Premierul britanic Boris Johnson, întors la Londra după ce a încheiat un nou acord al Brexitului cu Cei 27, depune eforturi vineri să-i convingă pe membrii Parlamentului britanic să-l ratifice, relatează AFP.
Camera Comunelor urmează să se reunească sâmbătă - pentru prima oară de la Războiul din Falkland în 1982 - într-o sesiune excepţională.
Însă Boris Johnson, care a ajuns la putere în iulie, şi-a pierdut majoritatea la Westminster, unde mai dispune de 288 de voturi - şi are nevoie de 320.
În cazul în care eşuează să obţină un vot favorabil în Parlament, Boris Johnson va fi nevoit să ceară Bruxellesului o nouă amânare cu trei luni a Brexitului, în virtutea unei legi adoptate la începutul lui septembrie - inclusiv de 21 de deputaţirebeli din tabăra sa.
La Bruxelles, joi, alături de preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, premierul britanic s-a declarat "foarte încrezător".
"Am speranţe foarte bune că atunci când deputaţii din toate partidele vor examina (acordul Brexitului) vor vedea avantajele şi-l vor susţine", a declarat premierul britanic, care repetă neîncetat că el vrea să implementeze Brexitul - deja amânat în două rânduri - la 31 octombrie, orice s-ar întâmpla.
Odată publicat acordul, micul partid nord-irlandez DUP, aliatul conservatorilor, l-a respins. Partidul unionist - care are zece deputaţi -, a declarat că nu este "în măsură să susţină aceste propuneri în Parlament" în probleme de reglementare vamală şi privind consimţământul Executivului nord-irlandez cu privire la proiectul Brexitului.
Ulterior, Juncker a avertizat că situaţia devine "extrem de complicată" dacă Parlamentul britanic respinge sâmbătă noul acord adoptat al divorţului între regatul Unit şi UE.
"Dacă se va întâmpla acest lucru, ne vom afla într-o situaţie extrem de complicată", a declarat el pentru presă la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles.