Joseph Stiglitz nu se aşteaptă la o nouă criză ci la falimente în serie

V.D.
Internaţional / 26 septembrie 2019

Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz

Chiar dacă nu se aşteaptă în prezent la o criză economică similară cu cea din 2008, laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, se aşteaptă la falimente în serie şi se miră că băncile centrale îşi irosesc încă de pe acum muniţia, potrivit unui interviu acordat AFP.

"Pe baza a ceea ce ştim, aş spune că nu mă aştept la o criză", afirmă economistul american cu ocazia apariţiei în Franţa a cărţii sale "People, Power, and Profits".

Chiar dacă se declară "preocupat" de recenta injecţie de zeci de miliarde de dolari făcută de Banca Centrală a SUA (Fed) pe piaţa interbancară americană, Stiglitz observă pentru moment o "încetinire semnificativă a creşterii (...) care va antrena mai multe falimente", o aluzie la colapsul recent al touroperatorului britanic Thomas Cook.

"Proasta gestiune a unei companii nu are în mod neapărat consecinţe în perioade de creştere, dar atunci când economia încetineşte aceasta dă faliment", constată Joseph Stiglitz, care se aşteaptă ca şi alte companii să urmeze acelaşi drum, fără a declanşa însă un cataclism financiar comparabil cu cel din 2008.

"Este adevărat că această situaţie îi face nervoşi pe oameni, dar este nevoie de perturbări mai ample pentru a provoca o criză mondială", a apreciat Stiglitz, care nu a exclus însă ipoteza ca unele state emergente, cum este Argentina, să intre în criză. "Însă nu cred că acesta este cazul în Europa sau SUA", a subliniat economistul.

De asemenea, Joseph Stiglitz s-a declarat surprins de decizia Rezervei Federale americane de a reduce dobânda de referinţă precum şi de decizia Băncii Centrale Europene de a relua programul de achiziţie de obligaţiuni, fiind preocupat de posibilitatea ca aceste măsuri, adoptate pentru a relansa creşterea, să se dovedească la final ca având consecinţe minime. "Cred că băncile centrale sunt pe cale să îşi irosească muniţia care le-ar fi utilă în cazul în care situaţia se va înrăutăţi", a regretat Joseph Stiglitz.

În schimb, Joseph Stiglitz a constatat existenţa unor probleme în primele trei economii mondiale (China, zone euro şi SUA).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ARE DREPTATE , OMULETUL !!! FED-ul AMERICAN , A SCAZUT DOBANDA DE REFERINTA , NUMAI , DIN CAUZA SCANDALULUI SI PRESIUNILOR , FACUTE DE GALAGIOSUL TRUMP !!! TOT EL , O SA FIE LA ORIGINEA , URMATOARELOR SCADERI DE POLITICA MONETARA ULTERIOARE !!! ASTA DACA N-OR SA REUSEASCA , SA-L DEMITA , CEEA CE M-AR BUCURA NESPUS !!! A AJUNS 1 DICTATOR , EL URCA BURSELE LUMII , SI TOT EL , LE COBOARA !!! SE LAUDA , CA E PATRIOT , DAR DE FAPT , E GENUL DE OM , ''''''' DUPA MINE , POTOPUL ''''''' !!! DACA ACUM , CAND AMERICII , INCA AI MERGE BINE , TIPA , SI VREA ADUCEREA DOBANZII MONETARE LA ''''''' MINUS ''''''', CA IN EUROPA , CE O FACE CAND V-A VENI , ADEVARATA CRIZA , IN TOATA SPLENDOAREA URATENIEI EI ???

    1. Daca in Europa se pot da bani ci dobanzi negative , de ce nu si in SUA ? In fond e tara tuturor posibilitatilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb