JUSTIŢIA ŞI-A ÎNTORS FAŢA CĂTRE CLIENŢII CU CREDITE ÎN CHF? Debitorii câştigă pe capete procesele împotriva băncilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iulie 2015

Debitorii câştigă pe capete procesele împotriva băncilor

Operatorii financiari anunţă că vor formula Apel, deciziile judecătoreşti fiind în primă instanţă

Justiţia pare să-şi fi întors faţa către clienţii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF), în ultima vreme dând câştig de cauză debitorilor într-o serie de procese intentate de aceştia împotriva băncilor.

Acest aspect le ridică moralul oamenilor, care nu mai credeau nici măcar în instanţele din ţara noastră, pe fondul faptului că acestea au disjuns, în prima parte a anului, mai multe dosare colective deschise între clienţi şi bănci.

Dacă cei împrumutaţi în moneda elveţiană au renunţat să mai ceară conversie la curs istoric şi, după rezultatul egal cu zero al negocierilor colective cu instituţiile financiare, speră la întocmirea unui proiect de lege care să prevadă aplicarea unor discounturi la soldurile creditelor în CHF, justiţia a dispus, în mai multe cazuri, îngheţarea cursului leu/CHF la valoarea istorică şi returnarea, de către bancă, a sumelor plătite în plus de consumatori, ca urmare a creşterii francului elveţian faţă de momentul contractării împrumuturilor.

Este adevărat că, deocamdată, procesele sunt câştigate, în mare parte, în primă instanţă, existând posibilitatea ca băncile să formuleze Apel, însă acest lucru nu înseamnă că oamenii nu pot spera să obţină aceleaşi rezultate şi în ultimă instanţă.

Piraeus Bank pierde în faţa unor clienţi împrumutaţi în CHF

Judecătoria Iaşi este una dintre instanţele care a decis, în urmă cu câteva zile, îngheţarea cursului leu/CHF într-un proces intentat de un client împotriva Piraeus Bank România.

Conform hotărârii judecătoreşti, printre altele, vor fi înlocuite clauzele privind dobânda, iar banca va trebui să restituie atât suma reprezentând dobânda achitată suplimentar faţă de dobânda iniţială raportată la LIBOR, plus marja băncii de 4,3%, cât şi banii achitaţi de clienţi în contul comisionului de acordare.

Decizia instanţei precizează: "Constată nulitatea absolută a clauzei (...) privind comisionul de acordare, raportat la faptul că acesta este abuziv şi încalcă prevederile Legii (...). Obligă pârâtele să restituie reclamanţilor suma de 2.920 lei, echivalentul a 800 CHF reprezentând comisionul de acordare credit. Constantă nulitatea absolută a clauzelor cuprinse la punctele (...) din acelaşi contract de credit menţionat mai sus, privind modalitatea de stabilire şi de modificare a dobânzii raportat la faptul că acestea sunt abuzive şi încalcă prevederile Legii (...). Obligă pârâta să restituie reclamanţilor suma reprezentând dobânda achitată suplimentar faţă de dobânda iniţială raportată la LIBOR, plus marja băncii de 4,3%, în urma modificărilor unilaterale făcute de către bancă, calculată din momentul încheierii contractului şi până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Constată nulitatea absolută a clauzei de risc valutar (...), raportat la faptul că aceasta este abuzivă şi contravine prevederilor Legii (...). Dispune stabilizarea şi aplicarea, pe tot parcursul derulării contractului de credit, a unui curs CHF - leu egal cu cel existent la momentul semnării contractului. Obligă pârâtele la restituirea sumei de 24.984 lei, achitată de reclamanţi ca diferenţă de curs calculată începând cu data încheierii contractului şi până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri".

Reprezentanţii Piraeus Bank au subliniat că decizia nu este una definitiva şi că banca urmează să formuleze apel. Aceştia ne-au declarat: "Piraeus Bank România este permanent deschisă spre soluţii personalizate pentru fiecare client, atunci când aceştia au întâmpinat condiţii dificile, care nu le-au permis îndelinirea obligaţiilor asumate contractual. Acest lucru se confirmă şi prin faptul că atunci când problemele nu au putut fi rezolvate amiabil şi s-a ajuns la instanţele de judecată, majoritatea covârşitoare a deciziilor au fost în favoarea Piraeus Bank".

Bancpost, obligată să îngheţe cursul leu/CHF la valoarea istorică şi să restituie sumele achitate în urma majorării Libor

O altă acţiune a fost câştigată, recent, la Constanţa, împotriva Bancpost, instituţia financiară fiind obligată atât să îngheţe cursul leu/CHF la valoarea din momentul contractării creditului în franci elveţieni, cât şi să înapoieze sumele plătite ca urmare a majorării indicelui LIBOR.

Decizia Judecătoriei Constanţa subliniază: "Constată caracterul abuziv al clauzei contractuale inserate la art. (...) din Condiţiile speciale de creditare ale contractului de credit (...), în ceea ce priveşte dobânda variabilă în funcţie de LIBOR CHF, respectiv «după împlinirea termenului de 6 luni, rata dobânzii este variabilă, în funcţie de EURIBOR/LIBOR CHF/LIBOR/ BUBOR la şase luni». Constată nulitatea absolută a acestei clauze. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului. Obligă pârâtul să restituie reclamanţilor sumele achitate ca urmare a majorării indicelui CHF/Libor, calculate pentru perioada 21.07.2011 - 21.07.2014".

