Arturs Spigulis s-a judecat cu guvernul şi a câştigat, însă abia atunci au început frustrările sale, relatează Washington Post.
Avocatul a convins o curte să forţeze Portul Liber Riga, companie deţinută de stat, să-i accepte serviciile de remorcher ale clientului său. Însă portul a refuzat să onoreze decizia, preferând să utilizeze remorcherele sale în mod exclusiv.
Când Spigulis s-a plâns primului-ministru, Valdis Dombrovskis, i s-a spus că portul funcţionează conform legii. După ce ulterior avocatul i-a trimis copia deciziei curţii lui Dombrovskis, premierul a răspuns iarăşi că portul este condus în regulă.
La douăzeci de ani după obţinerea independeţei de la Uniunea Sovietică, statele baltice Letonia şi Lituania încă se chinuie să opereze un sistem de justiţie funcţional, în ciuda îmbrăţisării lor entuziaste a Vestului şi intrării în Uniunea Europeană.
Disputele se lungesc pe mulţi ani, judecătorii sunt inundaţi de cazuri, iar cum arată cazul portului din Riga, adesea verdictele sunt ignorate.
În întreaga fostă URSS - care împlineşte douăzeci de ani de la prăbuşire luna aceasta - ideea statului de drept a eşuat mizerabil, Rusia şi celelalte ţări menţinând un "judiciar de buzunar", care are grijă de cei puternici şi bogaţi.
Însă în ţările baltice, ce tind către vest, membre ale NATO şi UE din 2004, sunt aşteptate să facă excepţie de la această regulă.
"Problema în statele baltice este că nu ai utilizarea aceea perversă a legii (precum în Rusia), dar ai toate problemele reale ale independenţei judiciare post-sovietice," a afirmat Andrew Wilson, analist la Consiliul European pentru Afaceri Externe.
Guntars Krasts, fost premier al Letoniei, a dat în judecată o femeie de afaceri în decembrie 2008 şi încă nu a avut o primă înfăţişare înaintea unui tribunal.
Krasts afirmă: "Este foarte simplu. Am împrumutat nişte bani pe care nu i-am mai văzut înapoi. Dar pentru diverse motive, judecătorii tot amână cazul de la an la an. Este atât de evident că ceva este necurat, nu este niciun dubiu că cineva plăteste (pe altcineva)".
Popoarele baltice privesc sistemul judiciar foarte urât. În Letonia, doar 36% din populaţie are încredere în tribunale, potrivit unui sondaj Eurobarometer din noiembrie 2010, în timp ce în Lituania, încrederea este împărtăşită de doar 22% din populaţie.
"Trebuie să zic că Lituania este una din ţările în care încrederea în instituţiile juridice este cea mai scăzută," a declarat ministrul Justiţiei, Remigijus Simasius.
Pentru mulţi dintre reclamanţi, cea mai mare frustrare vine din numărul enorm de cazuri şi judecătorii mult prea încărcaţi.