Josep Borrell: "Rusia este o ameninţare existenţială pentru Europa"

S.B.
Internaţional / 4 mai 2024

Josep Borrell: "Rusia este o ameninţare existenţială pentru Europa"

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a apreciat vineri că Rusia reprezintă o "ameninţare existenţială" pentru Europa deoarece, dacă va avea succes, preşedintele rus Vladimir Putin nu se va opri în Ucraina, informează Agerpres.

Borrell a susţinut vineri un discurs la Saint Antony's College al Universităţii Oxford despre situaţia geopolitică globală şi în special despre cele două conflicte armate la care este martoră omenirea, Ucraina şi Orientul Mijlociu.

În discursul său, intitulat "Europa se confruntă cu două războaie", şeful diplomaţiei comunitare a insistat asupra ameninţării reprezentate de preşedintele Rusiei şi a subliniat că din ce în ce mai multe voci avertizează asupra consecinţelor globale ale unei victorii ruse.

În acest sens, el a dat exemplul preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a ajuns singur la concluzia că Rusia reprezintă o ameninţare, deşi la început insistase că Rusia nu trebuie umilită.

Preşedintele rus vede întregul Occident drept adversar şi o repetă la televiziunea de stat rusă, a adăugat Borrell, care a considerat că europenii nu sunt pregătiţi pentru duritatea lumii la care s-au trezit în sfârşit.

Dar, după cum a subliniat politologul bulgar Ivan Krastev, "una este să te trezeşti şi alta să găseşti puterea de a te da jos din pat", a declarat Borrell, referindu-se la războiul din Ucraina.

"În unele cazuri ne aflăm încă în pat", a adăugat înaltul reprezentant, subliniind "gravitatea momentului" actual. "Şi apoi a venit alt război", odată cu atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie 2023 pe teritoriul israelian şi răspunsul disproporţionat al Israelului, a subliniat Borrell.

Şeful diplomaţiei comunitare a considerat că teritoriul ''trebuie împărţit", astfel încât palestinienii şi israelienii să trăiască unii lângă ceilalţi, motiv pentru care este important să se caute o soluţie în Orientul Mijlociu, demers în care europenii au o responsabilitate imensă.

Borrell a dat drept exemplu de speranţă procesul de pace din Irlanda de Nord, care părea imposibil de rezolvat, dar ani de negocieri răbdătoare au permis încheierea Acordului din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului religios dintre protestanţii probritanici şi republicanii procatolici.

Dar Borrell a avertizat că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu vrea o soluţie cu două state şi că Europa continuă să-l întrebe ce vrea pentru a avea un răspuns care să permită evitarea unei noi tragedii umane.

În discursul său, Înaltul Reprezentant a subliniat că, pentru a face faţă situaţiei geopolitice actuale, este necesară diversificarea legăturilor comerciale şi aprofundarea cooperării cu cei care împărtăşesc valori şi interese europene şi a menţionat în acest sens Regatul Unit, în ciuda ieşirii sale din Uniunea Europeană (UE).

El a mai subliniat că în lumea de astăzi există mai multă confruntare şi mai puţină cooperare, cu SUA care şi-au pierdut hegemonia în timp ce China se află în plină ascensiune şi este rivala Statelor Unite.

În acelaşi timp, puteri medii precum India, Brazilia, Arabia Saudită, Africa de Sud şi Turcia apar ca jucători importanţi pe scena globală, a adăugat el.

Printre altele, Borrell a indicat că schimbările climatice nu reprezintă o preocupare viitoare, ci este deja una actuală, în condiţiile în care se produc schimbări tehnologice şi demografice rapide, în special în Africa, unde până în 2050 va trăi 25% din populaţia lumii.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. "valori europene"........cand ai tinut sub bocancul colonialismului sute de milioane de oameni pentru sute de ani, nu poti vorbi de "valori europene".........nu ai cum sa fii credibil......intreaba sudul global de asta......

    1. Estul scăpat de sub bocancul sovietic prosper, doar ultimele lepre suferă. :

    Europa nu mai exista. A renunțat la creștinism și a dispărut. Nu se poate face o alta usa în Europa.

    1. Sovietul sfânt te așteaptă!

      si pe tine schimabarea zilnica a sexului.

    Hai că s-a trezit și moș Borell. Acum vrea să se ridice din pat.

    Încolo, aceeași minciună cum că Putin va ataca Europa. 

    Hm, o minciună cam tot atât de mare ca protecția (imunizarea) împotriva covidului prin zeama Pfizer și celelalte. 

    Cine nu crede, să vadă declarația dată de Janine Small - reprezentanta Pfizer în Parlamentul European acum vreo 3 ani. Nu e fake. Mai și râdea când spunea că nu s-a făcut nici un experiment ca să se vadă dacă zeama vax oprește sau măcar reduce circulația covidului de la domni la tovarăși:). Și noi eram obligați să stăm prin casă, iar necapsatii nu puteau să mai intre pe nicăieri.  

    Pe această minciună mondială s-a bazat campania de înțepare.

    Acum e o situație similară. Tot pe minciună se bazează și propaganda actuală cum că Zeleland e scutul Europei în fața invaziei rusești. 

    1. aceasta "minciuna" e pe toate canalele de propaganda la rusi : de la Lisabona la Moskova, ruzzia.

    Rusia a devenit o amenintare si asta stim cu totii .Ajutorul acordat Ucrainei trebuie sa continue iar inarmarea Europei la fel .Pasii sunt vizibili .NATO European deja si-a adus aproape Suedia si Finlanda .Rusia nu poate ataca 1200 de km de granita de la Nord la Sud si nici nu poate pastra granita cu Ucraina (altii 1200 de km ) chiar daca o cucereste .Pentru a face asta Rusiei iar trebui 2 mil de militari bine echipati si antrenati ceea ce Rusia nu poate sustine .Tot ce pot face rusii este sa isi asigure un perimetru de granita cu intreg Occidentul fara Crimeea ce poate fi recucerita usor de catre Ucraina .

    1. Crimeea nu va mai fi niciodata recucerita de Ucraina. Tot razboiul asta este despre Crimeea. Rusii mai degraba dau Siberia decat Crimeea. Ucraina va pierde si Odesa daca se incapataneaza in prostia pe care o face acum.

      Nu e opțional, rușii vor pierde milionul de sovietici pe an până când cedează Crimeea. :

      Pentru rusi, pierderea Crimeei ar fi singurul motiv sa foloseasca arma nucleara. Si o vor folosi pentru ca nimeni sa nu stapaneasca aceasta bucata de pamant. Ricanii stiu asta si nu ii vor lasa niciodata pe bezmeticii ucraineni sa mai spere la Crimeea. Case closed!!

    Da… amenintare existentiala si neamtul face afacere cu rusnacul …

    se pare ca nu au rupt “alianta “ din w2…:D… 

    sa nu uitam ca neamtul a furnizat banet destul rusnacului… 

    s c c r e t 

    Acest politruc habarnist ar trebui sa stie ca Rusia e putere nucleara cu 2800 focoase din care 400 pot decola oricand din Urali si Murmansk, de unde fac 40 min pana la Londra si Paris...merita riscul??

    1. DA. Decat sa mori rama, mai bine mori in picioare. Ca de murit, oricum vei muri. Daca cedam mereu la amenintarile unui nebun cu arme nucleare, unde ajungem?

      Ai facut armata? :)

    Tarile NATO

    - sunt mai bogate de 10 ori,decat Rusia+China, 

    - sunt mai puternici militar de 8 ori,decat Rusia+China,

    de unde idea traznita de "frica mare de rusi" ?!  

    1. Pe hartie, asa e, sunt mult mai bogate si mai bine inzestrate militar. Dar pe teren, cine poate sti ce se intampla? O greseala si iti mor 100 de militari intr-o singura zi, apoi nu mai stapanesti opinia publica. Pentru rusi nu conteaza cat mor, pentru occidentali ar fi dezastru sa aiba prea multi decedati in razboi.

      soldatii cei multi ai nato sunt in us, nu aici.

    Pana in 89, nimeni nu credea ca se poate ca tarile aflate sub cizma ruseasca sa mai fie vreodata libere.

    Rusia s-a retras din Europa de est si pana sa inceapa nebunia cu Ucraina in UE si NATO, nu a reprezentat o amenintare pentru nimeni. Cooperarea economica cu tarile Europei functiona in folosul ambelor parti. Presedinti de stat europeni si americani se pupau cu Putin si, in privinta Rusiei, totul mergea spre o normalizare a situatiei din Europa si in lume.  

    Asa ca nu Rusia a amenintat Europa. Evident, nu era de asteptat ca Rusia sa admita ca Ucraina, Belarus, Kazahstan sa fie folosite asa cum este folosita acum Romania, Polonia, .. pentru a o incorseta cu o centura militara de baze straine. Dupa Euromaidanul victorios din Ucraina s-au incercat asemenea miscari si in Belarus si in Kazahstan, insa Rusia a simtit pericolul si a intervenit. Daca se reusea si acolo, soarta Rusiei ar fi fost pecetluita. Ucraina insa s-a dovedit sa fi prea mica pentru a distruge Rusia. 

    Mai mult, se vede ca dupa 89 Rusia si-a neglijat armata; trupele sale needucate, neinstruite si slab echipate ce dormeau fara grija "sub umbrela nucleara" si la inceput s-au facut de rasul lumii militare la Kiev si in general in Ucraina De aici se intelege ca Rusia dupa 89, nu se preocupa de interventii militare de ampoare in Europa.

    Insa Rusia a fost acum trezita. Rusia va avea in scurt timp o armata numeroasa, instruita si inzestrata cu armamente moderne care in mod cert va insemna o amenintare grava si nu in primul rand pentru Europa. 

    1. De 100 de ani “va tot treziti” si tot rupti in fund sunteti:-)Armament modern:-)? Ati ramas tot la kalashnikov, cat despre “armata numeroasa”, s-au terminat mujicii cu 5-6 plozi de familie…Sau poate face Putler “cincinalul in noua luni de zile”:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb