JOZEF KOLLAR, BANCA INTERNAŢIONALĂ DE INVESTIŢII: "IIB a analizat posibilitatea să continue colaborarea cu Romcab, în schimbul unor garanţii"

A consemnat Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie 2017

"IIB a analizat posibilitatea să continue colaborarea cu Romcab, în schimbul unor garanţii"

IIB a acordat credite de 258,7 milioane de euro, în 2016

International Investment Bank (IIB) a analizat posibilitatea să continue colaborarea cu Romcab, în schimbul unor garanţii, însă, până acum, acţionarul majoritar nu a oferit un punct de vedere coerent că situaţia se poate debloca, potrivit lui Jozef Kollar, vicepreşedinte al băncii.

Romcab a intrat în insolvenţă la cerere, în luna februarie, după ce s-a confruntat cu mai multe incidente de plăţi.

"Am fost extrem de neplăcut surprinşi atunci când Romcab şi-a cerut insolvenţa şi, drept urmare, a încetat plăţile către IIB şi alţi creditori", ne-a spus Jozef Kollar, care a precizat că majoritatea documentelor prezentate de companie la acordarea creditului de la IIB includeau "câteva erori contabile majore".

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. România este membru/acţionar al IIB.

A 107-a şedinţă a Consiliului IIB a avut loc, pe 26-27 iunie, la Bucureşti, având ca rezultat aprobarea, în unanimitate, a Strategiei pentru 2018-2022, denumită "Strategia Bucureşti". Cu această ocazie, Jozef Kollar a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre situaţia Romcab, intrată în insolvenţă în acest an, în condiţiile în care IIB a acordat un credit de 15 milioane de euro acestei companii?

Jozef Kollar: Ca toate instituţiile financiare care au împrumutat Romcab, IIB a aprobat creditul în urma unei analize financiare detaliate bazată pe documentele prezentate de companie. Majoritatea acestor documente au fost aprobate de auditorul extern al Romcab şi erau disponibile public, având în vedere că societatea era listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

Recent, s-a dovedit că majoritatea documentelor includeau "câteva erori contabile majore". În acest context, am fost extrem de neplăcut surprinşi atunci când Romcab şi-a cerut insolvenţa şi, drept urmare, a încetat plăţile către IIB şi alţi creditori.

La cererea acţionarilor importanţi ai companiei, IIB a analizat posibilitatea să continue colaborarea cu Romcab, cu condiţia prezentării, în viitorul previzibil, a unor soluţii reale şi garanţii că societatea se va întoarce în business.

Până acum, acţionarul majoritar al Romcab nu a oferit un punct de vedere coerent că situaţuia se poate debloca. Situaţia ne creşte îngrijorarea şi oferă un semnal negativ creditorilor şi potenţialilor investitori interesaţi să repună Romcab înapoi pe şine.

În timpul discuţiilor iniţiale, acţionarii majoritari au încercat să ne convingă că există un grup de investitori strategici interesaţi să restarteze producţia şi să recupereze cota de piaţă, dar deocamdată este dificil pentru noi să verificăm existenţa unui asemenea grup de investitori.

Reporter: Aţi plasat banii obţinuţi prin emisiunea de obligaţiuni de 300 de milioane de lei de anul trecut? Cum aţi folosit banii?

Jozef Kollar: IIB a făcut un plasament de obligaţiuni de succes la Bursa de Valori Bucureşti, anul trecut, al doilea de acest tip. Ca urmare, IIB a reuşit să evalueze şi să canalizeze banii împrumutaţi către o tranzacţie semnată recent (în trimestrul I din 2017) cu lanţul românesc de supermarketuri Profi, reinvestind banii înapoi în economie.

Reporter: Intenţionaţi să faceţi o nouă ofertă de obligaţiuni, în acest an, pe piaţa românească?

Jozef Kollar: Datorită plasamentelor noastre de succes, până acum, desigur că ne dorim să continuăm relaţia constructivă cu Bursa de Valori Bucureşti. Acestea fiind spune, sunt sigur că ştiţi că informaţiile precise despre perioada ofertei sau dimensiunea ei sunt supuse regulilor de piaţă şi, pentru acest motiv, nu pot oferi detalii suplimentare. Sper ca următorul plasament să fie la fel de reuşit ca cele anterioane şi sunt convins că veţi afla despre ofertă la momentul când se va realiza.

Reporter: În ce ţară din Europa aveţi cea mai mare expunere? Cum se situează România?

Jozef Kollar: Expunerea cea mai mare pe un singur proiect este în Slovacia. România se situează pe locul al patrulea, ca expunere, cu tranzacţia menţionată anterior. În termeni generali, România este pe locul al doilea, după Bulgaria, la expunerea totală.

Reporter: Cum aţi descrie activitatea IIB în 2017? Care au fost evenimentele care v-au influenţat activitatea, în acest an?

Jozef Kollar: Principala provocare pentru IIB în 2017 a fost - chiar înainte de începutul anului - faptul că acest an marchează finalizarea primului ciclu strategic de cinci ani, pe care banca s-a poziţionat când a început "revitalizarea sau relansarea", în 2012. Aşadar, în timp ce ne-au crescut eforturile, IIB a investit mult timp în dezvoltarea strategiei pe următorii cinci ani, din 2018-2022, cu ambiţia să privim spre 2032 şi după.

Intern, a avut loc o redistribuire a zonelor de responsabilitate, între vicepreşedinţi, ceea ce a adus un plus de ambiţie în realizarea scopurilor pe care ni le-am propus.

De asemenea, ne-am completat setul de ratinguri, primind notă de investiţii (Investment grade) de la toate cele trei agenţii de rating de top mondial.

Toate acestea s-au reflectat în una dintre cele mai importante şi productive întâlniri ale Consiliului IIB de la relansare. Într-adevăr, IIB este foarte mândră că eforturile noastre şi dorinţa de creştere a fost recunoscută de acţionari, la a 107-a şedinţă a Consiliului, ţinută la Bucureşti, pe 26-27 iunie.

Nu numai că au fost discutate problemele curente, într-o manieră constructivă şi eficientă, dar principalul rezultat a fost că Strategia 2018-2022 a fost susţinută în unanimitate şi că avem un mandat de creştere puternică, în continuare.

Momentul are o asemenea importanţă că IIB a decis să se refere la acest document sub denumirea "Strategia Bucureşti"- reflectând atingerea unei pietre de hotar şi setarea alteia, pe termen lung.

Reporter: Care este volumul creditelor acordate de IIB în 2016?

Jozef Kollar: În 2016, IIB a acordat credite de 258,7 milioane de euro. Suma include şi liniiile de credit reînoite.

Reporter: Anul trecut, Fitch Ratings a upgradat ratingul IIB pentru împrumuturi pe termen lung la "BBB" de la "BBB-", cu perspectivă stabilă. Care sunt ratingurile de la celelalte agenţii?

Jozef Kollar: Într-adevăr, avem şi alte ratinguri, aşa cum am menţionat. Suntem foarte mândri de faptul că Moody's, a schimbat ratingul, în mai 2017, de la "BBB" cu perspectivă stabilă la "BBB" cu perspectivă pozitivă. Munca noastră cu agenţiile de rating reprezintă o zonă fundamentală a strategiei noastre. Astfel, până acum, am primit ratinguri de la Fitch, Moody's, S&P, Dagong.

Reporter: Care sunt principalele direcţii de creştere ale băncii?

Jozef Kollar: Potrivit "Strategiei Bucureşti", IIB vede principalele surse de creştere în următoarele domenii: - Creşterea activelor (la 1,7 miliarde de euro), în principal prin stimularea portofoliului de împrumuturi ( la 1,2 miliarde de euro);

-Creşterea amprentei băncii în pieţele din statele membre, în principal prin portofoliul de credite, garanţii şi operaţiuni de comerţ; lărgirea ofertei de produse şi servicii, pentru a creşte competitivitatea; lărgirea zonei georgrafice a operaţikunilor, prin accesarea unor pieţe noi, în beneficiul statelor membre; posibila lărgire a structurii curente a acţionariatului, pentru creşterea operaţiunilor, bazei de resurse şi competenţelor existente.

Reporter: Care sunt planurile IIB pentru România?

Jozef Kollar: În linie cu "Strategia Bucureşti", IIB intenţionează să îşi întărească prezenţa în România. Avantajul major în România, de care am profitat deja, este susţinerea oficialilor, oamenilor de afaceri şi a societăţii pentru activităţile noastre.

IIB are o listă de criterii obiective pe baza cărora sunt evaluate activităţile băncii şi aproape toate deciziile luate în România ne-au îndeplinit aşteptările şi ne-au oferit un randament al investiţiei, nu numai financiar, ci şi în termeni de recunoaştere şi dezvoltare.

Suntem nerăbdători să ne continuăm activitatea, pe Bursa de Valori Bucureşti, şi să ne lărgim portofoliul de credite, printr-o activitate de piaţă în creştere.

Reporter: Cum aţi descrie relaţia cu societăţile pe care le-aţi creditat în România?

Jozef Kollar: Abordarea noastră când ne implicăm în proiecte, în orice ţară, se bazează pe criterii stricte, în care principalul scop al băncii este să alegem proiecte în care să investim ca să le adăugăm valoare şi să le ajutăm să se dezvolte. Proiectele româneşti în care am investit ne-au permis nu numai să fim profitabili şi să avem succes în ce priveşte sumele investite, ci şi să subliniem valoarea adăugată a băncii, ca bancă multilaterală de dezvoltare, să demonstrăm efectul economic pozitiv al unor asemenea investiţii asupra bunăstării oamenilor, în ţările unde activăm, în special în statele membre. De aceea, suntem încurajaţi de majoritatea experienţelor noastre în România, şi ne dorim să ne construim în continuare pepiniera de proiecte.

Reporter: Care sunt aşteptările dumneavoastră privind cooperarea cu noul Guvern al României?

Jozef Kollar: IIB, ca bancă multilaterală de dezvoltare, este dincolo de politică. Am menţinut relaţii puternice şi o cooperare generală cu guvernele României, de la relansarea IIB, în 2012. România este unul dintre principalii acţionari şi este reprezentată de Guvern - prin Ministerul Finanţelor Publice. Din acest punct de vedere, am avut parte de contribuţii constructive la activitatea IIB şi un feed-back valoros în aceşti ani. În consecinţă, nu avem dubii că situaţia politică actuală din România va fi rezolvată într-un mod democratic de autorităţi şi aşteptăm să ne continuăm cooperarea fructuoasă cu Guvernul român.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta banca a vrut sa fie alternativa URSS la occident. Acum s-a revitalizat, ca mijloc de influenta rusa in zona, parte a unui pachet mai mare de ofensiva, manipulare (dezinformare- inclusiv postaci platiti, articole cu influente subversive, atqacuri cibernetice, "schimburi culturale"),

    Influenta gazului rusesc este evidenta pentru toata lumea, dar in Romania nu are efecte, asa ca s-au concentrat pe altceva. Bancile ruse nu primesc licenta in Romania , asa ca au gasit banca asta undeva pe un raft prafuit si construiesc pe ce au.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb