KATHIMERINI: "Oferta consorţiului SNAM pentru DESFA - 535 milioane de euro"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 18 aprilie 2018

Potrivit Kathimerini, consorţiul condus de SNAM a oferit pentru DESFA cu 78 de milioane de euro mai mult decât consorţiul în care este implicat Transgaz

Autorităţile cer consorţiului condus de SNAM să-şi îmbunătăţească oferta pentru DESFA

Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF) a cerut, la începutul aceste săptămâni, consorţiului condus de grupul italian SNAM să depună o ofertă îmbunătăţită pentru o participaţie de 66% în operatorul reţelei de gazoducte din Grecia, DESFA, după ce consorţiul a prezentat cea mai ridicată ofertă de la licitaţie, potrivit Reuters. Publicaţia Kathimerini spune că oferta ar fi fost de 535 milioane de euro.

A doua ofertă a venit din partea consorţiului Regasificadora del Noroeste SA, Reganosa Asset Investment SLU, Transgaz şi BERD. Deşi informaţia nu a fost încă confirmată oficial, Kathimerini menţionează că oferta SNAM a depăşit-o cu 78 milioane de euro pe cea a consorţiului în care este implicat şi Transgaz (457 milioane de euro).

Luna trecută, autorităţile de la Atena au primit două oferte angajante, una de la consorţiul alcătuit din companiile Snam (Italia), Enagas (Spania) şi Fluxys (Belgia) şi alta de consorţiul compus din spaniolii de la Regasificadora Del Noroeste (Reganosa), Transgaz şi BERD.

Grecia a cerut în martie celor două consorţii să-şi îmbunătăţească ofertele, iar ofertele îmbunătăţite, care nu au fost date publicităţii de HRDAF, au fost deschise luni.

Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce, în 2016, un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat, pe fondul unor neînţelegeri legate de tariful la gazele naturale. Valoarea tranzacţiei a fost estimată la 400 de milioane de euro.

Ministrul grec al Energiei, George Stathakis, a anunţat că oferta depusă de consorţiul condus de Snam a fost mai ridicată decât cea oferită de SOCAR la precedenta licitaţie, iar condiţiile au fost îmbunătăţite, în favoarea statului elen.

Stathakis a adăugat că preşedintele Consiliului de Administraţie al DESFA va fi numit de stat - care va avea şi drept de veto - inclusiv în privinţa participării companiei la proiecte în Grecia şi în străinătate, potrivit Agerpres. Noul cumpărător va trebui să implementeze un plan de investiţii de 330 de milioane de euro, a anunţat ministrul Energiei.

Un acord de achiziţionare a acţiunilor şi un acord al acţionarilor pentru DESFA ar trebui să fie semnat până la sfârşitul lunii aprilie, vânzarea urmând să fie finalizată până în luna iunie, înainte ca Grecia să iasă din programul de asistenţă financiară, în luna august. Conform acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia - Hellenic Petroleum - îşi vinde participaţia de 35% deţinută la DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen.

DESFA transportă gaze de la graniţele dintre Grecia şi Bulgaria şi de la graniţele dintre Grecia şi Turcia către consumatorii eleni, printr-o reţea de gazoducte de 1.459 km. Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb