UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, riscă amenzi de până la 5 miliarde de euro (5,76 miliarde de dolari) după ce divizia sa franceză şi şase directori de rang înalt se află în proces, începând de ieri, în Franţa sub acuzaţia că au ajutat clienţi bogaţi să evite plata taxelor în această ţară, potrivit Reuters.
După ani de investigaţii şi negocieri de soluţionare a abuzurilor, UBS se confruntă cu acuzaţii de fraudă fiscală agravată şi spălare de bani, precum şi solicitări ilegale ale clienţilor în Franţa.
Banca intenţionează să se apere în justiţie.
"După peste şase ani de proceduri legale, vom avea în sfârşit oportunitatea să răspundem la acuzaţii deseori nefondate", a anunţat vineri banca elveţiană.
Potrivit analiştilor băncile au devenit mai riguroase în practicile lor după criza financiară din 2008, o serie de scandaluri care au afectat unele dintre cele mai mari bănci din lume şi impunerea unor reglementări mai stricte de către autorităţile de reglementare.
Procesul din Franţa urmează unui proces judiciar similar din Statele Unite, în urma căruia UBS a acceptat, în 2009, plata a 780 de milioane de dolari, în urma unui acord. În Germania, UBS a fost de acord, în 2014, cu plata unei amenzi de 300 de milioane de euro.
În timpul investigaţiei din Franţa, UBS a refuzat un acord în care autorităţile au propus plata unei amenzi de 1,1 miliarde de euro. Suma corespunde unei cauţiuni plătită deja de UBS, potrivit unor surse judiciare.
Investigaţia privind UBS în Statele Unite a început după ce angajatul băncii, Bradley Birkenfeld, a dezvăluit o schemă prin care banii clienţilor bogaţi ajungeau din SUA în Elveţia, ocolind plata taxelor din Statele Unite.
Informatorul a declarat pentru Reuters că speră la o penalizare rigidă pentru banca elve iană. "Dacă vor da un exemplu cu UBS, cele mai multe alte bănci vor fi speriate", a spus el.
În ceea ce priveşte spălarea banilor, legea penală franceză permite judecătorilor să aplice amenzi de până la jumătate din suma spălată. În cazul francez, procurorii estimează că frauda ajunge până la 10,6 miliarde de euro.