Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la un eveniment electoral la Miercurea-Ciuc, la care a participat alături de ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, că reconfigurarea judeţelor este o tragedie pe termen lung, referindu-se la proiectul de lege privind reforma administrativă depus de USR la Parlament, informează Agerpres.
"Cât priveşte regionalizarea, acolo nu există compromis, acolo putem spune un singur lucru: aşa ceva nu există şi asta am spus şi în 2011. Aici, iarăşi, avem de-a facem cu o chestiune vis-a-vis de care trebuie să avem o atitudine fermă. Reconfigurarea judeţelor este o tragedie pe termen lung, înseamnă o (...) poziţie aservită din punct de vedere politic, nu ne putem permite aşa ceva", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.
Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, acesta a spus că dacă Uniunea va fi prezentă în Parlament, atunci respingerea acestui proiect de lege este singura alternativă.
"Dacă facem parte din majoritatea parlamentară, atunci putem convinge partenerii din coaliţia majoritară că nu putem accepta această lege şi nu este voie să modificăm, trebuie să respingem. Şi în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de reorganizarea administrativă. (...) Reorganizarea administrativă trebuie să aducă beneficii pentru majoritate, altfel nu are sens. Proiectul propus de USR are doar perdanţi. Şi văd acei parteneri cu care putem forma majoritatea, atunci toată lumea vine cu ceva, renunţă la ceva şi putem ajunge la un acord să respingem această propunere", a spus Kelemen Hunor.
În cadrul forumului de la Miercurea-Ciuc, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului de la Budapesta, Szijjarto Peter, a fost întrebat ce instrumente are diplomaţia ungară "în cazul unei regionalizări dezavantajoase în România" şi a răspuns că instrumentul este al comunităţii maghiare şi acesta îl reprezintă o prezenţă puternică a UDMR în Parlamentul de la Bucureşti.
"Deci, aici nu diplomaţia ungară are instrument, ci dumneavoastră şi instrumentul dumneavoastră este prezenţa puternică a UDMR în Parlamentul de la Bucureşti. Şi, privind în ansamblu toate acele întrebări sau dubii care există în noi privitor la viaţa, soarta maghiarilor din Ţinutul Secuiesc, răspunsuri bune se pot naşte atunci când deciziile privitoare la dumneavoastră nu sunt luate fără dumneavoastră. (...) Deci, este un singur instrument care nu este în mâna diplomaţiei ungare, ci este reprezentare puternică a UDMR-ului", a declarat şeful diplomaţiei ungare, potrivit traducerii oficiale.
USR a depus, în 22 octombrie, la Parlament primele proiecte din pachetul legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a României, iar măsurile propuse includ reducerea numărului de judeţe şi de localităţi şi reorganizarea Bucureştiului.
Concret, proiectul de lege prevede organizarea ţării în opt judeţe, corespunzând regiunilor de dezvoltare constituite încă din 2004: Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea), Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş), Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj), Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) şi Bucureşti-Ilfov (Municipiul Bucureşti şi Ilfov).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2024, 18:17)
Suntem obligati de angajamentele luate la UE si refacerea teritorial administrativa este obligatorie .Politic se elimina aceasta struto- camila nici partid si nici organizatie etnica numita UDMR.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2024, 18:55)
Oamenii o sa piarda zile intregi pentru o semnatura cu infrastructura actuala, si desigur ogramada de primari o sa ramana fara posturi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2024, 20:08)
primarii fara posturi se apuca de only fans...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2024, 19:10)
ar fi foarte buna o reconfigurare administrativa, dar fara ajutor din afara nu se va face.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2024, 19:49)
sa faci o astfel de reorganizare ca apoi sa ajunga un nenorocit lichea ardelean prost bolojean guvernator sau un buzatul idem sau mihaiul ala de delta pentru 1 milion de euro ca apoi s-o faca praf, mai bine ne bagam un bat in cur!
au fost destule descentralizari care s-au dovedit a fi doar calea spre dictatura si inavutire a baronilor si interlopilor locali, corupti si putrezi pana in maduva oaselor, care ar guverna cu clanul sportivilor sau cu ghenosu sau cu spoitoru!
descentraliare si autonomie faci atunci cand stii ca se aplica legea si esti sgur de siguranta cetatenilor, nu cand legea e facultativa cum este in prezent si se aplica cam 10% in romania, mai putin decat tva colectat.
cu actuali primari 99.9% corupti si reorganizarea va insemna 100% dictatura locala si anarhie generalizata.
cat despre bozgorii nu-s scutiti de coruptie, ci sunt mai corupti decat romanii in multe scheme si domenii.
de 30 de ani schemele cu limba materna, tablite bozgoresti, autonomia unora de isi zic secui, tot bozgori mai cu mot etc, nu-i ajuta cu nimic, doar ii tin departe si ii izoleaza nu doar de romani, ci de toata lumea.
iar a nu le zice bozgori ca-i doare e idem a nu le zice la rommmi tigani ca-i doare.
ma intreb mereu, unde dreac ii doare ca ei intre ei doar ba bozgore si ba tigane isi zic!
se aude ba, bozgor hunor?