KELEMEN HUNOR: "Sunt peste 9,25 milioane de consumatori de energie casnici în ţara noastră"

V.G.
Politică / 15 octombrie 2022

"Sunt peste 9,25 milioane de consumatori de energie casnici în ţara noastră"

Vicepremierul Kelemen Hunor a explicat că în România sunt peste 9,25 milioane de consumatori de energie casnici şi circa 360.000 de consumatori non-casnici care beneficiază de plafonarea preţului de către Guvern, relatează News.ro.

Întrebat astăzi, în cadrul unei emisiuni televizate, cât la sută din factura la energie este suportată de către stat, Kelemen Hunor a explicat cum se calculează plafonarea.

"Avem o situaţie foarte clară, sunt 9,25 milioane de consumatori casnici în România, aproape 9,30 de milioane şi sunt circa 360.000 de consumatori non-casnici. Şi trebuie să vedem cum arată structura pe consumatorii casnici. Aici, până la 100 de kW sunt peste 5 milioane de persoane, asta înseamnă 55% din toţi consumatorii casnici, 55% sunt sub 100 de kW, între 100 şi 300 pe lună sunt 3,4 milioane de persoane, adică 37% dacă mergem pe pondere, şi peste 300 de kW sunt 700.000, vorbim de casnici sub un milion, asta înseamnă 8%, şi pentru cei care sunt până la 100 de kilowaţi, statul plăteşte 67% din preţ, din factură, 33 plăteşte cetăţeanul şi aici vorbim de 0,68 de lei pe kW plafonat. Deci acesta este plafonul. La casnici, de la 100 la 300 de kW, clientul plăteşte 39% şi statul plăteşte diferenţa de 61% şi cei care sunt peste 300 de kW, de la 1 octombrie scade la 255, plătesc preţul pieţei sau cum este preţul stabilit în contract. Deci nu mai există subvenţia de la stat", a precizat vicepremierul.

Kelemen Hunor s-a referit şi la consumatorii non-casnici.

"În ceea ce priveşte non-casnicii sunt două categorii, cei care sunt racordaţi la reţea de joasă tensiune şi asta înseamnă că clientul plăteşte 48%, statul plăteşte suport 52%, aici este stabilit la un leu pe kW/ oră şi cei care sunt racordaţi la reţea de medie tensiune, acolo 53% plăteşte clientul şi 47% plăteşte statul. Din 360.000 de consumatori non-casnici, cam 350.000 intră în această categorie, unde statul plăteşte", a explicat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a precizat că efortul bugetar al statului este de circa 41 de miliarde de lei.

"Deci cam ăsta este efortul bugetar, în sume greu de spus, fiindcă şi în funcţie de fluctuaţie de pe bursă, bursa de energie, noi calculăm până la 40-41 miliarde de lei până la sfârşitul perioadei, poate să fie mai mult, mai puţin nu cred că va fi, fiindcă nu am văzut o scădere bruscă pe piaţa energiei şi urmează o perioadă şi mai dificilă din acest punct de vedere, unde poate că va fi o creştere pe piaţă. Deci undeva până pe la 41 miliarde. Trebuie să iei de undeva banii ăştia. Deci trebuie să acoperi de undeva aceste cheltuieli şi aici trebuie să facem un efort uriaş cu toţii ca să adunăm banii. Luăm de la producători profitul, ca să spun foarte, foarte clar şi foarte exact, de la firmele de stat. Vorbim de Nuclearelectrica, de tot ce înseamnă producţia de energie electrică, fiindcă ei au costurile de producţie plus ceea ce obţin pe piaţă şi de acolo vine o parte din sumele necesare pentru a acoperi aceste cheltuieli, dar nu este de ajuns şi de aceea acest efort bugetar trebuie să îl facem. România în acest moment cam atât poate suporta, mai mult doar dacă iei împrumut, dacă te duci şi îndatorezi statul", a declarat Kelemen Hunor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tra.da.torule taci.

    41 de miliarde de lei sunt un "fleac", in doar 4 ani de compensari la un astfel de nivel ajungeti la intreaga capitalizare bursiera de pe BVB.

    Liberalizarea preturilor energiei si schema compensarii e cea mai mare combinatie de transfer a avutiei nationale catre liberaloizi. 

    Nu înțeleg de ce consumatorii casnici nu se muta la Hidroelectrica (deținută 80%de statul roman) și care are tariful de 0,25 lei /KW (adică 0,69 lei final cu toate taxele incluse și tva), preferand sa rămână captivi la alde Enel Energie Muntenia, Electrica, etc. Astfel platesc atat ei cât și statul roman tot din banii lor din taxe și impozite la samsarii si hoții puși pe jefuit. Tariful plafonat de 0,68 lei /KW este similar cu cel de la Hidroelectrica de 0,69 leikw. Unde mai pui ca la Hidroelectrica nu ai plafon de consum iar plata facturii e la 45 zile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb