JTI: Termenul de transpunere a Directivei tutunului a fost depăşit, iar incertitudinile continuă

Andrei Stan
Companii / 20 mai 2016

Actualizare 19:50 BAT: "Nu putem lăsa contrabanda să profite de întârzierea transpunerii Directivei Tutunului"

British American Tobacco România (BAT) anunţă că va sprijini, împreună cu autorităţile române, tranziţia la noile cerinţe cu privire la produsele din tutun, chiar dacă termenul limită al transpunerii Directivei Europene a Tutunului şi, totodată, al alinierii proceselor de producţie, care a fost astăzi, a trecut.

"British American Tobacco (...) este dedicat respectării 100% a noilor cerinţe ale Directivei Tutunului şi îşi doreşte să coopereze cu autorităţile, cu scopul de a evita situaţia în care contrabanda ar putea profita de orice perturbare a producţiei legale de ţigarete", a declarat Gemma Webb, general manager British American Tobacco România, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Este necesar ca România să transpună noile reglementări europene într-un timp cât mai scurt şi cu acurateţe. (...) Deşi termenul limită de astăzi a fost depăşit, noi vom continua să producem conform legislaţiei în vigoare, însă ne vom adapta celei noi de îndată ce va fi finalizată", precizează BAT.

De asemenea, BAT cere stabilirea unui calendar clar şi transparent de transpunere a Directivei Tutunului de către autorităţile române.

"Piaţa neagră este singura care poate profita de pe urma întârzierii adoptării noilor reglementări, în timp ce atât consumatorii cât şi bugetul de stat vor suferi în cazul unei prezenţe crescute a produselor de contrabandă sau contrafăcute", a mai declarat Gemma Webb.

România se situează pe locul al doilea în Europa de Est ca dimensiune a pieţei ilegale a produselor din tutun. Aproximativ o ţigaretă din şase din cele fumate în România este netaxată, şi fiecare punct procentual din cele 17.6 reprezentând nivelul actual al contrabandei, înseamnă 40 milioane de euro lipsă la bugetul de stat, se mai arată în comunicat.

(S.A.)

-----------

JTI semnalează, într-un comunicat trimis redacţiei, că termenul de 20 mai 2016, prevăzut pentru transpunerea Directivei tutunului în legislaţia naţională, a fost depăşit.

Proiectul legii, elaborat de Guvern cu întârziere, se află încă la Senat, cu termen de aprobare tacită pe 13 iunie. Data aprobării Proiectului de către Camera Deputaţilor, care este decizională, este incertă, mai ales că urmează vacanţa parlamentară, iar sesiunea de toamnă va fi scurtată de campania electorală pentru alegerile generale, se mai arată în comunicat.

JTI precizează că, până la aprobarea, publicarea în Monitorul Oficial şi intrarea în vigoare a Legii de transpunere şi a Normelor ei de aplicare, va continua să producă şi să pună pe piaţă produse fabricate conform legislaţiei actuale în vigoare.

"După cum se ştie, legea nu poate să prevadă pentru trecut, iar termenul de 20 mai 2016 este deja depăşit. Sperăm că, în scopul respectării imperativului constituţional privind neretroactivitatea legii civile, termenele vor fi adaptate în mod corespunzător în forma finală aprobată de Senat şi Camera Deputaţilor, pentru a se asigura atât respectarea cadrului constituţional, cât şi posibilitatea de adoptare a legislaţiei secundare până la intrarea în vigoare a legii, astfel încât noul cadru legal privind produsele din tutun şi produsele conexe să poată fi cunoscut în întregime şi aplicat de la aceeaşi dată de toţi destinatarii normei juridice. Aşa cum s-a văzut din raportările ANAF, incertitudinile legate de data modificării fabricaţiei au afectat deja producţia şi managementul stocurilor, ceea ce s-a reflectat în fluctuaţia încasărilor bugetare din acciza la ţigarete în primele luni ale anului. Aşadar, aceasta aduce o incertitudine continuă, care afectează atât vânzările legale, cât şi, implicit, taxele plătite statului. Încasările medii lunare la buget, care se ridică la circa 230 milioane de euro, reprezentând taxe şi contribuţii, pot fi serios periclitate. De asemenea, comerţul ilegal, care a ajuns în ianuarie 2016 la 17,8%, ar putea creşte accelerat. La aceasta se vor adăuga costuri importante presupuse de eforturile de combatere a contrabandei", menţionează sursa citată.

JTI face parte din Grupul Japan Tobacco, unul dintre producătorii internaţionali de produse din tutun. Sediul central al JTI este la Geneva, Elveţia. Compania are circa 26.000 de angajaţi la nivel mondial şi operaţiuni în peste 120 de ţări.

Proiectul de transpunere a Directivei tutunului prevede modificări esenţiale ale ţigaretelor (ingrediente şi arome) şi ale ambalajelor: avertismente de sănătate poziţionate pe spatele şi pe faţa pachetului, pe o suprafaţă de 65%; avertismente de sănătate de 50% din suprafaţa laterală a pachetului. Companiile de tutun au cerut urgentarea transpunerii, avertizând încă din aprilie 2014, după publicarea Directivei tutunului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, că au nevoie de timp pentru adaptarea producţiei la noile cerinţe, dat fiind că termenul de transpunere coincidea cu cel de conformare a producţiei, 20 mai 2016. Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul că proiectul va fi adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului în octombrie 2015, ceea ce s-a întâmplat abia după cinci luni, în martie 2016.

Conform articolului 288 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), o directivă nu are aplicabilitate directă în dreptul intern, ceea ce înseamnă că, pentru a deveni efectivă şi obligatorie pentru persoanele private, prevederile ei trebuie transpuse în legislaţiile naţionale ale statelor membre UE, care au sarcina de a reglementa, în mod specific, în dreptul intern diversele aspecte prevăzute de aceasta şi de a adopta legislaţia secundară aferentă, conformarea putând avea loc numai în baza legii de transpunere.

"Începerea adaptării produselor în baza unui proiect şi nu a legii şi a normelor ei de aplicare, precum şi posibilitatea ulterioară de a schimba radical, printr-un simplu ordin de ministru, cadrul de reglementare a produselor din tutun conferit de o lege dezbătută şi adoptată de Parlament, constituie semnale grave pentru orice agent economic sau investitor în România", subliniază JTI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb