Keir Starmer: "Un pact de securitate între Londra şi UE ar fi complementar cu NATO"

F.D.
Internaţional / 10 iulie

Keir Starmer: "Un pact de securitate între Londra şi UE ar fi complementar cu NATO"

Un pact de securitate între Regatul Unit şi Uniunea Europeană ar fi ''complementar'' cu NATO, a declarat miercuri noul premier britanic Keir Starmer, aflat la Washington pentru a participa la Summitul aniversar al alianţei Nord-Atlantice, relatează Agerpres.

Şeful executivului de la Londra a spus că planul pentru relaţii mai strânse cu UE în domeniul apărării şi al securităţii este ''cu adevărat important'' pentru britanici.

''Cred cu adevărat că există potenţial pentru o îmbunătăţire semnificativă a relaţiei noastre cu UE privind apărarea şi securitatea. Cred că aceasta este complementară cu NATO. Alianţa Nord-Atlantică încă este piatra de temelie a apărării în Europa şi abordarea noastră faţă de apărare a fost întotdeauna NATO în primul rând'', a afirmat Starmer.

Înaintea plecării la summitul NATO de la Washington, el a refuzat să garanteze că îşi va respecta angajamentul emblematic de a atinge ţinta de 2,5% din PIB pentru bugetul de apărare în timpul mandatului, în ciuda promisiunii ferme asumate.

Keir Starmer, care se va întâlni cu preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri NATO miercuri la summitul ce marchează 75 de ani de la crearea alianţei, face presiuni ca membrii europeni să îşi crească cheltuielile de apărare.

Însă decizia de a atinge ţinta Marii Britanii de 2,5% din PIB pentru bugetul militar va fi luată în urma unei analize globale în materie ce va fi lansată săptămâna viitoare, şi ea trebuie să corespundă 'regulilor fiscale' stricte ale guvernului privind cheltuielile şi împrumuturile.

Starmer va avea o întrevedere cu Biden miercuri după-amiază la Casa Albă, într-un context în care preşedintele american este supus presiunilor interne pentru a renunţa la o nouă candidatură.

la Summitul NATO de la Washington, premierul britanic este însoţit de ministrul de externe David Lammy şi de ministrul apărării John Healey.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb