Jumătate din baza materială hotelieră a României este în momentul de faţă sub standardele naţionale, a declarat secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Mihai Râşniţă.
"Aspectul fizic precar al acestor unităţi de cazare este completat de obicei de servicii de proastă calitate, rezultat al unui management prost", a precizat reprezentantul FIHR.
În opinia acestuia, o mare parte dintre hotelurile care nu întrunesc standardele naţionale se află pe litoral.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Organizatorilor Profesionişti de Conferinţe Expoziţii (RCB) a menţionat, pentru NewsIn, că "asistăm la o îmbunătăţire vizibilă a hotelurilor de pe litoral, atât din puct de vedere al managementului şi personalului, cât şi al structurii fizice a unităţilor. Turiştii sunt din ce în ce mai mulţumiţi de calitatea structurilor de cazare, dovadă stând nivelul de ocupare de 100% a acestora, pe timpul verii".
Potrivit celor doi reprezentanţi ai ai industriei de profil, într-un clasament al oraşelor cu unităţi de cazare "conforme" din ţară, Capitala ocupă primul loc, urmată de Sibiu, Braşov, Cluj şi Timişoara. "Cum era şi de aşteptat, Bucureştiul, ca oricare centru de business, are cele mai variate şi bune unităţi de cazare. Fosta Capitală Europeană, Sibiu, a cunoscut în ultimii doi ani o dezvolare a structurilor de cazare la cele mai înalte standarde, iar Braşovul se bucură în momentul de faţă de investiţii masive în sectorul hotelier", a afirmat Mărăşoiu.
La polul opus, în sudul ţării găsim cele mai slabe unităţi de cazare din punct de vedere al calităţii serviciilor şi al bazei materiale, "asta din cauza fluxului redus de turişti din zonă", a încheiat reprezenatntul RCB şi preşedinte al Peacock Hotels.