Johnson & Johnson ar putea produce anul viitor 1 miliard de doze din vaccinul pentru Covid-19
S.B.
Companii / 12 august 2020
Johnson & Johnson (J&J) ar putea produce anul viitor 1 miliard de doze din vaccinul său potenţial pentru Covid-19, dacă acesta se va dovedi de succes, şi va lua în considerare injectarea cu noul coronavirus a unor voluntari sănătoşi, dacă nu vor exista pacienţi suficienţi pentru studiile clinice finale, a declarat marţi un director al companiei, informează news.ro.
Potrvit sursei citate, J&J a început în iulie un studiu clinic pe oameni, în fază timpurie, pentru testarea siguranţei vaccinului său potenţial, după ce un studiu pe maimuţe a arătat că vaccinul său candidat cel mai performant a oferit o protecţie puternică într-o singură doză.
Compania dezvoltă vaccinul în colaborare cu filiala sa belgiană, Janssen.
Studiile clinice pe scară largă vor începe în octombrie, iar J&J preconizează să aibă rezultate referitoare la eficacitatea vaccinului între sfârşitul acestui an şi jumătatea anului 2021, a declarat Johan Van Hoof, directorul pentru vaccinuri al Janssen.
Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin pentru Covid-19, la mai puţin de două luni de teste pe oameni şi înainte de finalizarea studiilor clinice pe scară largă.
Van Hoof a spus că producţia vaccinului a început deja, în pofida riscurilor financiare implicate, pentru ca acesta să fie disponibil cât mai curând posibil dacă se va dovedi că este eficace împotriva noului coronavirus.
Mai multe milioane de doze vor fi gata până la începutul anului 2021, urmând ca până la sfârşitul anului să se ajungă la o capacitate de 1 miliard de doze, a expliccat acesta.
Rezultatele studiului clinic de fază a treia vor depinde de incidenţa infecţiilor, rezultate mai rapide fiind ateptate în cazul unei transmiteri mai rapide a virusului, a arătat Van Hoof.
Acesta este motivul pentru care J&J va efectua studiul clinic în Statele Unite şi America Latină, regiunile unde apar în prezent cele mai multe cazuri de îmbolnăviri, informează news.ro.
Dacă infecţiile vor scădea semnificativ, J&J va lua în considerare infectarea unor voluntari cu noul coronavirus, pentru ca vaccinul candidat să fie testat pe ei.
"Analizăm această posibilitate", a spus Van Hoof, adăugând că aceste "studii de provocare" implică probleme de etică care trebuie rezolvate înainte de a fi efectuate. De exemplu, ar trebui să fie disponibilă o terapie eficace împotriva bolii, pentru a minimiza riscurile pentru voluntarii expuşi la virus.
În luna mai, producătorul britanic de medicamente AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împotriva noului coronavirus în colaborare cu Universitate Oxford, a anunţat că este prematur să se discute despre expunerea participanţilor la agentul patogen, dar că acest lucru ar putea deveni o opţiune dacă testele se vor bloca, potrivit news.ro.