KBC şi "Santander" vând peste 20% din "Bank Zachodni"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 martie 2013

KBC renunţă la întreaga participaţie de la "Bank Zachodni".

KBC renunţă la întreaga participaţie de la "Bank Zachodni".

"KBC Groep" NV din Belgia şi "Banco Santander" SA din Spania vând o deţinere la "Bank Zachodni WBK" SA din Polonia, încercând să obţină până la 5,39 miliarde zloţi (1,68 miliarde dolari) în cadrul unei oferte de acţiuni.

Cele două bănci oferă 20 de milioa­ne de acţiuni "Bank Zachodni" - a treia mare bancă din Polonia - la un preţ cuprins între 240 şi 270 de zloţi/ titlu. Preţul final va fi stabilit până la data de 21 martie.

KBC şi "Santander" vând participaţia menţionată ca urmare a declinului preţurilor acţiunilor în Europa, respectiv a deprecierii euro. "Santander", care a finalizat în ianuarie fuziunea "Zachodni" cu divizia poloneză a KBC - "Kredyt Bank" SA -, este supusă presiunilor din partea autorităţilor de reglementare de la Varşovia în sensul creşterii ponderii titlurilor "Zachodni" disponibile pentru alţi investitori. În urma înstrăinării cotei menţionate, care depăşeşte 20%, acest capital (denumit free-float) va ajunge la 30%.

KBC renunţă la întreaga participaţie de la banca poloneză, de 16,2%, iar "Santander" vinde până la 5,2%. De vânzarea acţiunilor "Zachodni" se ocupă "Deutsche Bank" AG, "Citigroup" Inc., "Morgan Stanley", "Bank of America", "Credit Suisse Group" AG, "KBC Securities" NV, "Santander Investment", "Dom Maklerski WBK" SA, "Gold­man Sachs Group" Inc. şi UBS AG.

Oferta de acţiuni "Zachodni" vine la două luni după vânzarea de participaţii la "PKO Bank Polski" SA şi "Bank Pekao" SA, cei mai mari creditori din Polonia. La începutul anului, guvernul de la Varşovia şi "Bank Gospodarstwa Krajowego" (bancă deţinută de stat) au vândut o participaţie de 5,24 miliarde zloţi din "PKO Bank", iar banca italiană "UniCredit" SpA - o deţinere de 3,7 miliarde zloţi din "Pekao".

Băncile din Polonia şi-au majorat profitul combinat cu 4,5% anul trecut, la recordul de 16,2 miliarde zloţi, pe fondul avansului creditării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb