• Primarul Chiliman a formulat recurs la hotărârea de suspendare a construcţiei În cazul unui cutremur, turnul va avea efecte devastatoare asupra Catedralei "Sf.Iosif" În prezent, lucrările sunt sistate În starea actuală, imobilul poate fi nesigur
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât irevocabil că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) sunt abilitate să sisteze lucrările de construire a imobilului cu 19 etaje de lângă catedrala "Sf. Iosif", a anunţat, ieri, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Ioan Robu, în cadrul unei conferinţe de presă. De asemenea, potrivit noii hotărâri judecătoreşti, cele două instituţii pot aplica sanţiuni şi, în caz de nevoie, sunt abilitate să "dispună revenirea la situaţia iniţială şi să sesizeze organele de cercetare penală". În prezent, dosarele se află la Curtea de Apel, unde se va stabili dacă există motive pentru oprirea investiţiei.
În prezent, construcţia "Cathedral Plaza" este suspendată, ca urmare a hotărârii judecătoreşti din luna iulie. Totodată, la Judecătoria din Craiova se află în curs de analiză recursurile la această hotărâre, depuse de investitor, firma "Millenium Building Development" şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, MCC solicitând să fie retras recursul formulat de "Millenium".
Daniel Fenechiu, avocatul Arhiepiecopiei Romano-Catolice, a precizat că, potrivit edilului sectorului 1, Andrei Chiliman a depus recurs "din motive de imagine". Termenul în acest dosar ar fi trebuit să fie 18 septembrie, însă a fost amânat pentru o dată ulterioară.
În altă ordine de idei, studiile efectuate de specialişti europeni de prestigiu în domeniul seismologiei şi construcţiilor atestă că, în cazul unui cutremur, "Cathedral Plaza" va avea "un efect devastator asupra Catedralei
În acest sens, Emanuel Necula, proiectantul construcţiei, precizează: "În cazul unui eveniment seismic puternic, datorită unor perioade predominante lungi ale mişcării seismice, acestea ar putea deveni rezonante cu mişcarea structurii proiectului
În acelaşi timp, firma "Millenium" afirmă că, în prezent, clădirea este foarte periculoasă, nefiind construit nucleul central din beton armat decât până la etajul şapte. Astfel investitorul solicită în justiţie reînceperea lucrărilor.
Avocatul Fenechiu a mai precizat că declaraţia depusă de parlamentarii români, în vederea protejării catedralei "Sf. Iosif", la Parlamentul European a fost semnată de 371 de persoane, urmând să mai fie strânse circa 22 de semnături pentru ca aceasta să fie trimisă Comisiei Europene. Termenul limită în acest sens este 27 septembrie.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice au menţionat că vor merge mai departe în acest caz început de aproape doi ani, ajungând până la solicitarea demolării imobilului construit la doar opt metri de Catedrală.