Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut ţării sale să "accelereze pregătirile de război", inclusiv programul său de înarmare nucleară, din cauza "situaţiei politice şi militare grave" provocate, în opinia sa, de "manevrele de confruntare" ale SUA şi ale aliaţilor săi, a relatat joi presa de stat KCNA.
În timpul reuniunii plenare a comitetului central al Partidului Muncitorilor din Coreea, punctul culminant anual al partidului unic de guvernământ din Coreea de Nord, Kim Jong Un a ordonat "Armatei Populare, industriei de muniţii, sectorului armelor nucleare şi celui al apărării civile să accelereze pregătirile de război", a relatat agenţia oficială de presă KCNA.
Liderul a făcut acest apel din cauza "gravei situaţii politice şi militare din peninsula coreeană, care a atins un punct extrem", a adăugat KCNA, referindu-se la "manevrele de confruntare ale SUA şi ale forţelor sale vasale fără precedent în istorie".
Coreea de Nord a efectuat în acest an un număr record de teste cu rachete balistice, încălcând numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. În 2023, ea şi-a înscris în Constituţia sa statutul de putere nucleară, a lansat cu succes un satelit militar de spionaj şi a testat de asemenea cu succes Hwasong-18, cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din arsenalul său, capabilă să atingă Statele Unite.
La rândul lor, Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia şi-au intensificat cooperarea militară, activând un sistem de schimb de date în timp real privind lansările de rachete nord-coreene şi intensificând manevrele militare comune în regiune.
În ultimele luni, forţele armate americane au trimis în Coreea de Sud submarinul cu propulsie nucleară USS Missouri, portavionul USS Ronald Reagan şi un bombardier strategic B-52, provocând de fiecare dată furia Coreei de Nord.
Phenianul vede manevrele militare de la uşa sa ca pe o repetiţie pentru o viitoare invazie a teritoriului său şi consideră de mult timp testele sale cu rachete drept "contramăsuri" necesare.
Anul trecut, Coreea de Nord a anunţat, de asemenea, o nouă doctrină care face ca statutul său de putere nucleară să fie "ireversibil", pe care regimul îl consideră esenţial pentru a-şi asigura supravieţuirea.
Seulul şi Washingtonul au avertizat că orice atac nuclear nord-coreean ar duce la represalii şi la distrugerea regimului lui Kim Jong Un.
"Dacă Coreea de Nord face ceva nesăbuit care distruge pacea, tot ceea ce o aşteaptă este o distrugere îngrozitoare", a avertizat ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik la 14 decembrie.
Sprijinită invariabil de China, ţara s-a apropiat recent şi de Rusia. Potrivit KCNA, la reuniunea de partid, Kim Jong Un a cerut "extinderea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare strategică cu ţările independente şi anti-imperialiste".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 08:33)
s-au activat toti nebunii planetei
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 08:52)
Aia mor de foame acolo… nebunul graieste… si altii scriu de el cum se scria de “Irak”…
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 10:21)
2022 cheltuielile de înarmare ale țărilor europene au crescut cu 13%,
ajungând la 345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă
se scurge, an de an, în conturile firmelor americane de profil.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 11:04)
o spui ca si cum ati pare rau ca nu se scurge in visteria rusiei
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 12:23)
Se aprovizioneaza cu hartie igienica.
La cat e de micut, foloseste multa!
5. Trebuie !
(mesaj trimis de Zaharia în data de 28.12.2023, 16:35)
Se înarmează nu de plăcere, nu pentru că e "sony", ci pentru că s'ar putea să vină într'adevăr războiul. Ia mai răsfoiți puțin cărțile de istorie.