JUSTIŢIE FĂRĂ FRONTIERE "Film" american cu erou negativ autohton

O.D.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 16 decembrie 2015

"Film" american cu erou negativ autohton

Problemele cu justiţia ale oamenilor de afaceri autohtoni au ajuns şi în SUA. Prins într-o ţesătură alambicată de legături de rudenie şi de interese financiaro-economice, Dumitru Martin - fratele fostului prefect al judeţului Constanţa din perioada 2002 - 2005, Gheorghe Martin şi unchiul deputatului Eduard Martin (PSD) - a reuşit să ajungă vedetă negativă pentru câteva zile în SUA. "Volumul" mitei pe care a încercat să o ofere unui agent sub acoperire l-a propulsat în centrul atenţiei presei de peste Ocean. Firesc a urmat arestarea şi în acest punct se împuţinează şi numărul ştirilor legate de omul de afaceri autohton. O scurtă precizare, cu toate că Dumitru Martin a fost arestat pe data de 1 decembrie, presa americană a relatat despre caz abia pe 9 decembrie, când documentele referitoare la caz au devenit publice. Dacă în cazul dosarelor autohtone, actul de justiţie se petrece şi prin studiouri TV, în SUA un astfel de caz, după rezolvare, devine interesant pentru scenariştii de film.

Dumitru Martin, acţionar al Polaris M Holding Constanţa, a fost arestat de FBI, la începutul acestei luni, şi acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene ale SUA pentru obţinerea unui contract în valoare de 10.350.000 de dolari la baza Mihail Kogălniceanu. Dumitru Martin a fost prezentat pentru prima dată în faţa unui judecător federal, la San Francisco, în data de 2 decembrie, iar procurorul care se ocupă de caz a a cerut ca inculpatul să fie menţinut în detenţie fără posibilitatea eliberării pe cauţiune. Ieri, Curtea Federală din Sacramento a decis că afaceristul poate fi eliberat contra unei cauţiuni în valoare de 750.000 de dolari. Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru acuzaţiile care i s-au adus este de 15 ani de închisoare. Potrivit publicaţiei Sacramento Bee online, citată de Mediafax, Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde fusese invitat la o întâlnire de către agenţi sub acoperire. Potrivit unor documente judiciare, citate de sursa de mai sus, firma lui Martin, Polaris M Holding, a plătit în urmă cu trei luni, suma de 100.000 de dolari - ultima tranşă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari - unui membru al comandamentului escadronului contractor, care cooopera cu FBI. Potrivit unei declaraţii a agentului special Matthew Young, suma de bani ar fi fost oferită ca mită în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare. Polaris a virat banii în 19 septembrie, într-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar aceştia au fost retraşi ca probă în 14 octombrie. Ancheta care îl viza pe afaceristul autohton a durat 17 luni şi în ea au fost implicaţi doi agenţi sub acoperire. Aceştia s-au întâlnit pentru prima dată cu doi reprezentanţi ai firmei Polaris pe 27 octombrie 2014, când s-a oferit un "comision" de 10% în schimbul garantării faptului că acel contract avea să fie încredinţat firmei lui Martin, a scris Young în declaraţie. Agentul vorbeşte şi de alte şase întâlniri, în următorul an, care au avut loc la San Francisco, New York, Budapesta şi Sacramento. După ce "afacerea" a intrat în impas, contractul respectiv a fost acordat altei firme, însă relaţiile au fost reluate ulterior, pe tema unei licitaţii fictive, în vederea acordării contractului cu privire la containere. Martin şi comandantul bazei au semnat, pe 11 septembrie, un contract de aprovizionare şi alte două înţelegeri menite să ascundă mita.

Pe de altă parte, deputatul Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, săptămâna trecută, fiind suspectat că i-ar fi dat mită opt milioane de euro fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, în vederea facilitării emiterii unor documente şi înlesnirii câştigării unei licitaţii.

Întreaga poveste ar putea reprezenta scenariul unui film de acţiune, din nefericire pentru cei implicaţi direct este vorba de cruda realitate, în care finalul fericit este înlocuit de o decizie judecătorească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb