarea lansată în ianuarie 2008.

NABE: Pesimism în legătură cu dinamica economiei SUA

O proporţie de 30% din economiştii Statelor Unite ale Americii consideră că economia americană va intra în recesiune în primul semestru al acestui an, cu 10% mai mulţi faţă de cei care lansau o asemenea previziune în luna ianuarie, conform unui studiu efectuat de National Association for Business Economics (NABE), în perioada 24 martie - 8 aprilie. Potrivit acestuia, 70% dintre cei intervievaţi au afirmat că sunt mai pesimişti decât în lunile anterioare în ceea ce priveşte capacitatea de regenerare a economiei.

Circa 45% dintre specialiştii chestionaţi cred că va avea loc o încetinire "semnificativă" în domeniul imobiliar, în următoarele şase luni, ceea ce este foarte grav pentru un sector afectat deja de creşterea executărilor ipotecare şi a restricţiilor de creditare.

Din studiul NABE rezultă că 51% dintre economiştii care au participat la sondaj consideră că expansiunea SUA va fi de cel mult 1% în primul semestru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb