Kazahstanul mută serverele ruseşti ale Yandex de teamă să nu fie spionat

S.B.
Internaţional / 22 august 2023

Kazahstanul mută serverele ruseşti ale Yandex de teamă să nu fie spionat

Kazahstanul a anunţat luni că va aduce în ţară serverele aparţinând gigantului tehnologic rus Yandex, după ce Moscova a acordat serviciilor secrete ruseşti acces la datele personale ale utilizatorilor serviciului de taxi al grupului, informează news.ro.

"Yandex va muta serverul yandex.kz în Kazahstan", a precizat Ministerul Dezvoltării Digitale într-un comunicat, după ce "a organizat o întâlnire cu reprezentanţii Yandex şi ai Comitetului pentru Securitatea Informaţiei, pe tema securităţii informaţiilor şi a protecţiei datelor personale".

"Yandex a confirmat că este pregătită să continue transferul serverelor care deservesc domeniul yandex.kz pe teritoriul ţării, ceea ce a fost deja făcut pentru Yandex Go", omologul serviciului occidental de taxi Uber, a precizat ministerul.

Yandex, supranumit "Google-ul rusesc" şi care operează în 15 ţări, nu a comentat acest anunţ.

Această decizie intervine în contextul în care domeniul yandex.kz a fost blocat temporar în Kazahstan la jumătatea lunii august, după ce Rusia a autorizat serviciile sale de securitate (FSB) să aibă acces 24 de ore din 24 la datele personale ale utilizatorilor serviciilor de taxi ruseşti începând cu 1 septembrie.

La momentul respectiv, Yandex şi-a asigurat utilizatorii că legislaţia rusă nu se aplică în străinătate, recunoscând totodată că ar putea transmite date cu caracter personal în cazul în care organismele autorizate îi solicită acest lucru.

Potrivit site-ului independent rus Meduza, toate datele Yandex Go sunt stocate în centre din Rusia, în contextul în care Kremlinul încearcă să îşi întărească controlul asupra sectorului tehnologic strategic.

În decembrie, conducerea Yandex a anunţat o reorganizare a grupului după mai multe luni de instabilitate, marcată în special de sosirea unui apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin în calitate de "consilier pentru dezvoltare".

Cofondatorul Yandex, Arkadi Voloj, care a demisionat din grup în 2022, este unul dintre puţinii mari antreprenori ruşi care au denunţat public ofensiva împotriva Ucrainei, deşi este pus pe lista sancţiunilor occidentale.

Kazahstanul, un aliat apropiat al Moscovei, s-a distanţat de Kremlin de la invazia rusă în Ucraina şi a primit mulţi ruşi care au fugit de mobilizare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Kazahstanul, vinde gazul și petrolul rusesc "rebotezat" în UE în mare veselie, și lucreaza

    mana în mana cu rusii, ptr. profitul sfant 

    1. Deci daca ai nevoie de ei, inseamna ca nu ai piata de desfacere pentru petrolul/gazul tau

      Daca ai un intermediar, platesti comision 

      Ca sa ai access la o piata noua, dai discount

      Vinzi in Yuani/rupii sau ruble:-) 

      Incasarile Rusiei pe energie (gaz,petrol,uraniu...) in ultimele 12 luni,

      a depasit pe cele dinainte de conflict rusnac,

      asa ca profitul se realizeaza indiferent de moneda de schimb 

      Ca sa parafrazez din Scrisoarea III: "Ce vorbesti mujice":-)? Exporturile mujice de combustibili fosili combinat (Carbune, petrol, LNG, LPG, produse chimice, gaz) sub 500 milioane eur/day de la aprox 900 milioane/day in Oct 2022...scaderea este de 48% year to date...si directia e "South":-)..."Succesuri"

      In realitate, exporturile Rusiei de combustibili fosili erau 1600 000 tone in feb 2022 si au ajuns la 1250 000 tone in aug 2023. Motivul scaderii este reducerea masiva a exporturilor de gaz prin conducta, din cauza distrugerii conductelor ruso-germane de catre aliatul SUA. Pana cand vor fi gata conductele spre China, ramanem pe acest platou de 1300 000 tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb