KELEMEN HUNOR: "Dacă propunerea de premier va fi Nicolae Ciucă, ne aşezăm la masă să căutăm o soluţie"

J.P.
Politică / 21 octombrie 2021

"Dacă propunerea de premier va fi Nicolae Ciucă, ne aşezăm la masă să căutăm o soluţie"

UDMR a luat act de propunerea PNL privind desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru, şi se va aşeza la masa negocierilor, după anunţul care va fi făcut de şeful statului, a declarat joi preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, conform Agerpres.

El a precizat că se va întâlni tot joi cu preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, pentru a purta discuţii pe tema unui viitor guvern, important fiind ca săptămâna viitoare să existe un cabinet cu drepturi depline care să fie votat de Parlament.

"Am fost la consultările programate pentru ziua de astăzi, la Cotroceni, cu preşedintele Iohannis şi am luat act de propunerea PNL cu Nicolae Ciucă prim-ministru. Nicolae Ciucă este un militar excepţională care a muncit (...), a condus trupe în teatrele de război şi respect pentru orice militar, din acest punct de vedere lucrurile sunt clare. Dar pe palierul politic e problemă şi acest lucru trebuie spus. (...) Nu este foarte uzual, în ultima perioadă, 50-60 de ani, în ţările democratice niciun militar, fost militar în retragere nu a condus Guvernul. Sigur, putem găsi exemple, dar erau alte vremuri şi alte perioade politice. De aceea avem, din acest punct de vedere, şi nu este o chestiune personală, oarecare reţinere, dar înţelegem propunerea PNL şi dorinţa de a căuta o soluţie rapidă, poate nu pe termen foarte lung, pentru că nu cred că în acest moment putem vorbi despre o perioadă foarte lungă de timp,", a declarat Kelemen Hunor la Parlament.

Liderul UDMR a precizat că formaţiunea pe care o conduce este deschisă la dialog.

"Suntem deschişi la dialog, suntem deschişi să vedem şi punctul de vedere al premierului interimar, preşedintele PNL, Şi, în cazul în care preşedintele Iohannis îl va desemna pe domnul Ciucă pentru funcţia de prim-ministru, probabil că vom discuta şi cu el dacă va dori acest lucru şi vom vedea care sunt priorităţile domului Ciucă şi cum doreşte să conducă un guvern. Nu avem o problemă cu persoana domnului Ciucă, suntem colegi în Guvern, am fost colegi nouă luni, chiar am colaborat bine. Aici este un principiu - că în condiţii normale, în vremuri normale nu prea sunt guvernele conduse de militari, fie şi în retragere. (...) Vom avea o discuţie cu colegii noştri, vom lua o decizie în cursul zilei de astăzi şi probabil că mandatul va fi să ne aşezăm la masă, să căutăm o soluţie după momentul desemnării domnului ministru Ciucă pentru funcţia de prim ministru. (...) Important este ca săptămâna viitoare să existe un vot în Parlament şi să avem un guvern cu drepturi depline", a argumentat Kelemen.

Întrebat dacă nu exclude un guvern condus de Nicolae Ciucă, el a răspuns: "Nu exclud, asta am spus, că da, pot accepta în acest moment o astfel de soluţie. În principiu nu sunt de acord să fie condus Guvernul de militari, pentru că vorbim de un guvern politic, dar acum este o situaţie excepţională. Şi după ce vom asculta, dacă va fi desemnat domnul ministru Ciucă, după aceea putem spune cum mergem mai departe. Nu exclud, bineînţeles, în acest moment, dar nu cred că asta este cea mai bună variantă într-o democraţie fie şi şi acea democraţie din România".

Liderul UDMR a menţionat că, dacă se formează o majoritate în Parlament, noul guvern poate funcţiona până la alegeri anticipate sau la termen. "Pe de altă parte, dacă e un guvern minoritar, va apărea o moţiune de cenzură, în sesiunea de primăvară. Şi acel moment va fi un moment dificil pentru toată lumea, pentru că orice moţiune de cenzură este un instrument prin care guvernul poate fi demis. (...) Vom vedea ce se va întâmpla. (...) În acest moment avem nevoie de un guvern cu drepturi depline", a arătat liderul UDMR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adeca tradus pe romaneste : daca ne dati ministere grase va votam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb