Un Brexit dezordonat rămâne cel mai mare risc la adresa sistemului financiar al Marii Britanii, dar este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, spune viceguvernatorul Bank of England, Jon Cunliffe, care subliniază că băncile din Regatul Unit sunt bine pregătite pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.
Banca centrală de la Londra a avertizat de mult băncile britanice să se pregătească pentru posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană în 29 martie fără niciun acord de tranziţie (Brexit dezordonat), ca să minimalizeze riscul de perturbare a pieţelor şi a serviciilor financiare destinate gospodăriilor.
"Un astfel de rezultat pare că nu este ceea ce ne aşteptăm să se întâmple, ci reprezintă mai degrabă cel mai grav scenariu posibil", a declarat Cunliffe, la London School of Economics, adăugând că, în situaţia în care acest lucru s-ar întâmpla, va genera aproape sigur o corecţie a preţurilor activelor britanice şi pierderi pentru băncile din Regatul Unit.
Amintim că, luna aceasta, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) le-a cerut statelor membre să protejeze depozitele clienţilor de la subsidiarele băncilor britanice din UE în cazul unui Brexit fără acord.
Depozitele bancare de până la 100.000 euro sunt garantate în UE, dar aceste reglementări nu sunt extinse la subsidiarele băncilor din afara blocului comunitar.
Statele membre ale UE trebuie să se asigure că depozitele de la subsidiarele băncilor britanice din blocul comunitar sunt protejate în mod adecvat în cazul în care până în 29 martie nu se ajunge la un acord privind ieşirea Marii Britanii din UE.