Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, ieri, că în opinia sa pensia ar trebui să fie maxim 75% din salariul net, iar pensiile actuale care depăşesc salariul nu sunt corecte, potrivit Agerpres.
Kelemen Hunor a precizat, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, că dacă România are nişte categorii care pe perioada carierei au nişte restricţii, precum magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens.
"Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. (...) Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. (...) Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru", a afirmat vicepremierul.
El a amintit că în cadrul coaliţiei a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.
1. Borfas ordinar
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2021, 09:14)
Pastele matii de borfas !
Pensiile speciale sa raman iar restul prostimea care va tine in spate sa primeasca maxim 75% ca asa vrea muschii tai.
Uite cum un partid care nu ar trebui sa existe decide de fiecare data ce merita romanii. Rusine PNL, rusine PSD ca partidul asta de hoti exista ! Va vindeti tara la bucata pentru ca limbrici ca sta sa incline balanta cum vrea el.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Soho în data de 16.06.2021, 09:30)
Ești prost ca noaptea! Ceea ce propune Hunor e corect. Acum românii au pensie mai mică de 70%,! Unii doar 60%! Apoi el spune clar că nu trebuie să existe speciale ,ci mici compensații, adică puțin să zicem undeva intre 1000-2000 lei probabil, nu ca acum în plus cam 12000 lei
Am mai spus cu alte ocazii ar trebui să copiem modelul german,francez etc sa-l raportăm la puterea noastră economică și ai rezolvat treaba într-o săptămână și pentru totdeauna !
Clar la asta se va ajunge!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2021, 10:59)
Are dreptate HUNOR. Domnule HUNOR,eu am o propunere. Decat sa va mai bateti capucu cat ar trebui sa fie pensiile in romania,da tu o fuga la presedintele tau ORBAN al UNGARIEI si copiaza de acolo modelul de pensie ungureasca.Aseara,am vazut cum ORBAN al UNGARIEI,s-a pisat pe UNIUNEA EUROPEANA si in ciuda interdictiilor ca la meciurile din Campionatul European de fotbal, pe stadioane sa fie o prezenta a spectatorilor de maxim 50% din capacitatea stadioanelor,la meciul din Ungaria dintre UNGARIA si PORTUGALIA,meciul s-a disputat cu CASA INCHISA si au fost prezenti 67000 despectatori.Mai marii Uniunii Europene,au INGHITIT si acest AFRONT in UMILINTA,de dragul apartenentei UNGARIEI la PPE. Asa ca iata ca un ADEVARAT BARBAT de STAT,se PISA pe COLHOZUL numit UE,si isi face treaba in tara lui,dupa cum doreste poporu nu niste AMPLOAIATI,numiti pompos CODUCATORI ai UE.CAND mergi la ORBAN,ial si pe IOHANNIS cu tine,cu consimtamantul lui ORBAN desigur ca altfel,IOHANNIS se trezeste trimis acasa venind la intalnire neinvitat.Asa procedam si noi cand ORBAN al Ungariei vine in Romania de cate ori vrea.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 16.06.2021, 09:30)
Pensia ar trebui sa fie max. 75% din salariul mediu pe economie
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2021, 11:05)
Nici chiar așa! Hunor e un tip deștept, tu Ferencz mai prostut dar cred că ești meseriaș bun! Vă iubesc pe amândoi!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de ferencz în data de 16.06.2021, 11:56)
Declarație de iubire anonimă. Nu știu cum se facturează. Probabil cu minus.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Soho în data de 16.06.2021, 12:13)
Scuza-mă!Totuși ce propui tu nu ar fi drept
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de ferencz în data de 16.06.2021, 12:32)
Nu sunt aproape de pesionare, și nici nu cotribui exagerat. Insa multe lucruri sunt nedrepte în legătură cu ea. Mai bine ma abțin în legătură cu acest subiect al pensiilor.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2021, 13:11)
Cel mai bine ar fi ca toate pensiile si salariile sa se calculeze ca multipli de pensie minima si salariu minim. In acest fel orice crestere nesimtita se simte imediat si la cei amarati. Daca se continua cu defazarea asta o sa fie in continuare nobili si iobagi.
75% din ultimul salariu mi se pare corect. Dar ce te faci cu jmecherimea bugetara?!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Soho în data de 16.06.2021, 19:32)
Zici că e corect 75% din ultimul salariu! Oare?
Să presupunem un" patron" care vinde produse în garaj de bloc ,el și soția si cu greu lună de lună pot sa-si pună un salariu de 1500 lei net .Ce ar face în ultima lună după tine? Si-ar pune un salariu fiecare,el si soția de câte 20.000 lei net pentru că e criteriu, după tine la pensionare.
Va avea pe viață o pensie lunară de 15.000 lei adică 75% din ultimul salariu! Un angajat la fabrică nu poate face asta si ar avea o pensie de 1850 să zicem deși el în 40 de ani a câștigat mai mult. Dle esti pe dinafară, te rog nu mai comenta!
La Ferencz pot înțelege că gândește cu o anumită umanitate greșită dar la tine e f grav!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2021, 10:37)
Legat de pensie subiectul se poate intinde pe foarte multe paliere economice.
Au fost in Romania pensii de 50 de bani, 1 leu, 100 lei ... cand au fost taiate zerourile!!!
Au fost in Romania pensii de nici 20% din venitul median, au fost in Romania pensii ce nu au crescut cu rata reala a inflatiei, au fost in Romania modificar de pensii in detrimentul pensionarilor....
Multe nedreptati inca sunt parafate negru pe alb!!!
Noroc cu multe directive si reglementari Europene ce a facut guvernul corupt sa impinga treptat cate o lege corecta si pentru populatia muritoare.
Eu nu am Pensie!! Nu cotize la Pensie! dar am vazut in jurul meu foarte multe familii furate de acest joc murdar numit Pensie!
Pensia mea sunt afacerile si investitiile pe care le detin!
Este inuman sa cotizezi o viata 40% din venitul nominal potential generat pe axul respectiv de timp; venit ce este irectionat o parte in mancatoria aparatului de guvernare si o parte foarte mica catre etc fonduri de investitii ce investesc in bonduri si alte instrumente cu randamente penibile (1-5%) in termeni reali.
Am vazut pensii marite cu 50 de lei dupa o asteptare de 3 ani! in timp ce inflatia afurat puterea de cumparare.
Nu stiu care este politica economica cu privire la pensionare dar am observat istoric (la bunicii mei si la parinti) ca pensia din momentul iesirii incepe sa stagneze sau chiar sa scada in termeni reali de cumparare pe durate existentei pensionarului (aici depinde foarte mult de grupa din care face parte pensionarul - grupa - cotizatia economica in nisa sociala).
Stim foarte bine ca peste 90% din pensionarii Romaniei nu pot sa traiasca de la o luna la alta fara contributia unui al doilea membru (de cele mai multe ori Copilul)... este un adevar prin care sunt fortati pensionarii sa treaca.
NU te baza pe GUVERN / STAT sa iti asigure BATRANETEA!!!
GUVERNUL este singurl mecanism economic ce functioneaza real invers politicilor economica a unor AFACERI / FONDURI DE INVESTITII.
Politica unui GUVERN nu este sa faca PROFIT!
Politica unui GUVERN este sa rezolve problemele temporare pe axul prezent de timp, cu consecinte periodice plasate in viitorul celor ce au sustinut prezentul deciziilor.
Curtea de conturi poate sa demonstrese contabil cum se fura / sifoneaza banii din buget, cum se directioneaza pensii unui singur om cat pentru 10-20 de persoane!!!
Unui singur om ce isi plateste (spaga) intrarea in politica, ca pe urma sa ramana o lipitoare la sistemul de stat!
Nu iti trebuie multa inteligenta financiara si culturala ca sa ajung politician cu drepturi de pensionare; efortul este sustinut de cei din umbralor, a celor ce mentin mecanismul corupt in functiune!
Am dat "jos" vechiul sistem (89), am ras si atunci averea construita de vechea generatie de oameni (clasa muncitoreasca si activele construite de ei furate prin etc fonduri si firme), S-AU pus in loc altii si au observat ca sistemul perpetuat are un singur mod de functionare (un singur mecanism / o singura varianta).
Au imbracat acelasi mecanism de functionare sub o alta ideologie economica - politico - ideologica - culturala si au inceput inca din prima zi de functionare sa repete cele repetate de cei din urma.
Nu credeti?
Va ajut eu:
Intre 1947 - 1950 si cv vechiul sistem printeaza alti banii si dau legi de schimbari paritate putere de cumparare cu vechiibani; urmeaza fuga din tara a investitorilor.
Intre anii 1960 si cv se interzice vanzarea sau cumpararea de AUR
Intre 1990-1995 se printeaza alti bani si se fura puterea de cumparare a celor vechi, la ordinul gov de marire salarii din pix in timp ce se alege praful de fondurile de pensionare construite in tecut; se dau legi de dizolvare a activele construite in trecut si mutarea activelor ce generau fluxuri de numerar pentru piloanele vechi de pensii in diverite trusturi si fonduri iesite din radarul de guvernare; intre 2000 si 2007 la taierea zerourile se ingenuncheaza puterea de cumparare a celor cu pensie, se da soc sever in migratie forta de munca peste hotare caci veniturile interne nu acopereau inflatia propagata in piata.
Este INUMAN ca 40% din venitul tau nominal generat pe axul timpului sa fie atat de prost gestionat pana la iesitea in pensionare.
Pensionare ce nu tine in medie raportat la totalul populatiei iesite in pensie, mai mult de 10 ani (da 10 ani e media maxima pe Romania) in timp ce iti fura 40% din 30-40 de ani de contrubitie.
Se vede din start ca pensia pe care o primesti real nu are nici o dobanda compusa in raport cu contributia ta pe axul de timp... se vede din satelit ca pensia se bazeaza pe un raport disproportionat de remuneratie.... si totuti milioane de oameni pe acest pamant continua sa faca aceeasi greseala.
Ce ar insemana 40% din venitul total nominal generat pe axul de timp daca este directionat in alte forme de creare / generare avere?
Deci: venit nominal brut 1000 lei - 40% = 400 lei pe luna X 12 luni = 4800 pe ani X 40 ani = 192000 lei : 10 ani (media de stat in pensionare ) = 19200 pe ani : 12 luni = 1600 lei ar trebui sa dea pensia daca ar exista cat de putina dobanda compusa sau chiar si fara dobanda compusa.
Si totusi iesi la pensie cu 75% din venit este o JAPCA pe FATA!!!
Pensia oamenilor trebuie REAL sa fie mai mare ca VENITUL iesit la PENSIE!!!
Nu ai cum sa contribui 40% 30-40-45 de ani si sa primesti doar 70%; in unele cazuri au fost pensii si de 20-30-40% din venitul cotizat in trecut!
Este un comportament inuman, anti capitalism, anti piata libera, este o ciordeala cat se poate de mare!
Nu conteaza ce democrati, comunisti, totalitari, etc... vor venii toti cei care vor perpetua acest mecanism vor fi dovada a aceluiasi mecanism de FURT in MASA a populatiei indobitocite!
Siguranta si Confortul se platesc scump!!!
semnat comenturi "cretine"
semnat comenturi "cominte"