În acest an, ţara noastră are alocate 27,9 milioane de EUA-uri (certificate de emisii) spre licitare, iar în 2014 numărul lor va creşte la 35,8 milioane de unităţi, în timp ce alocările gratuite vor scădea, arată compania KDF Energy într-un comunicat. Numai o parte din alocarea totală a certificatelor de emisii este realizată, în perioada 2014-2020, de statele membre UE, restul certificatelor (EUA) fiind scoase la licitaţie prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice din fiecare ţară.
Pe fondul descreşterii anuale a alocărilor gratuite, operatorii economici vor fi nevoiţi să cumpere certificate în licitaţii, investiţie suplimentară care se va regăsi în costul final al produselor finite, conform sursei citate. Fondurile acumulate în urma licitaţiilor pot fi accesate de către operatori pentru realizarea de investiţii în modernizarea instalaţiilor, astfel încât să reducă emisiile de carbon.
Conducerea KDF Energy susţine: "Dacă în primele două faze ale Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU - ETS), alocările s-au realizat în mod gratuit către toate sectoarele aflate sub incidenţa acestei scheme, în a treia fază (2014-2020), alocarea gratuită se realizează numai către sectoarele supuse riscului de relocare (adică de mutare a activităţii economice respective din spaţiul UE în spaţiul extracomunitar), precum sectorul rafinare, ciment, sticlă, hârtie, metalurgie. Producătorii de energie electrică nu mai primesc alocări cu titlu gratuit. Pentru aceştia, statul român a decis aplicarea prevederilor din directiva EU-ETS cu referire la alocările tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării producătorilor de energie electrică (prin Planul Naţional de Investiţii)".
EU-ETS acoperă peste 11.000 de centrale electrice şi unităţi de producţie din cele 28 de ţări membre UE, precum şi din Islanda, Lichtenstein şi Norvegia.
Certificatele de emisii reprezintă dreptul acordat fiecărui operator care deţine o instalaţie din sectoarele de sub schemă de a emite dioxid de carbon. Certificatele trebuie utilizate pentru conformarea cu emisiile anuale de CO2 generate de activitatea de producţie pe care o desfăşoară. Acestea sunt comercializate în situaţiile în care operatorii, în urma investiţiilor de retehnologizare şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice, îşi reduc emisiile de CO2 comparativ cu valoarea anuală alocată cu titlu gratuit prin Măsurile Naţionale de Implementare.