Kaspersky: Peste o treime dintreatacurile bancare cu malware din 2019 au vizat corporaţiile

S.B.
Miscellanea / 23 aprilie 2020

Peste o treime dintreatacurile bancare cu malware din 2019 au vizat corporaţiile

Aproximativ 773.940 de utilizatori ai soluţiilor Kaspersky au fost atacaţi de troieni bancari, iar dintre aceştia o treime (35,1%) erau corporaţii, arată rezultatele analizei Kaspersky asupra peisajului ameninţărilor financiare, conform Agerpres.

"Troienii bancari sau 'bankers' sunt printre cele mai răspândite instrumente folosite de atacatorii cibernetici, în scopul principal de a fura bani. De obicei, troienii bancari caută datele de identificare ale utilizatorilor pentru plăţile electronice şi pentru serviciile de banking online, deturnează parolele unice şi apoi transmit aceste date către atacatori", subliniază specialiştii.

În 2019, o treime dintre aceste atacuri au vizat utilizatorii corporativi, o creştere faţă de ponderile de 24%-25%, care rămăseseră relativ constante în ultimii trei ani.

"Potrivit experţilor, motivul este clar: atacurile asupra sectorului B2B nu numai că pot oferi acces la conturile bancare sau la sistemele de plăţi, dar, prin expunerea angajaţilor, pot de asemenea compromite resursele financiare ale unei companii", se mai precizează în comunicat.

Datele colectate arată, totodată, că Rusia şi-a menţinut poziţia de cea mai vizată naţiune în anul 2019, de acolo provenind peste 30% dintre utilizatorii globali atacaţi de malware-ul bancar. Este urmată de Germania (cu o pondere de peste 7%) şi China (peste 3%).

"În timp ce numărul total de atacuri cu troieni bancari a scăzut în 2019, interesul tot mai mare pentru datele personale ale utilizatorilor corporatişti indică faptul că nu suntem încă feriţi de ameninţările financiare. Prin urmare, cerem tuturor utilizatorilor să rămână vigilenţi atunci când efectuează operaţiuni financiare de pe calculator. Aflându-ne într-o perioadă în care lucrul de acasă a atins cote extrem de înalte, în contextul pandemiei, este deosebit de important să nu subestimăm interesul atacatorilor cibernetici pentru furturile de bani", a explicat Oleg Kupreev, expert în Securitate la Kaspersky.

Conform Kaspersky, ponderea phishing-ului financiar a crescut în 2019 de la 44,7% la 51,4% din totalul incidenţelor de phishing detectate, iar aproape una din trei încercări de a vizita o pagină de phishing blocată de produsele Kasperksy a fost legată de o tentativa de phishing bancar (27%).

Totodată, ponderea atacurilor de phishing asupra sistemelor de plată şi a magazinelor online a reprezentat aproape 17% şi, respectiv, peste 7,5% în 2019. Potrivit specialiştilor, această pondere este similară cu nivelurile din 2018. În schimb, ponderea phishing-ului financiar întâlnit de utilizatorii de Mac a scăzut uşor, reprezentând 54%.

În 2019, numărul de utilizatori atacaţi cu troieni bancari a fost de 773.943 - o scădere faţă de cele 889.452 ţinte atacate în anul anterior, iar 35,1% dintre utilizatorii atacaţi cu malware-ul bancar au fost utilizatori corporatişti - faţă de 24,1% în 2018.

Utilizatorii din Rusia, Germania şi China au fost atacaţi cel mai frecvent de malware-ul bancar. În ceea ce priveşte malware bancar pe android, în 2019, numărul de utilizatori care au întâlnit un malware bancar a scăzut la puţin peste 675.000, de la aproximativ 1,8 milioane. Rusia, Africa de Sud şi Australia au fost ţările cu cel mai mare procent de utilizatori atacaţi de malware bancar pe Android.

Experţii Kaspersky recomandă companiilor să ia unele măsuri de protecţie împotriva ameninţărilor financiare, printre care investiţii în formarea periodică a personalului în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, pentru ca angajaţii să nu dea click pe link-urile sau ataşamentele primite de la surse necunoscute.

De asemenea, recomandă să utilizeze tehnologii avansate de detecţie şi reacţie precum Kaspersky Endpoint Detection and Response, parte a soluţiei de gestionare şi apărare împotriva ameninţărilor cibernetice. Potrivit specialiştilor, aceasta permite inclusiv interceptarea de malware bancar necunoscut şi le oferă echipelor de Securitate cibernetică vizibilitate deplină în reţea şi o automatizare a răspunsurilor.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii client.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb