Ridicarea monitorizării ţării noastre prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) constituie una dintre priorităţile noului guvern, a declarat, ieri, premierul Ludovic Orban, cu prilejul preluării de către Cătălin Predoiu a mandatului de ministru al justiţiei.
Şeful Guvernului a mai spus: "Activitatea noastră va fi orientată spre asigurarea independenţei justiţiei. (...) Dreptatea este oferită oamenilor prin sistemul de justiţie, în baza unor legi adoptate legitim şi care sunt susţinute de oameni. În privinţa MCV, încetarea monitorizării se poate realiza doar punând în practică recomandările din ultimul raport al Comisiei Europene".
Noul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu a precizat că, în demersul privind MCV, este necesar ca modificarea legis-laţiei să se realizeze după consultarea decidenţilor politici cu toate organizaţiile profesionale din domeniul justiţiei, cu societatea civilă şi cu membrii comisiilor juridice din cele două camere ale Parlamentului.
În privinţa abuzurilor de care au fost acuzaţi unii magistraţi, ministrul Cătălin Predoiu a spus: "Îi invit pe toţi magistraţii şi pe cei care îi ajută să-şi facă meseria să se gândească cu profunzime dacă fac sau nu dreptate".
Amintim că în raportul MCV pe anul 2019, Comisia Europeană a criticat ordonanţele de urgenţă adoptate de guvernul Dăncilă în domeniul justiţiei, modul de funcţionare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, precum şi modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală adoptate de Parlament şi care au fost retrimise Legislativului de Curtea Constituţională. Judecătorii CCR au considerat că fosta majoritate parlamentară nu a respectat deciziile Curţii cu privire la definirea anumitor infracţiuni şi proceduri şi că a modificat cele două coduri depăşind limitele impuse de hotărârile respective.
În privinţa aplicării recomandărilor din raportul MCV cu privire la Secţia Specială, ministrul Cătălin Predoiu a spus: "Există în sistemul judiciar o tensiune enormă faţă de această Secţie specială. Sunt magistraţi care reclamă des-fiinţarea ei peste noapte, dacă vreţi, sunt magistraţi, mai puţini, care spun că este o reparaţie. Eu sunt gata să înţeleg raţiunea pentru care s-a gândit o reparaţie, dar pe bază de studiu, să vedem despre ce este vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament şi aşteptăm o reacţie responsabilă din partea Parlamentului".
În urma criticilor din recentul raport MCV, fostul ministru al justiţiei, Ana Birchall, a convocat grupul interinstituţional din cadrul ministerului, pentru a pune în practică recomandările din documentul emis de Comisia Europeană.
Totodată, membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor discuta la următoa-rea şedinţă de plen concluziile raportului MCV şi vor stabili cum pot fi puse acestea în practica judiciară din ţara noastră.