• Banca de investiţii plăteşte în schimb mai puţin de 10% din valoarea de piaţă a "Bear Stearns"
Banca americană de investiţii "JPMorgan Chase & Co." a decis să cumpere "Bear Stearns" Cos., al doilea subscriitor american de obligaţiuni ipotecare, plătind în schimb 240 de milioane de dolari, suma fiind cu peste 90% mai mică decât valoarea de piaţă înregistrată de companie săptămâna trecută. Acţionarii "Bear Stearns" vor primi titluri "JPMorgan" care echivalează cu 2 dolari/acţiune, comparativ cu 30 de dolari - cât valora un titlu "Bear Stearns" la finele săptămânii trecute.
Amintim că, vineri, "Bear Stearns" anunţa că a primit finanţare de urgenţă de la banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) şi "JPMorgan", ca să fie salvată de la colaps. Federal Reserve va garanta tranzacţia cu "JPMorgan" cu o linie de finanţare de până la 30 de miliarde de dolari.
Directorul financiar al "JP Morgan", Michael Cavanagh, nu a precizat ce se va întâmpla cu cei 14.000 de angajaţi din întreaga lume ai "Bear Stearns" sau dacă numele băncii va fi păstrat. Potivit spuselor sale, "JP Morgan" era interesată să achiziţioneze divizia ipotecară a grupului "Bear Stearns". Imediat după tranzacţie, Federal Reserve a anunţat că reduce rata dobânzii de împrumut către bănci de la 3,50% la 3,25% şi a creat o altă facilitate pentru marile bănci de investiţii.
Analiştii de pe Wall Street susţin că achiziţia "Bear Stearns" poate reprezenta o încercare de salvare a economiei americane, deoarece falimentul companiei ar fi afectat bănci, fonduri de hedging şi alţi investitori.
În ceea ce-l priveşte, David Goldman, strateg în cadrul "Asteri Capital", declară: "Aceasta este o criză serioasă. Faptul că preţul oferit pentru o acţiune
Înfiinţată în 1923, "Bear Stearns" s-a implicat activ în ultimii ani pe piaţa ipotecară americană, realizând investiţii masive. Ameninţat cu falimentul companiei, directorul executiv al "Bear Stearns", Alan Schwartz, a fost obligat să accepte afacerea. În caz contrar, situaţia societăţii ar fi continuat să se deterioreze.