Reprezentanţii Bancpost ne-au spus că au luat notă de hotărârea instanţei din Constanţa şi subliniază că aceasta nu este definitivă, "existând în continuare posibilitatea promovării căilor de atac, pe care banca le va şi folosi".

Piperea: "În câteva ore mi-au fost semnalate trei sentinţe de îngheţare a cursului de schimb leu/CHF la nivelul istoric"

Avocatul Gheorghe Piperea a punctat, pe pagina sa de facebook, că, vineri, i-au fost semnalate trei sentinţe de îngheţare a cursului de schimb leu/CHF la nivelul istoric din data contractării creditului. "Toate sunt contra Bancpost: una la Târgu Jiu, două la Constanţa. S-a dispus atât eliminarea din contract a unor clauze abuzive (inclusiv cea de schimb valutar), cât şi restituirea sumelor nedatorate achitate în «temeiul» acestor clauze", a menţionat domnia sa.

De altfel, în ultima vreme, o serie de procese deschise împotriva băncilor au fost câştigate de clienţi, cele două bănci amintite mai sus - Bancpost şi Piraeus Bank - numărându-se printre operatorii care au pierdut în faţa consumatorilor.

În toate cazurile, băncile sunt obligate de justiţie să restituie bani clienţilor ce reprezintă sume achitate ca urmare a creşterii cursului sau marjei de dobândă.

Recent, un astfel de proces a fost câştigat împotriva OTP Bank în Bucureşti, fiind primul caz de acest gen soluţionat în favoarea clienţilor în Capitală.

Printre altele, Instanţa obligă OTP Bank să încaseze ratele la cursul istoric şi să-i înapoieze debitorului atât contravaloarea comisionului de acordare, cât şi sumele rezultate din diferenţele de curs valutar şi plătite de client până în prezent. De asemnea, justiţia a impus recalcularea dobânzii.

Pe lângă Iaşi şi Constanţa, alte procese pe creditele în franci elveţieni au mai fost câştigate în zone precum Gorj, Galaţi sau Dolj.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Crae procese pierdute de banci pe capete ?

    Din 2 procese. abia la faza de fond, pierdute in provincie de judecatori care nu stiu pe ce lume se afla, adica daca ai un proces pe comercial cu ei, ai toate sansele sa-l pierzi cu brio cu drptatea in mana ta. 

    Ce judecator in lumea asta, pe comercial de economie de piata poate sa fixeze cursuri istorice la valori de acum 7-8 ani, sau rate de dobanda, dincolo de ratele variabile ale timpului din Romania sau Europa?

    Or fi clauze abuzive poate, de alta natura, sau cine stiue ce contract prost are banca, dar ce judecator poate judeca azi comunist ? 

    1. Nu-ti ajunge sa ai mintea ingusta, mai trebuie s-o faci sa si clampane!

      Lasa-l sa semnalizeze! Doar a intrat pe avarie...

      Mai informează-te.Citeste motivarea și vezi dacă e așa Cum crezi tu ca e .

      foarte corect comentariul! interesant ca astia care comenteaza impotriva n-au argumente, da' au injuraturi :)

    Așteptăm legi pentru TOTI clienții! Si pentru cei care nu își permit sa plătească avocații!

    Mulțumi m, domnilor jurnaliști, dar vedeți ca uneori denaturați situația si ne faceți rău. Cu titlul acesta se face impresia ca s-a rezolvat problema francului, dar nu e asa nici pe departe!!! 

    BNR vinovat de situatia creditelor CHF si la data acordari si in prezent ca s-a spalat pe maini. Atata timp cand in instanta sunt dovedite clauze abuzive sunteti obligati morali sa solicitati inghetarea cursului d-lor BNR-isti. De ce nu va faceti treaba d-lor; un dosar tot se va depune la DNA si atunci se va constata abuzurile fata de clienti si cineva va trebui sa plateasca. Cine a avizat acordarea de credite in CHF - BNR. Cine urmareste politica de creditare a bancilor si verifica an de an situatia acestora- BNR. Complicitatea morala a BNR-ului este la un nivel ridicat ..... Cine plateste pentru suferinta clientilor ....... avocatul poporului trebuie sa se autosesizeze in aceasta situatie ca nu e vorba de 2-3 clienti. Istitutiile statului trebuie sa se implice activ atat Guvern cat si Parlament ..... dar la ce se intampla in PSD ---- oricum nu o sa-i mai voteze nimeni dupa ceea ce fac ..... bataie de joc fata de cetateni...

    1. Foarte buna observatia dvs. d.le Cosmin; BNR ar trebui sa se autosesizeze in legatura cu toate contractele de creditare ale bancilor! BNR acorda / aproba /supervizeaza licentele, statutele si cadrul legal de functionare al bancilor dar cred ca si acest organism ar trebui sa consulte Constitutia Romaniei si alte organisme europene, CJUE care specifica clar limita pana la care poti constrange o persoana sa plateasca atatea dijme necuvenite. In toata Europa bancile au anulat comisioanele la creditele pentru prima casa limitandu-se numai la dobanda dar in Romania nu e posibil. Nu se poate ca o familie sa ramana in strada sau ca un membru al acesteia da-si ia viata pt ca nu mai poate fuce povara comisioanelor abuzive.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb